Svjetski kup u kuglanju

Riječka kuglana od četvrtka do nedjelje domaćin velikog natjecanja, na Mlaku dolaze predstavnici iz 13 zemalja

Katarina Blažević

Zoran Jagić, Slaviša Bradić, Marko Filipović, Tonči Mikac i Alen Kujundžić/Foto M. GRACIN

Zoran Jagić, Slaviša Bradić, Marko Filipović, Tonči Mikac i Alen Kujundžić/Foto M. GRACIN

Rijeka je mjesto koje je prepoznato kao centar kvalitete, posebno u ženskoj konkurenciji. Drago mi je da smo nakon niza godina u naš grad doveli jedno natjecanje ove razine - kaže Tonči Mikac, predsjednik HKS-a



RIJEKA Službenim otvaranjem na šesterostaznoj kuglani SRC Mlaka sutra počinje Svjetski pojedinačni kup, veliko natjecanje, čiji će Rijeka biti domaćin do nedjelje. Najbolje kuglačice i kuglači, njih točno 64 iz 13 zemalja, od onih hrvatskoj susjednih pa do Poljske, Austrije, Slovačke i Češke, od 9. do 12. veljače natjecat će se na riječkoj kuglani u seniorskoj i mlađeseniorskoj (U-23) kategoriji.


– Velika mi je čast i zadovoljstvo biti u ovom društvu i što možemo najaviti Svjetski kup, koji će okupiti najbolje kuglačice i kuglače. Drago mi je što je upravo Mlaka domaćin jer je to jedna od najljepših kuglana, ali i da Hrvatska još jednom može dokazati da je predvodnik u kuglačkom sportu i velesila. A Rijeka se tu ističe kao centar kuglanja u Hrvatskoj. Izutetno mi je drago da se Grad etablirao kao dobar i kvalitetan organizator sportskih priredbi, čemu je dokaz bio i nedavno održani dvoboj Davis Cup reprezentacije u Centru Zamet. Nastavljamo s organizacijom velikih sportskih događaja koji u naš grad dovode vrhunske sportaše – kazao je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, koji je uz predsjednika RSS-a Slavišu Bradića, ugostio Tončija Mikca, predsjednika Hrvatskog kuglačkog saveza, Zorana Jagića, sportskog direktora NBC-a te Alena Kujundžića, hrvatskog kuglača, aktualnog svjetskog viceprvaka.


Ulaz besplatan


Natjecanje se igra eliminacijskim sistemom, u četvrtak će ždrijeb odrediti parove prve runde, odnosno osmine finala, nakon čega se igra na ispadanje do finala.




– Savez nastavlja niz organizacija velikih natjecanja, a sada nam je izuzetno drago što organiziramo natjecanje u sportu koji je Rijeku pozicionirao na karti svijeta kao iznimno uspješnu. Dat ćemo sve od sebe da organizacija bude na najvišoj razini i pozivamo građane da dođu pogledati i bodriti naše kuglače koji su najbolji na svijetu – istaknuo je predsjednik RSS-a Slaviša Bradić.


Ulaz će za sve zainteresirane biti besplatan, ali moglo bi biti gužve s obzirom da kuglana na Mlaci prima stotinjak gledatelja.


– Hrvatska je jedna od kuglačkih najrazvijenijih nacija, a Rijeka je jedno mjesto koje je prepoznato kao centar kvalitete, posebno u ženskoj konkurenciji. Drago mi je da smo nakon niza godina u naš grad doveli jedno natjecanje ove razine. Ako netko nije gledao kuglanje ranije ili nije gledao previše, ovo je pozivnica da dođe vidjeti prave majstore u ovom sportu – kaže Tonči Mikac, predsjednik Hrvatskog kuglačkog saveza i trener kuglačica Mlake.


Alenova želja


Hrvatsku će u Rijeci predstavljati Valentina Gal (Mlaka) i Alen Kujundžić (Zaprešić) u seniorskoj konkurenciji, te mlađi senior Luka Požega (Čakovec) i mlađe seniorke Amela Nicol Imširović (Kustošija) i Paula Polanšćak (Zagreb).


Kujundžić je aktualni svjetski viceprvak, koji će u Rijeci pokušati napraviti korak više.


– Želja je osvojiti ovaj Svjetski kup, ali dolazi 16 najboljih kuglača na svijetu, pa će biti teško. Ipak, spreman sam i odradio sam super pripreme, a već u svibnju je u Varaždinu i ekipno Svjetsko prvenstvo, gdje smo opet domaćini i gdje su ambicije ući u finale jer dvije godine zaredom ispadamo u polufinalu. Mlaka? Nastupao sam već ovdje i prošle godine te sam skoro postavio rekord kuglane, tako da je i to neki motiv, probati napasti rekord. Ali idemo korak po korak, svaki dvoboj će biti težak i važan. Najbitnije je ostati miran – zaključio je Kujundžić.


Raspored

Četvrtak, 20 sati: Službeno otvaranje Svjetskog pojedinačnog kupa


Petak, 9.30-18.50: Prva runda i četvrtfinale za mlađe seniorke i mlađe seniore (U-23)


Subota, 9.30-18.50: Prva runda i četvrtfinale za seniorke i seniore


Nedjelja, 9.30-14.10: Polufinala i finala za sve kategorije, 14.45: Proglašenje pobjednika i dodjela medalja