LEN Euro kup

Sportski direktor Primorja nakon prve utakmice u Ateni: “Poraz je previsok, ali imamo mladu ekipu i nema predaje”

Igor Duvnjak

Niko Čubranić/Foto V. KARUZA

Niko Čubranić/Foto V. KARUZA

Vidjeli smo naše pogreške, trebamo ih ispraviti - kaže Muslim



RIJEKA  Aeropag vaterpolista pod Akropolom imao je domaćine u ugodnoj ulozi koja drži lekcije, Vouliagmeni ih je održao Primorju Erste bank na početku prvog susreta četvrtfinala LEN Euro kupa (14:9), kao i u posljednjoj četvrtini. U početnom i završnom činu atenske priredbe Amerikanac Woodhead je, nažalost po goste, raspalio po mreži kao da je krenuo u lov za golgeterom utakmice Kalogeropoulosom. Nije ga, istina, dostigao, no to je više briga za statističare, ono što je jako brinulo vratara Maura Ivana Čubranića i društvo u obrani momčadi s Kantride je da je ovaj grčko-američki tandem u njihovu mrežu adresirao lavovski dio pogodaka za pobjednike, čak deset od 14 Vouliagmenijevih. Bilo kako bilo, ispada da je učinak Vouliagmenija u napadu, u one po goste kobne i poražavajuće četvrtine, identičan učinku domaćih matadora, u oba od tih dijelova igre Atenjani su se nazabijali, postigli su po pet pogodaka. Krenuli su domaćini agresivno, jaki presing na goste ih je počeo nagrađivati, stekli su prednost koju su, uz cikličke uspone i padove, sačuvali do posljednjeg zvuka sirene.


– Utakmicu smo otvorili malo slabije – konstatirao je Petar Muslim, sportski direktor Primorjaša, bjelodanu činjenicu da je domaćin razvio jedra od starta i ubrzo odmaknuo na prijetećih 5:1. – Domaćini su tijekom prvoga poluvremena vodili s tri, četiri pogotka razlike. Mi smo se kasnije tijekom igre vratili u utrku, pritom smo zaustavili njihov snažan presing. Usmjerili smo igru tako da igramo s njima »jedan na jedan«. Slijedom toga je jedan naš dio utakmice bio jako dobar. Šteta za nas zbog ovakve razlike u golovima, mislim da tolika razlika nije realna. Da je bilo dva, tri razlike, to bi bilo sasvim u redu.


Zvučna imena


Bilo kako bilo, domaćinima je puna šaka brade, na atenskih 25 stupnjeva Celzijusa zamrznuli su Primorjaše na minus pet nakon igre u kojoj su Riječani, uza sve pruženo, vrlo skupo kažnjavani, pogotovo zbog amnezija u obrani u prvoj i posljednjoj četvrtini. Kada smo već kod amnezije, nije za zaboraviti bitan segment, suđenje. Slučajno ili ne, domaćine vodi trener Vlado Vujasinović, na dva metra je Ubović, srpski trokut je zatvarao sudac Ivan Raković. Ispalo je da su pritom neke odluke bile na štetu Riječana, jasno da je to barem donekle utjecalo na konačni rezultat.




– Što je, tu je, jednostavno je pri kraju i suđenje bilo na njihovoj strani jer kada ti netko dosudi tri kontrafaula zaredom, onda to izgleda sve kao da suparnik napravi što veću razliku. Trebalo je vidjeti kako je to izgledalo. Umjesto da utakmica završi s dva, tri gola razlike, tri puta su dosuđeni kontrafaulovi za redom, a Grcima su dana tri igrača više.


 


Do revanša će mnogo vode protreći Rječinom, do uzvrata što je na rasporedu 27. travnja ima još mnogo vremena. Bjelodana je činjenica da je Primorje Erste bank ove sezone ugodno osvježenje riječkog sporta, pritom se pogotovo misli na europske prezentacije Riječana. Skromno zaplivavši u ovo natjecanje prvo se plasirao u LEN Euro kup, nakon kvalifikacija prošao je i skupinu, a u nokaut fazi momčad trenera Igora Hinića eliminirala je i Dinamo iz Tbilisija. Pritom su na Kantridi potapana razna zvučna imena, bilo je i pobjeda s visokom razlikom, što sve hrabri riječke kapice. Zaostatak u Ateni je uistinu značajan, ali »dok se igra ima nade«, poruka je da se Primorje EB ne predaje nakon rezultata 14:9.


Regionalna liga


– Imamo mladu ekipu i zašto ne pokušati u Rijeci nadoknaditi ovaj zaostatak. Znali smo ostvarivati pobjede i s većim brojem golova, nadoknaditi, primjerice, pet golova na Kantridi, tako da nema mjesta nekoj rezignaciji. Vidjeli smo neke naše pogreške, trebamo ih ispraviti i pokušati u Rijeci nadoknaditi ovaj zaostatak iz Atene.


Primorje Erste bank se naputovalo ove sezone, u to se uklapa i početak travnja. Riječki vaterpolisti taman su zaboravili dugačko putovanje u Gruziju, a sada su u jeku mini grčko- srpske turneje. Poslije utakmice s Vouliagmenijem otišli su u Kragujevac gdje će večeras od 18.45 sati odigrati uzvratnu utakmicu Premier Regionalne lige za šesto mjesto. Kragujevčani su nedavno na Kantridi slavili nakon ruleta peteraca 16:14.


– Utakmica u Kragujevcu je stvar prestiža, bili mi šesti ili sedmi, ništa se ne mijenja, ostajemo u višem razredu Regionalne lige, što je bio cilj – zaključio je Petar Muslim.


Hinić: Borili smo se, bila je to čvrsta utakmica

Trener Riječana Igor Hinić mogao je samo uzdahnuti nakon zaostatka od pet golova u duelu s nekadašnjim suigračem Vladom Vujasinovićem, sada trenerom Vouliagmenija.


– Bila je to čvrsta utakmica, Vouliagmeni je odlična momčad, klub je s tradicijom. Šteta, mislim da je pet golova razlike previše – kaže Hinić, čijoj je ekipi bio zenit smanjenje na 8;7 nakon čega je stigao pad. – Treba im čestitati na pobjedi i gledati da u uzvratu odigramo čim bolju utakmicu. Kada smo im se primakli, ušli smo malo u problem s isključenjima, a i neke golove smo nesretno primili. Borili smo se, takva je to bila utakmica. Uzvrat? Pet razlike je puno, ali nećemo razmišljati o tome nego se pripremiti najbolje što možemo i u tom trenutku dati sve od sebe pa ćemo vidjeti što će biti.