OI u Tokiju

Srebrni Tin Srbić vratio se u domovinu: “Moj san je bio ostvaren kad sam se plasirao na Olimpijske igre”

Hina

Tin Srbić/Foto REUTERS

Tin Srbić/Foto REUTERS

U zagrebačkoj zračnoj luci dočekali su ih članovi obitelji, brojni prijatelji i uzvaniciZAGREB U srijedu, nešto prije ponoći, u Hrvatsku je s olimpijskim srebrom oko vrata stigao najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić s trenerom Lucijanom Krceom, a u zagrebačkoj zračnoj luci dočekali su ih članovi obitelji, brojni prijatelji i uzvanici.


Nakon naslova svjetskog prvaka 2017. godine u Montrealu, svjetskog srebra dvije godine, poslije u Stuttgartu pa dva europska srebra u posljednje dvije godine, osvojio je medalju koju je sanjao i priželjkivao od trenutka kad je prvi put ušao u gimnastičku dvoranu.


Srbić se u finale natjecanja na preči plasirao s trećim rezultatom (14,633), a ispred njega bili su samo Kazahstanac Milad Karimis i sjajni mladi Japanac Daiki Hashimoto.
Potom je započelo desetodnevno čekanje na finalni nastup. U finalnu vježbu je ugradio dodatni element, podigao svoju početnu ocjenu za tri desetinke i za svoj nastup zaradio 14,900 bodova, najviše u karijeri na velikim natjecanjima.


Već u tom trenutku je bilo jasno da Tin ima najmanje broncu, a do kraja natjecanja uspio ga je prestići još samo 19-godišnji Daiki Hashimoto, najmlađi olimpijski pobjednik u višeboju u povijesti, koji je za svoju vježbu na preči opet dobio ocjenu iznad 15 bodova (15,066).


“Moj san je bio ostvaren kad sam se plasirao na Olimpijske igre i pokušao sam odraditi što smirenije, ali onda vidiš da to nije tako. U kvalifikacijama razina napetosti je bila tolika da nisam mogao kontrolirati svoje tijelo i da nisam imao dobru pripremu, ne bismo uspjeli. Dok sam čekao odluku sudaca, ta minuta izgledala mi je kao sat vremena. Osjetio se hrvatski duh i zajedništvo među nama sportašima iz Hrvatske”, izjavio je olimpijski doprvak.


Istim letom iz Frankfurta u Zagreb se vratila i hrvatska bacačica diska Marija Tolj, kojoj je finale na olimpijskom debiju promaklo za samo četiri centimetra.