EP u atletici

Sara Kolak pretposljednja u Rimu s drugim najslabijim hicem sezone

Ivana Vaupotić

Sara Kolak/Foto REUTERS

Sara Kolak/Foto REUTERS

Atletičarka Kvarnera bila je korak do provalije, imala je tek jedan uspješan hitac, i to u trećoj seriji kada se njezino koplje zaustavilo na 55,90 metaraRIJEKA Sara Kolak zauzela je 11., pretposljednje mjesto u finalu bacanja koplja na Europskom prvenstvu, domaćin kojega je Rim. Atletičarka Kvarnera imala je jedan ispravan hitac, i to u trećoj seriji kada se njezino koplje zaustavilo na 55,90 metara. Drugi je to najslabiji rezultat najbolje hrvatske bacačice koplja ove sezone nakon otvaranja na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske početkom ožujka u Splitu (55,81).


Iako je u talijanskoj prijestolnici napokon razbila prokletstvo kvalifikacija na velikim natjecanjima i hicem od 57,73 metara kao deseta se plasirala u svoj prvi finale nakon 30. rujna 2019. godine i Svjetskoga prvenstva u Dohi, u kojem je sa 62,28 metara zauzela sedmo mjesto, Sara Kolak nikako ne može i ne smije biti zadovoljna sinoćnjim finalom. Uostalom, njezin izraz lica nakon svakog hica govorio je više od riječi. Bila je korak do provalije i trećeg neuspješnog pokušaja kojim bi na trećem velikom natjecanju u posljednje četiri godine ostala bez plasmana i ponovila nastup s Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine, kada je kvalifikacije završila s tri »iksa«, kao i na Svjetskome prvenstvu u Eugeneu godinu dana kasnije.


Njezino koplje najdalje je letjelo početkom svibnja u češkim Domažlicama u kojima je bacila svoj najbolji rezultat sezone od 58,89 metara, 11 dana kasnije miting u Rehlingenu završila je s četiri centimetra slabijim hicem. Posljednji ispit uoči Rima imala je na svojem omiljenom mitingu Zlatna sprinterica u Ostravi na kojem je koplje bacila 57,92 metra. Tim nastupom nije bila zadovoljna, ali vjerovala je da je uskoro spremna za čarobnu granicu od 60 metara, koju je posljednji put prebacila 26. lipnja 2022. godine na državnom prvenstvu u Karlovcu (60,50). U sinoćnjem je finalu slabiji hitac od nje imala samo Poljakinja Marcelina Witek-Konofal (55,42).
Od Tokija je promijenila tri trenera, nakon Olimpijskih igara završila je suradnju s Norvežaninom Andreasom Thorkildsenom, potom je neko vrijeme surađivala sa Slovencem Gorazdom Rajherom, a onda se odlučila za suradnju sa svojim životnim partnerom Mišelom Žerakom. Sara Kolak podhitno mora nešto promijeniti. Zvono za uzbunu opet glasno zvoni…


Titulu europske prvakinje osvojila je Austrijanka Victoria Hudson hicem iz prve serije od 64,62 metra, srebro je, kao i prije dvije godine u Münchenu, pripalo Srpkinji Adriani Vilagoš, koja je bacila najbolji juniorski rezultat u Europi ove sezone od 64,42 metra, a bronca Norvežanki Marie-Therese Obst, koja je bacila osobni rekord od 63,50 metara.


Bojana Bjeljac 22. na 10.000 metara

Bojana Bjeljac zauzela je 22. mjesto u utrci na 10.000 metara koja joj je poslužila kao zagrijavanje za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Hrvatska maratonka ciljem je prošla za 33:48.63 minute, zlato je osvojila Talijanka


Nadia Battocletti s nacionalnim rekordom od 30:51.32 minute.