Svečanost u HKD-u

Sara Pešut, Petar Klovar, kuglačice Mlake i atletičarki Kvarnera najbolji sportaši Grada Rijeke u izboru RSS-a

Ivana Vaupotić

Petar Klovar i Sara Pešut s Doroteom Pešić Bukovac i Markom Filipovićem/M. GRACIN

Petar Klovar i Sara Pešut s Doroteom Pešić Bukovac i Markom Filipovićem/M. GRACIN

Proglašeni su i najbolji mladi sportaši Rijeke



RIJEKA Sara Pešut, članica Kickboxing kluba Sušak, Petar Klovar, član Ronilačkog kluba Ocean, atletičari Kvarnera te kuglačice Mlake proglašeni su najboljim sportašima Grada Rijeke u izboru Riječkog sportskog saveza za 2022. godinu, na svečanosti što je sinoć održana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Sara Pešut, dvostruka prvakinja Hrvatske u kickboxingu, prošle se godine okitila broncom na Europskom prvenstvu u Antalyji, Petar Klovar najboljim je sportašem Rijeke proglašen zahvaljujući tituli svjetskoga prvaka u ronjenju na dah te svjetskom rekordu, koji je oborio zaronivši na 132 metra dubine, kao i svjetskom zlatu u disciplini CNS.


Kuglačice Mlake s trenerom Tončijem Mikcem i atletičari Kvarnera s direktoricom Ivom Florjančič/M. GRACIN


– U ronjenju na dah 80 posto čini mentalni aspekt, koji je jako bitan, ali veliku važnost ima i fizička sprema. Prošla je godina bila jako dobra, ova će biti super – kratko je rekao Petar Klovar.




Atletičari Kvarnera Danijel Peček, Goran Grdenić, Blaž Car Pavlic, Ivan Vuletić, Dominik Babić i Marino Bloudek pod paskom trenera Zorana Žilića postali su ekipni prvaci Hrvatske u polumaratonu, ekipno zlato osvojili su i na prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju, dok su na drugu stepenicu pobjedničkog postolja stali na prvenstvu Hrvatske u krosu te prvenstvu Hrvatske u štafetama. Kuglačice Mlake Marina Bašić Palković, Venesa Bogdanović, Mirna Bosak, Valentina Gal, Anamarija Grdić, Nika Grubišić, Ana Jambrović, Anita Mehesz, Mia Naletina, Milana Pavlic, Anita Safrany i Tamara Sinković, predvođene trenerima Tončijem Mikcem i Loresom Agotićem, samo su nastavile svoju dominaciju u Prvoj hrvatskoj ligi i Kupu Hrvatske, a uspjehe su podebljale osvajanjem Lige prvakinja i Svjetskoga kupa.


Četiri trofeja


– Nadamo se da ćemo i dalje nastaviti ovim putem, prošle godine osvojili smo sva četiri trofeja. Ove godine će biti malih promjena u ekipi, neke igračice postat će majke pa ću biti zadovoljan ako od četiri “kante” osvojimo njih tri – rekao je Tonči Mikac, trener kuglačica Mlake, koje su devetu godinu zaredom proglašene najboljom ekipom Rijeke.


 Foto M. GRACIN


Proglašeni su i najbolji mladi sportaši Rijeke, boćar Vargona Ivan Načinović, osvajač bronce u paru na Svjetskom juniorskom prvenstvu, najbolji je junior u 2022. godini. Kuglačica Mlake Venesa Bogdanović, osvajačica ekipne bronce i bronce u tandemu na Svjetskom U-23 prvenstvu, najbolja je juniorka, dok su vaterpolisti Primorja EB, brončani na prvenstvu i u Kupu Hrvatske, te košarkašice FSV-a, viceprvakinje Hrvatske, proglašeni najboljim ekipama.


Zlatku Pasariću i Floriju Burburanu nagrada za sportskog djelatnika

Zlatko Pasarić i posthumno Florio Burburan dobitnici su posebne nagrade za sportskog djelatnika Grada Rijeke za dugogodišnji doprinos u sportu. Zlatko Pasarić, nekadašnji glavni tajnik Riječkog sportskog saveza, dugi se niz godina bavio streljaštvom, a najveći je trag ostavio u veslanju kao trener i međunarodni sudac, koji je sudio na Olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima.


Florio Burburan, riječki plivački maratonac, isplivao je više od 50 maratona, skoro i La Manche 1985. godine, ali je morao odustati svega nekoliko milja pred ciljem. Iako je uspjehe krenuo nizati još 1977. godine, vrhunac karijere bilo mu je osvajanje naslova svjetskoga prvaka osoba s invaliditetom na natjecanju Šest dana plivanja u Messini 1988., 1989., 1990. i 1991. godine, a bio je i jedan od utemeljitelja hrvatskog plivanja osoba s invaliditetom.


– Tata je obožavao Primorje i bazen. Ostavio nam je veliku ostavštinu, ljubav i strast za ovim krajem, a mi tu ljubav prenosimo dalje – drhtavim glasom rekao je David Burburan, Florijev sin i nekadašnji hrvatski vaterpolski reprezentativac i igrač Primorja.

