Korona posljedice

Sportski savezi traže od SDUŠ-a prenamjenu novca kako bi mogli sanirati financijsku situaciju

Hina

Zlatko Mateša/Foto Arhiva NL

Zlatko Mateša/Foto Arhiva NL

Kao znak potpore sportu i sportašima HOO je pokrenuo inicijativu za zaštitu prava kategoriziranih sportaša pa je odlučeno da im se status može produljiti do zaključno 31. prosinca ove godine



ZAGREB Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, u Zagrebu je održana 39. redovna sjednica Vijeća nacionalne olimpijske udruge.


U radu prvog zasjedanja u fizičkom sazivu, nakon dvomjesečnih elektroničkih sjednica, sudjelovalo je svih 15 članova “olimpijske vlade”.


Zbog službene spriječenosti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislava Družaka, izostalo je njegovo izlaganje o mjerama Vlade RH za saniranje šteta u sektoru sporta, uzrokovanih koronavirusnom pandemijom. Zato su o aktualnom stanju sporta u EU nazočni članovi Vijeća HOO-a mogli saznati od HOO-ove koordinatorice za programe EU Alme Papić, koja je priredila i izvješće o odobrenim projektima iz EU-potpore za sport.




Sve dionike sporta zanima koliko će biti umanjen proračun za sport u ovoj godini, pa će, temeljem rasprave i zaključka Vijeća HOO-a, SDUŠ-u biti upućen i zahtjev za prenamjenu sredstava nacionalnih sportskih saveza jer mnogima je to trenutačno nužno potrebno.


Izmjenom Pravilnika o sustavu sportskih natjecanja u RH, sportskim je savezima omogućeno i mijenjanje sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. Kao znak potpore sportu i sportašima HOO je pokrenuo inicijativu za zaštitu prava kategoriziranih sportaša pa je odlučeno da im se status može produljiti do zaključno 31. prosinca ove godine.


U Programu sufinanciranja rada trenera potvrđena je odluka s elektroničke sjednice Vijeća HOO-a o prestanku statusa vrhunskih trenera Jošku Vlašiću i Bojanu Marinoviću


Kroz Program poticanja i razvoja sporta i olimpizma na lokalnoj razini odobrena je pomoć od 10.000 kuna Teniskom klubu Vidova Gora, na čijim je terenima trenirala i naša ponajbolja tenisačica Donna Vekić. Članovi Vijeća potvrdili su raspisivanje natječaja za Nagradu Milan Neralić koju HOO svake godine dodjeljuje zaslužnicima iz sporta na lokalnoj razini.


U HOO-ovu Razvojnom programu I novi su korisnici Luka Kvesić i Ivan Terihaj (karate), te Dante Brčić (snowboard). I među novim korisnicima Razvojnog programa II/1 (od 1. ožujka) dominiraju predstavnici karatea: Noa Rumenjak, Mia Greta Zorko, Petra Nuić, Laura Fučik, Lea Vukoja, Renato Rešetar, Matija Relić, Sara Malčec i Leon Tomljanović.


Hrvatski jedriličarski savez dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju juniorskog EP-a u laser radialu u Kaštel Gomilici


Od istog datuma s njima je u programu i streljačica Estera Herceg. Od 1. travnja u Razvojni program III uvršten je Borna Petanjek, također iz streljaštva. U Programu sufinanciranja rada trenera potvrđena je odluka s elektroničke sjednice Vijeća HOO-a o prestanku statusa vrhunskih trenera Jošku Vlašiću i Bojanu Marinoviću.


Hrvatski jedriličarski savez dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju juniorskog EP-a u laser radialu u Kaštel Gomilici (od 25. lipnja do 3. srpnja 2021.), a Hrvatski sportski plesni savez – za prijam u hrvatsko državljanstvo 23-godišnjeg Artura Posedkina, izvorno ruskog plesača.


O djelovanju Zdravstvene komisije HOO-a, koja je dala preporuke sportašima za ponašanje u pandemijskim uvjetima čak i prije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), govorila je najpoznatija hrvatska nutricionistkinja Mimi Vurdelja. Najavila je i buduće mjere, među kojima su tri najvažnije: provedba serološkog testiranja sportaša (skupa s HZJZ-om), izrada epidemioloških zdravstvenih kartona sportaša i rješavanje osnovnog zdravstvenog osiguranja za sportaše.