EP u Beogradu

Riječka plivačica plasirala se u finale slobodnog sola na EP-u: “Ovo je veliki uspjeh”

Ivana Vaupotić

Matea Butorac/A. KRIŽANEC

Matea Butorac/A. KRIŽANEC

Za finale nemam previše toga za popraviti, to je dosta uvježbano. Jedino na čemu moram raditi je da moja izvedba bude još bolja i da dobijem još više bodova - rekla je Matea Butorac



BEOGRAD  Prošle godine u Fukuoki postala je prva Hrvatica koja se plasirala u finale Svjetskoga prvenstva u umjetničkom plivanju, jučer je u Beogradu postala prva hrvatska plivačica koja će nastupiti u finalu slobodnog sola na Europskom prvenstvu. Matea Butorac, plivačica Primorja Aqua Marisa, osvojila je šesto mjesto u kvalifikacijama u svojoj seniorskoj premijeri na smotri Staroga kontinenta u gradu u kojem je prije šest godina debitirala za hrvatsku reprezentaciju kada je kao mlađa juniorka nastupila na juniorskom EP-u.


– Bilo je super. Osjećala sam se dosta dobro, jako sam sretna i zadovoljna što sam nastup završila bez bazne ocjene, što je zbog novih pravila i najvažnije. Šesto mjesto je odličan plasman, trenerica Valerija Petračina je zadovoljna, jako sam zahvalna i sad idemo dalje – kaže Matea Butorac, glavna uzdanica hrvatske reprezentacije u Beogradu.


– Europsko prvenstvo je veliko i važno natjecanje za koje sam se pripremala i trenirala pa je postojao i određeni pritisak, ali probala sam se što više smiriti i fokusirati na izvedbu. Uoči svakog nastupa glavna je vizualizacija, tako znam na što moram paziti i na što se moram koncentrirati. Za finale nemam previše toga za popraviti, to je dosta uvježbano. Jedino na čemu moram raditi je da moja izvedba bude još bolja i da dobijem još više bodova – nastavila je 21-godišnja Riječanka koja je za svoju izvedbu u kvalifikacijama dobila 202.3083 boda. Prvo mjesto osvojila je Austrijanka Vasiliki Alexandri (251.7750), druga je bila Njemica Klara Bleyer (247.9438), a treća Nizozemka Marloes Liselotte Steenbeek (220.7084).




– Obično ne gledam druge cure, najviše jer ne stignem, ali po onome što sam uspjela vidjeti, Austrijanka je bila odlična, kao i inače. Njemica i Nizozemka su također bile dobre. Njih tri bih izdvojila kao favoritkinje za odličja. Nova pravila, bazna ocjena i težina izvedbe daju neizvjesnost, može se dogoditi da neka od favoritkinja ne bude na postolju, ali isto tako i neka od cura koje su bile slabije plasirane u kvalifikacijama može iznenaditi. Bit će neizvjesno, to je jedino sigurno. Mogu li im pokvariti planove? Mislim da ne mogu. Ovo je velik uspjeh, još je i veći s obzirom na moj način života, studij u Zagrebu i pripreme u Rijeci. One su sve redom profesionalke, dok ja ne živim život profesionalne sportašice – zaključila je Matea Butorac.