Cvijet Mediterana

Sudar legendarne velemajstorice i nadolazeće šahovske zvijezde završio remijem

Ivan Mandekić

Tihana Iveković/Foto A. KRIŽANEC

Tihana Iveković/Foto A. KRIŽANEC

Vodeća Slovenka Barbara Skuhala ostvarila je još jednu pobjedu



RIJEKA  Hrvatska predstavnica Tihana Iveković, koja je imala uspješan start na 24. izdanju Cvijeta Mediterana, za prepreku prema željenoj završnoj normi za titulu međunarodne majstorice imala je velemajstoricu Adinu Hamdouchi.


Crna se suprotstavila Holandskom obranom – Lenjingradskom varijantom (imena gradova se mijenjaju, imena šahovskih varijanti ostaju). Nakon korektno izigranog otvaranja bijela je u središnjici pokušala igrati na pokvarenu pješačku strukturu crne, no s lovačkim parom crna je držala ravnotežu pa su nakon izmjene dama potpisale primirje u približno jednakoj poziciji.


U partiji Ukrajinke Anastasije Hnatišin i Ane Berke već nakon prvih poteza narušena je ravnoteža kako to samo sicilijanska obrana može kreirati. Prednjačila je Berke, no Ukrajinka u početku baš i nije koristila riskantne poteze crne. Berke je ipak pretjerala i otvorila poziciju, kada za razliku od bijele, nije mobilizirala svoje snage. U tom trenutku mlada Hnatišin pokazuje svu raskoš ukrajinskog šaha, koji je uvijek u svjetskom vrhu, i dovitljivim taktičkim udarom započinje napad na crnog kralja koji je zaglavio u centru te impresivnom taktikom vrlo brzo prisiljava Berke na predaju.


Oprez




Sudar generacija naše legendarne velemajstorice Mirjane Medić i nadolazeće 13-godišnje zvijezde Lare Zagorac protekao je u dugotrajnoj borbi u kojoj je iskusna Mirjana pokušavala dočekati grešku Lare, no ona je bila oprezna i prije svega razmišljala je o svojoj sigurnosti.


Postavila je tvrđavu u kojoj je Medić pokušavala naći pukotinu, ali kada je iscrpila sve mogućnosti, ponudila je podjelu boda svojoj suparnici. Veliki remi koji će zasigurno puno značiti Lari Zagorac jer to su partije koje ponekad znače prekretnicu na razvojnom putu mladih šahistica. Upravo zbog ovakvih trenutaka vrijedi svaki trud i novac uložen u ovaj turnir.


Prema normi


Vodeća Slovenka Barbara Skuhala protiv sicilijanske postave Anamarije Radiković ponovo je u otvaranju zaigrala vrlo riskantno. Kada je Anamarija oslabila svoju pješačku strukturu i zatvorila zaostalog pješaka, a time stvorila i jako blokadno polje za protivničke figure, Skuhala je preuzela inicijativu, osvojila pješaka i sigurnom igrom upisala pobjedu kojom je potvrdila prvo mjesto te napravila korak prema normi za titulu međunarodne majstorice.


Veliki ispit imala je juniorka Eva Mihaljević. Nakon dvaju poraza nasuprot sebe imala je najviše rangiranu igračicu turnira Zalu Urh. No, odigrala je hrabro, dobro i koncentrirano pa ni u jednom trenutku nije dozvolila svojoj favoriziranoj suparnici neku osjetljiviju prednost. Naprotiv, imala je inicijativu, ali pozicija nije nudila ništa više od remija na kraju značajnog dana za mlade nade hrvatskog ženskog šaha Laru i Evu.


Rezultati 4. kola: Skuhala (Slo) – Radiković 1:0, Iveković – Hamdouchi (Fra) remi, Zagorac – Medić remi, Urh (Slo) – Mihaljević remi, Hnatišin (Ukr) – Berke 1:0. Poredak: Skuhala (Slo) 3,5, Iveković i Urh (Slo) 2,5, Hamdouchi (Fra), Medić i Hnatišin 2, Berke, Mihaljević i Zagorac 1,5, Radiković 1 bod.