Povratak natjecanjima

Sara Kolak otvorila sezonu nakon duge stanke: “Svi mi govore da trebam biti super zadovoljna, ali, iskreno, ja sam očekivala više”

Sara Kolak/Foto PIXSELL

Sara Kolak/Foto PIXSELL

. I da ne bude zabune, zadovoljna sam, stvari koje smo promijenili bile su iznenađujuće dobre, ali nedostajao mi je onaj zadnji, ali najbitniji dio, a to je blok - kaže Sara



RIJEKA Bolje otvaranje nije mogla poželjeti. Pobjeda, rekord mitinga i šesti rezultat sezone na svijetu. Sara Kolak pobijedila je hicem od 62,42 metra na Boysen memorijalu 2020. u Oslu i za 7,57 metara nadmašila rekord cimerice Sigrid Borge na prvom natjecanju nikad čudnije sezone. Sezone koju će zbog pandemije koronavirusa svi itekako dobro pamtiti. Pobjedu je proslavila u društvu cimerice, koja se polako vraća nakon operacije lakta, te norveške skakačice uvis Tonje Angelsen, koja je natjecanje preskočila zbog problema s leđima.


– Ma, nije to bilo ništa posebno, samo žensko druženje i puno smijeha – započela je Sara Kolak, olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira. – Sigrid je kao i uvijek bila glavna zabavljačica, žao mi je što je na kraju završila bez plasmana jer joj je ovo bilo prvo natjecanje nakon operacije. Tri hica su joj otišla izvan segmenta, jedan je namjerno prestupila. Prvi je put bacala iz punog zaleta, osjeća se brzo i snažno, super je pozitivna i rezultati će doći – rekla je Sara Kolak. – A ja? Svi mi govore da trebam biti super zadovoljna, ali, iskreno, ja sam očekivala više. I da ne bude zabune, zadovoljna sam, stvari koje smo promijenili i na kojima na treningu najviše radimo bile su iznenađujuće dobre, ali nedostajao mi je onaj zadnji, ali najbitniji dio, a to je blok, najbitnija stvar s kojom na treningu rijetko kad imam problema. A sad je bio loš. Super se osjećam, spremna sam, sada se samo mora sve poklopiti i bit će još bolje – dodala je atletičarka Kvarnera, kojoj je natjecanje u Oslu bilo prvo nakon Svjetskoga prvenstva u Dohi u listopadu prošle godine.


Napredak


– Dobar je osjećaj ponovno se natjecati, iako je meni ovo više bilo bilo trening natjecanje. Situacija je takva da treba iskoristiti sve što se nudi. Početak je dobar, sada trebamo vidjeti što ćemo i kako dalje – dodala je Sara Kolak, koja je, na natjecanju na kojem su zbog zabrane putovanja uslijed pandemije koronavirusa nastupile samo norveške bacačice među kojima je najbolja bila Anne Dahlen sa 55,93 metra, osim pobjedničkog imala još dva hica preko 60 metara. U prvoj seriji njezino se koplje zaustavilo na 60,87 metara, u četvrtoj je letjelo do 60,67 metara.




– Trener Andreas Thorkildsen je zadovoljan, kaže da se vidi napredak svih elemenata koje radimo na treningu. Tako da sve što radimo itekako ima smisla. Slaba konkurencija? To su sve cure koje zaslužuju poštovanje. Svakodnevno treniraju, daju sve od sebe da budu što bolje. Nikada nisam niti neću podcjenjivati konkurenciju pa tako niti sada. Cure su dosta mlađe od mene i to što bacaju 55 metara ne znači da se manje trude. Dapače, one su za svoju kategoriju odlične. Tko zna, možda ih to što su se natjecale sa mnom malo i pogura i dodatno motivira da još više zagrizu za trening. Nitko sretniji od mene.


Sara Kolak i dalje nema definiran kalendar natjecanja za ovu sezonu, ono što zna je da će nastupiti na Kupu i ekipnom prvenstvu Hrvatske 11. i 12. srpnja u Zagrebu.


Neizvjesnost


– Da je sve normalno, sada bih bila u punoj sezoni. Ovako još uvijek ne znam na kojim ću natjecanjima nastupiti. Natjecanja ima na kapaljku, sretna sam kad nađemo natjecanje na kojem se baca koplje. Cijela godina je dosta čudna, ali je super što uopće imamo priliku da se možemo natjecati. Ono o čemu sad svi vodimo računa su restrikcije zbog koronavirusa koje variraju od države do države, svi tražimo mitinge i to je dosta teško. Primjerice, u Norveškoj je još uvijek na snazi samoizolacija, a sportaši su od tamošnje vlade zatražili dozvolu da se na njihova putovanja gleda kao da idu na poslovni put i da na taj način poput svih poslovnjaka izbjegnu deset dana samoizolacije, no dobili su odgovor da sport nije posao. Kako sada stvari stoje, Norveška će 15. srpnja otvoriti granice s Europskom unijom pa ćemo vidjeti kakva će onda biti situacija. Svi smo u istom položaju, kada se granice otvore bit će nešto lakše, ali opet ćemo ovisiti o situaciji u drugim državama. Natjecanja ima, organizatori se trude najbolje što mogu, ali virus je i dalje tu.
Svjetska atletska federacija nedavno je objavila novi kalendar Dijamantne lige prema kojem je žensko koplje na rasporedu tek 19. rujna u Šangaju.


– Rano je sada govoriti što će biti sa Šangajem, ima još vremena i dotad ćemo biti pametniji. Ono čemu se sada veselim je nastup na Kupu i ekipnom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu i nastupu za moj Kvarner.