Šahovski turnir

Slovenka Ivana Hreščak senzacionalna pobjednica Cvijeta Mediterana

Zlatko Horvat

Ivana Hrešćak i Elena Tomilova

Ivana Hrešćak i Elena Tomilova

Za potpunu sreću Ivani Hreščak nedostajalo je samo pola boda koja bi značila i osvajanje norme za titulu velemajstorice.



RIJEKA Posljednje kolo imalo je veliki ulog za mladu Slovenku Ivanu Hrešćak, samo još na ovom turniru Fide majstoricu, jer uskoro očekuje priznavanje titule međunarodne majstorice za koju je ispunila sve uvjete. Preko puta je imala jaku Ruskinju Tomilovu koja je eventualnom pobjedom mogla zasjesti možda i na pobjedničko postolje. Vodila se dugotrajna rovovska bitka u kojoj niti jedna natjecateljica nije prelazile granice rizika pa je partija završila neodlučeno što je značilo da je mlada Ivana Hrešćak kao 9. nositeljica postala senzacionalna pobjednica 19. »Cvijeta Mediterana«. Za potpunu sreću nedostajalo joj je samo pola boda koja bi značila i osvajanje norme za titulu velemajstorice.


Tomilova je pak remijem osigurala nagradu za 3. mjesto. Nažalost, niti u posljednjem kola Ena Cvitan nije mogla nastupiti pa je prva nositeljica velemajstorica Olga Zimina upisala pobjedu bez igre, a time i osigurala drugu stepenicu pobjedničkog postolja. Iako je naša Mirjana Medić nakon vrlo dobre igre nanijela poraz velemajstorici Olgi Babiy, Ukrajinka je zadržala 4. poziciju, a naša Mirjana završila na časnoj petoj poziciji.


Međunarodna majstorica Sandra Đukić i naša Patricija Vujnović oprezno su odmjeravale snage pa je partija završila miroljubivo a obje natjecateljice završile oko svoga očekivanoga rezultata.


Ena Cvitan, od koje se možda i previše očekivalo, slomila se pod tim teretom no zasigurno će već na jednom od idućih turnira zasjati onako kako to ona zna. Turnir je protekao je u odličnoj organizaciji ŠK Draga, direktor Ivan Mandekić i njegova ekipa napravili su odličan posao.

Rezultati 8. kola: Cvitan – Babiy 0:1 (b. b.), Medić – Tomilova 0:1, Hreščak – Đukić remi, Vujnović – Rakhmangulova 0:1, Miladinović – Zimina 0:1, 9. kolo: Zimina – Cvitan 1:0 (b. b.), Rakhmangulova – Miladinović 1:0, Đukić – Vujnović remi, Tomilova – Hreščak remi, Babiy – Medić 0:1.


Poredak: Hreščak 6,5, Zimina i Tomilova 6,0, Babiy 5,5, Medić 5,0, Rakhmangulova 4,5, Đukić 4,0, Vujnović 3,0, Miladinović 2,5, Cvitan 2,0 boda.


tomilova23