Ekspresnim postupkom u MORH

Riječka strijelkinja Snježana Pejčić postala vojnikinja!

Ivana Vaupotić

Sada samo moram trenirati, nastupati i truditi se da rezultatima opravdam povjerenje – rekla je Snježana nakon svečane prisege  



ZAGREB  Najbolja hrvatska strijelkinja, Riječanka Snježana Pejčić ove je srijede u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske potpisala ugovor o dragovoljnom služenju vojnog roka i ugovor o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske u statusu djelatnog vojnika.


– Ova mogućnost se otvorila prije desetak dana.


Moram uputi veliku zahvalu MORH-u zato što je cijeli postupak ekspresno proveden. Sada samo moram trenirati, nastupati i truditi se da rezultatima opravdam povjerenje koje mi je na ovaj način ukazano – rekla je Snježana nakon svečane prisege pred ministrom obrane Davorom Božinovićem, načelnikom Glavnog stožera OSRH Dragom Lovrićem, glavnim tajnikom Hrvatskog olimpijskog odbora Josipom Čopom, uzvanicima iz svog sporta te predstavnicima medija.




Ovaj »transfer« za nju je označio ogroman pomak u sportu koji uglavnom donosi tapšanje po leđima i neispunjena obećanja.


Dobra stvar


– Sada sam skinula veliko breme s leđa. Više ne moram razmišljati o stažu, mirovinskom osiguranju i sličnim detaljima. Ovo je definitivno dobra stvar za mene – dodala je aktualna europska prvakinja i osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.


Za tu je prigodu Snježana navukla i odoru Hrvatske vojske.


– Svi me pitaju je li mi vruće, a meni je baš ugodno. Zadovoljna sam, odora je sasvim u redu – dodala je kroz smijeh.


Prema Čopovim riječima, potpisivanjem ovih ugovora stvoreni su idealni uvjeti za pripreme nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu iduće godine. Nije na odmet podsjetiti da je Snježana olimpijsku normu ispunila krajem ožujka ove godine, kada je u Sydneyju pobijedila na natjecanju Svjetskog kupa s 502,6 bodova u disciplini 10 metara zračna puška.


– Izuzetno mi je zadovoljstvo što ispred HOO-a mogu prisustvovati ovom svečanom događaju. MORH je još jednom pokazao veliki senzibilitet prema čovjeku i afinitet prema vrhunskoj sportašici od koje puno očekujemo na Olimpijskim igrama u Londonu. Kao djelatna vojna osoba, Snježana se od ovog trenutka može u potpunosti posvetiti streljaštvu i postizanju novih vrhunskih rezultata – istaknuo je Čop.


Pored redovitih primanja, staža i mirovinskog osiguranja, status djelatnog vojnika Snježani će donijeti i neke nove obaveze.


Instruktor


– Posebno smo ponosni što će nositeljica olimpijske medalje iz Pekinga i europska prvakinja biti naš instruktor. Zbog toga moram istaknuti da je MORH-u i OS RH iznimno drago što je Snježana postala dio nas. Kao državna institucija mi joj, prije svega, želimo pomoći i stvoriti uvjete za nesmetano odrađivanje treninga i natjecanja – objasnio je ministar Davor Božinović.


A to znači da će postizanje kvalitetnih rezultata i promicanje hrvatskog streljaštva u svijetu biti prioritet. Konkretnije, Snježana se odmah nakon potpisivanja ugovora i davanja svečane prisege počela spremati za putovanje u SAD. Tamo ju od 14. do 23. svibnja očekuje prvi nastup u »novom« dresu, na natjecanju Svjetskog kupa u gradiću zvanom Fort Benning.


– Sada se promijenio samo moj status, a program i dalje ostaje kakav je i bio na početku sezone. Čak ne moram napustiti Rijeku. Istina, dobila sam i nekoliko novih natjecanja u kalendaru. Međutim, jako mi je drago što ću ići na Svjetske vojne igre, jer niti jedan natjecateljski nastup nikako ne može biti višak ili smetnja – zaključila je Snježana Pejčić.