OI u Tokiju

Riječka strijelkinja u Tokiju je odradila svoje posljednje Igre: “Osjećam veliko olakšanje, konačno mogu ponovno disati”

Ivana Vaupotić

Snježana Pejčić

Snježana Pejčić

Razočarana sam zbog rezultata i plasmana, ali sam zadovoljna gledajući tehnički dio izvedbe cijelog meča - rekla je Snježana Pejčić



RIJEKA Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojila je peto mjesto u gađanju malokalibarskom puškom u disciplini 50 metara trostav, prije pet godina u Rio de Janeiru zauzela je 12. mjesto i ostala bez plasmana u finale. Snježana Pejčić jučer je bila tako blizu svojeg drugog finala u trostavu na Olimpijskim igrama. Najbolja hrvatska strijelkinja i članica riječke Lokomotive kvalifikacije je završila na desetom mjestu pogodivši 1.169 krugova, čime je za tri kruga ostala kratka za plasman među osam najboljih strijelkinja u Tokiju.


– Razočarana sam zbog rezultata i plasmana, ali sam zadovoljna gledajući tehnički dio izvedbe cijelog meča – kratko je poručila Snježana Pejčić, koja je u klečećem stavu pogodila ukupno 392 kruga, od čega 98 u prvoj seriji, 97 u drugoj, 98 u trećoj i 99 krugova u četvrtoj seriji. Još je bolje pucala u ležećem stavu koji je završila s 396 krugova, pogodivši u prvoj i trećoj seriji 99 krugova, maksimalnih 100 u četvrtoj seriji i 98 u drugoj seriji. Rezultati prva dva stava svrstali su je među finalistkinje, no slabiji nastup u stojećem stavu, u kojem je u tri serije pogodila 95 krugova, a u četvrtoj seriji 96 krugova, odnosno ukupno 381 krug, značili su kraj njezinog nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju.


– Iskreno, osjećam jedno veliko olakšanje što je konačno gotov taj mentalni dio i što mogu ponovno disati – dodala je Snježana Pejčić, koja je jučer posljednji put nastupila na Olimpijskim igrama. Odluku je donijela još puno prije Tokija u koji je stigla kao jedna od strijelkinja koja se mogla umiješati u borbu za medalju.




No, nije joj bilo lako. Nedugo nakon dolaska u Tokio njezin trener Seno Čusto, s kojim trenira 20 godina i s kojim je ostvarila sve svoje najveće uspjehe u karijeri, završio je u bolnici nakon što mu je po povratku s treninga pozlilo u autobusu i još se uvijek nalazi na odjelu intenzivne njege sveučilišne bolnice Showa University Toyos.


– Snježana je u ovim uvjetima s dosta vjetra bila čak i u vodstvu, ali jednostavno nije izdržala u stojećem stavu. Moje je mišljenje da je ona iz sebe izvukla maksimum. U klečećem i ležećem je bila među tri najbolje. Imala je veliku želju za finale i to je bio dodatni uteg na njenim leđima – rekao je trener reprezentacije Siniša Vitez.


Deseto mjesto u trostavu najbolji je plasman Snježane Pejčić u Tokiju, u gađanju zračnom puškom 10 metara zauzela je 31. mjesto, dok je s Petrom Goršom u natjecanju mješovitih parova u gađanju zračnom puškom zauzela 17. mjesto.


Jučerašnje kvalifikacije trostava oproštaj su najbolje hrvatske strijelkinje od Olimpijskih igara. Možda i kraj jedne i više nego uspješne karijere u kojoj je Snježana Pejčić osvojila čak 30 medalja na međunarodnoj sceni. Dvanaest zlata, devet srebra i devet bronci. Ovo su bile njezine četvrte Olimpijske igre. Druge na azijskom teritoriju na kojem je počela njezina olimpijska priča koje se svi itekako dobro sjećaju. Tada 26-godišnja strijelkinja Lokomotive priredila je pravu senzaciju i u Pekingu 2008. godine osvojila olimpijsku broncu u gađanju zračnom puškom 10 metara. Jučer je bila tako blizu svojeg četvrtog finala kojim je htjela zaokružiti veliko poglavlje svojeg života. Okolnosti joj jednostavno nisu išle na ruku.