SP u atletici

Sara Kolak danas nastupa u kvalifikacijama bacanja koplja na SP-u: “Želim finale i dat ću sve od sebe da to ostvarim”

Ivana Vaupotić

Sara Kolak/Foto V. KARUZA

Sara Kolak/Foto V. KARUZA

Želim na najbolji mogući način odraditi kvalifikacije, dati sve od sebe, a onda ćemo vidjeti što će mi to donijeti - rekla je atletičarka Kvarnera



BUDIMPEŠTA  Sara Kolak danas će nastupiti u kvalifikacijama bacanja koplja (11.55 sati) na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Velik je to i važan ispit za atletičarku Kvarnera i olimpijsku pobjednicu iz Rio de Janeira 2016. kojim želi prekinuti crni niz na velikim natjecanjima.


– Moja želja je plasman u finale i dat ću sve od sebe da to i ostvarim. Želim na najbolji mogući način odraditi kvalifikacije, dati sve od sebe, a onda ćemo vidjeti što će mi to donijeti. Kvalifikacije su uvijek zeznute, imaš samo tri hica i tu treba dati maksimum – započela je Sara Kolak, koja je na posljednja tri velika natjecanja ostala bez finala. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. u kvalifikacijama je imala tri »iksa« zbog čega je ostala bez plasmana, prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu ponovila je scenarij iz Tokija, a onda je nekoliko tjedana kasnije na Europskom prvenstvu u Münchenu nakon dva »iksa« hicem od 57,31 metar ostala devet centimetra kratka za finale, čime je kvalifikacije završila na 14. mjestu.


– Naravno da ću biti razočarana ako ne uđem u finale. Na posljednja tri velika natjecanja ostala sam bez finala, bilo je tu puno tehičkih problema i doslovno je trebalo krenuti iz početka. Dobro se osjećam, radim najbolje što mogu, napredujem, a ono što je najbitnije, nisam imala nikakvih većih zastoja ni ozljeda, to je jedna od pozitivnih stvari. Kada se samo sjetim koliko sam imala problema s ozljedama, sad imam vrhunskog fizioterapeuta Branimira Vajdu, bez njega bi bilo jako teško – nastavila je Sara Kolak, koja je najdalji hitac ove sezone bacila u Chorzowu gdje se njezino koplje zaustavilo na 59,62 metra. Kvalifikacijska norma za plasman u finale iznosi 61,50 metara, tu je daljinu 28-godišnja Ludbrežanka posljednji put bacila 14. lipnja prošle godine na mitingu u Kladnu (61,72).


Pariz




– Svjesna sam da ne mogu sve promijeniti u godinu dana, nemoguće je pucnuti prstima i praviti se da se ništa nije dogodilo. No ja nekako gledam na duge staze i svoj glavni cilj, a to su Olimpijske igre u Parizu. Znam da me čeka još puno truda i rada, ali to je moj prioritet i želim za to biti spremna.


Budimpešta će biti treće svjetsko prvenstvo Sare Kolak. Premijeru je imala u Londonu 2017., u koji je stigla kao favoritkinja nakon sezone za pamćenje u kojoj je osvojila europsku broncu (63,50) i ispisala najljepšu priču Igara u Riju na kojima je kao druga najmlađa sudionica finala osvojila zlato (66,18). Uoči dolaska u London na mitingu Dijamante lige u Laussanei bacila je deseti rezultat svih vremena (68,43), ali na svjetskoj smotri ostala je korak do postolja (64,95). Počeli su tada njezini problemi s laktom, duga prisilna pauza i promjena trenera s kojima nije imala sreće. Početkom kolovoza 2019. umjesto Andreja Hajnšeka angažirala je nekadašnjeg norveškog bacača koplja i dvostrukog olimpijskog pobjednika Andreasa Thorkildsena, koji ju je pratio na Svjetskom prvenstvu u Dohi na kojem je zauzela sedmo mjesto (62,28). Ta je suradnja završena netom prije puta na Olimpijske igre u Tokiju na kojima je Sara Kolak započela svoj crni niz. Sreće nije imala još s nijednim slovenskim stručnjakom, Gorazdom Rajherom, nekadašnjim slovenskim bacačem koplja koji je stvorio Kristjana Čeha, jednog od najboljih bacača diska na svijetu. Ove sezone radi s dečkom Mišelom Žerakom, bivšim slovenskim skijašem, a svoje mjesto u Budimpešti osigurala je temeljem renkinga.


Niti na mapi


– Vjerovala sam da ću biti među onima koje će nastupiti u Budimpešti, dugo sam držala dobru poziciju, ali sam ipak svako toliko pogledala rezultate. Prošle godine uoči Eugenea sam se dosta nervirala oko toga, čekala sam do zadnjeg trenutka, bila je to velika igra živaca. Ali i situacija je bila drukčija. Sada se dobro i fizički i psihički osjećam. Naravno da imam malo slabije i malo bolje dane, to je normalno, ali ja se radujem svakom napretku. Jedino što mi preostaje je da sama sebi uoči kvalifikacija kažem da sam spremna, da ne kompliciram i hitac odradim najbolje što mogu – dodala je Sara, u čijoj će kvalifikacijskoj skupini plasman u finale, što je na rasporedu u petak od 20.20 sati, tražiti i njezina nekadašnja cimerica i trening partnerica, Norvežanka Sigrid Borge, koja je u svibnju bacila osobni rekord od 66,50 metara, što je drugi rezultat ove sezone na svijetu. Najuspješnija je zasad Japanka Haruka Kitaguchi sa 67,04 metra, dok se braniteljica naslova iz Eugenea, Australka Kelsey-Lee Barber, koja je zlato osvojila sa 66,91 metar, nalazi na desetom mjestu svjetske liste (62,54).


– Slažem se da je razina rezultata u koplju pala, ali to je normalno. Sada su iskočile neke druge discipline, poput, primjerice, muškog diska. Druge godine će se to dogoditi u nekim drugim disciplinama. U koplju si dosta podložan ozljedama, velik je to stres na tijelo. No vjerujem da će za medalju biti potrebno baciti 65 metara. Sigrid? Pa i ja sam 2016. bila iznenađenje, kako se kaže, nisam bila niti na mapi. Uvijek iskoči netko tko prije nije imao tako zapažene rezultate. Svi treniramo, svi dajemo maksimum od sebe. Ovo je Svjetsko prvenstvo i svašta je moguće – zaključila je Sara Kolak.