Nakon poraza od Njemačke

Samo Srbija spašava Hrvatsku

Igor Duvnjak



Samo pobjeda Srbije spašava Hrvatsku. Sport se zna našaliti kao u ovom slučaju i sudbinu hrvatske reprezentacije, kada je riječ o ulasku u borbu za medalje, vezati uz najljućeg hrvatskog rivala. Srbijase u svemu ovome može ponašati kako hoće, plivala je niz struju, skupila je sve četiri pobjede, izbjegla je četvrtfinale, ide izravno među četiri najbolja. SCrnom Gorom će igrati samo za prestiž i za obraz a hoće li tim Vanje Udovičića i suigrača ići na pobjedu, vidjeti će se tek u ponedjeljak od 16 sati pa nadalje.


Hrvatska mora ispuniti prvi preduvjet uoči srpsko– crnogorskog derbija, pobijediti jaku Španjolsku. Može proći u tom slučaju i bez srpskog uspjeha, ako Njemačka zapne sa Rumunjskom. To međutim nisu sve kombinacije jer su osim prvoplasirane Srbije i Rumunjske, koja nema bodova, u igri sva preostala četiri konkurenta. Osim spomenutih Hrvata i Crnogoraca, velike izglede ima Njemačka, ali uz najsigurniji uvjet, pobjedu nad Rumunjskom. Mogla bi proći i Španjolska i to kombinacijom koju ne bismo voljeli, pobjedom nad Hrvatskom. »Furiji« bi u tom slučaju trebao i rumunjski uspjeh nad Njemačkom.


Nakon sinoćnjeg poraza od Njemačke, izbornih hrvatskih vaterpolista Ratko Rudić kazao je da su utakmicu više igrali suci nego igrači. 




– S ovim porazom smo 90 posto izvan borbe za medalje. Njihov izbornik Stamm je nedavno govorio da treba koristiti snimku u suđenju, a na snimci se vidjelo kako je njemački igrač uhvatio Bušlju nisko. Mi, inače, nismo dobro počeli, ali smo ih ipak stigli. Oni su na kraju na isteku vremena dobili isključenje. Ona presuda Bušlji nije bio toliko loša odluka, koliko je to to bio dar igrača više na kraju utakmice. Naša utakmica me podsjećala na onu s njima u Dubrovniku kada smo mi pucali nisko, a njihov vratar sve branio, kazao je Rudić.


– Trčali smo cijelo vrijeme za njima i to nas je koštalo krajnjeg rezultata. U završnici se njima odbila lopta. Šteta, imali smo priliku, ali je nismo iskoristili, ocijenio je kapetan Samir Barać.Miho Bošković ocijenjuje kako je hrvatska reprezentacija loše ušla u igru. 

– Nismo bili neangažirani već nervozni. Pritisak? Nije bio toliki pritisak i imperativ. Kakav je onda bio imperativ na Europskom prvenstvu u Zagrebu ili kada smo na prošlom Svjetskom prvenstvu trebali ići u polufinale da bismo igrali na Olimpijskim igrama. U utakmici smo se dosta potrošili i napravili smo malo čudo, stigli smo ih. Na kraju im se odbila lopta. Činjenica je da ne igramo dobro, a i teško je bilo igrati četiri minute sa igračem manje. Sportaši smo, odradit ćemo svoje, idemo pobijediti Španjolce, nadamo se povoljnom rezultatu, kaže Bošković 


– Nismo najbolje ušli u utakmicu, imali smo igrača više 3:0 na početku dok je tada njihova realizacja bila 3:3, ali smo se poslije vratili. Sigurno je da se osjetilo neigranje Dobuda, ali smo mi svejedno dobli u dosta navrata igrača više. Ne znam što su inače bila ona isključenja. Sa Španjolskom idemo na pobjedu, ali ona nam neće biti dovoljna ako se ne poklope ostali rezultati, zaključuje Fran Paškvalin.