Open Hvar 2022

Ena Cvitan ostvarila povijesni uspjeh, riječka šahistica osvojila turnir s dva velemajstora i tri međunarodna majstora

Hina

Ena Cvitan

Ena Cvitan

Ena je bila rangirana kao šesta nositeljica na turniru na kojem su se između ostalih natjecala i dva velemajstora i tri međunarodna majstora



HVAR  Pobjedom Riječanke Ene Cvitan završen je Prvi međunarodni šahovski otvoreni turnir  Open Hvar 2022 što se igrao u zgradi Arsenala u središtu grada Hvara.


Prvi puta u povijesti jedna je hrvatska šahistkinja osvojila turnir igrajući u dosta jačoj muškoj konkurenciji, a takav slučaj vrlo je rijedak i na svjetskoj razini. Ena je bila rangirana kao šesta nositeljica na turniru na kojem su se između ostalih natjecala i dva velemajstora i tri međunarodna majstora, a osvojila je impresivnih 7 bodova iz 9 partija ne pretrpjevši nijedan poraz. Očekivani rezultat premašila je čak za 2,5 boda i popravila rejting za 49 bodova.


U posljednjem, 9. kolu mirno je remizirala sa Splićaninom Mladenom Zelićem i tako osigurala pobjedu sa pola boda prednosti ispred petorice igrača – velemajstora Davora Rogića i Ante Šarića, izvrsnih juniora Lovre Novosela i Samuela Zenelaja, te darovitog riječkog kadeta Ivana Sundaća.




Važniji rezultati 9. kola: Cvitan E.-Zelić M. remi, Zenelaj-Šarić A. remi, Rogić-Novosel remi, Golubović-Grgantov remi, Sundać-Fućak 1-0, Savanović-Plenković 0-1, Bender-Tomaš 1-0 (bez borbe), Dorić N.-Vujnović remi, Petričević-Bratošević remi, Denić-Tomljanović remi itd.


Konačan poredak najuspješnijih sudionika: 1. Cvitan E. 7 bodova, 2.-6. Rogić, Šarić A., Novosel, Zenelaj i Sundać po 6,5, 7.-11. Plenković, Zelić M., Golubović B, Grgantov i Bender po 6 bodova