– Čestitke svim laureatima i puno uspjeha u budućnosti, ali i zahvala njihovim trenerima, roditeljima i svima koji su uključeni u vaše uspjehe. Prošla godina bila je zaista uspješna za riječki sport, organizirali smo mnoga natjecanja, a sportom se bavilo 5.394 sportaša, od čega 3.540 muškaraca i 1.854 žene. Jedan od naših zadataka u ovoj godini je da povećamo broj žena koje se bave sportom – rekla je Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, osim koje su svečanosti proglašenja najboljih sportaša Rijeke u 2022. godini nazočili Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a, Saša Ceraj, direktor Olimpijske akademije, Snježana Jurić, predstavnica Sportske zajednice grada Zadra, Sonja Šišić, pročelnica za sport i kulturu PGŽ-a, Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a, te gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


David Burburan i Zlatko Pasarić/Foto M. GRACIN


– U Gradu Rijeci smo našli partnera za razvoj sporta i vrhunski sport. Hvala gradonačelniku što razumije sport i što je vidljiv pomak otkad vodi grad. Velike čestitke svima, i onima koji nisu dobili nagradu, uz poruku da se bavite sportom. Želim vam što manje ozljeda, a što više sportskih uspjeha. Nastavit ćemo suradnju na još jačoj razini – poručio je Siniša Krajač.


Riječki identitet


Ana Jović, članica Kickboxing kluba Sušak, svjetska prvakinja u light contactu do 55 kilograma i brončana na Svjetskom prvenstvu u point fightingu do 55 kilograma, najbolja je sportašica Rijeke u konkurenciji kadetkinja. Erik Golubović, šahist Rijeke, obilježio je prošlu godinu u konkurenciji kadeta osvojivši treće mjesto na Europskom prvenstvu u konkurenciji do deset godine, peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu te osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u ubrzanom šahu. Boćari Vargona i rukometašice Zameta najbolje su kadetske ekipe, a tu su titulu osvojili zahvaljujući ekipnom zlatu na državnom Hrvatske, odnosno srebru na prvenstvu Hrvatske.


– Vaši uspjesi raduju, trudit ćemo se i ove godine biti domaćini značajnih manifestacija u gradu koji teče. Hvala svima koji rade na tome da sport bude prepoznatljiv dio riječkog identiteta. Sport mora biti dostupan svima, a najviše našima najmlađima – rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


Posebne nagrade za iznimne sportske rezultate u 2022. godini uručene su Atletskom klubu Kvarner, Boćarskom klubu Vargon, Boksačkom klubu Predator, Boksačkom klubu Rijeka, Bridge klubu Rijeka, Gimnastičkom klubu Rijeka, Gimnastičkom klubu Vita, Judo klubu Rijeka, Karate klubu Champion, Kendo klubu Rijeka, Kickboxing klubu Mega centar, Kickboxing klubu Sušak, Kuglačkom klubu Mlaka, Kuglačkom klubu Rijeka, Muškom kuglačkom klubu Mlaka, Plivačkom klubu Kantrida, Plivačkom klubu Nevera, Plivačkom klubu Primorje, Sportsko-ribolovnom društvu Kantrida, Ronilačkom klubu Nevera, Klubu sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris, Ski klubu Rijeka, Streličarskom klubu Rijeka, Streljačkom klubu Lokomotiva, Streljačkom klubu Papirničar, Šahovskom klubu Liburnija, Šahovskom klubu Rijeka, Triatlon klubu Rival, Veslačkom klubu Jadran, te Wushu klubu Rijeka.


Franko obranio krunu

Antonio Franko, najbolji hrvatski paratriatlonac i član Rivala, drugu je godinu zaredom proglašen najboljim sportašem Rijeke s invaliditetom, dok je Sportski klub slijepih Rijeka najuspješnija ekipa sportaša s invaliditetom. Antonio Franko prošle je godine osvojio broncu na Europskom prvenstvu u poljskom Olsztynu, pobijedio je na natjecanjima Svjetskoga kupa u Španjolskoj i Portugalu, dok je u francuskom Besanconu osvojio treće mjesto, a iza njega je i nastup na Svjetskom prvenstvu na kojem je zauzeo osmo mjesto. Prošlu je godinu završio na osmome mjestu svjetske rang liste najboljih paratriatlonaca.


– Prošla godina je bila sjajna, osim svjetskoga prvenstva na kojem sam malo zakazao, ali ove godine ćemo to popraviti – poručio je Antonio Franko.


Sportski klub slijepih Rijeka može se pohvaliti uspješnim nastupom na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne na kojem je Marija Vidmar osvojila zlato u mix tandemu, Vedran Dumenčić bio je dio srebrne ekipe, dok je Viliam Jelušić osvojio četvrto mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.


– Jako sam zadovoljna i ponosna na svoje zlato, to je fenomenalan uspjeh. Želja mi je da ove godine ponovim taj uspjeh, ali i budem još bolja – rekla je Marija Vidmar.