EP U ŠAHU

Danas počinju Europska ekipna prvenstva za šahiste i šahistkinje, Ivan Šarić i Ena Cvitan predvode Hrvatsku

Hina

Ivan Šarić/Foto: PIXSELL

Ivan Šarić/Foto: PIXSELL

Hrvatske boje branit će čak četiri članice riječkih šahovskih klubova.



ZAGREB Danas u Termama Čatež počinje 23. Europsko momčadsko prvenstvo na kojem će sudjelovati 38 reprezentacija, među kojima i reprezentacija Hrvatske. U Termama Čatež su i šahistkinje, koje će odigrati 14. Europsko ekipno prvenstvo uz nastup 30 reprezentacija, među kojima i Hrvatska.


Vršitelj dužnosti izbornika Ivan Mandekić za Čatež je odabrao međunarodnu majstoricu Enu Cvitan, velemajstoricu Mirjanu Medić, međunarodnu majstoricu Anu Berke i majstorice FIDE Anamariju Radiković i Patriciju Vujnović. S prosječnim rejtingom od 2179 bodova, Hrvatska je rangirana tek kao 23. reprezentacija Staroga kontinenta i nije realno očekivati čuda. Osamnaestogodišnja Anamarija Radiković i Patricija Vujnović debitiraju na Europskom ekipnom prvenstvu.


Kod šahista domaćin Slovenija nastupit će s dvije selekcije, a naslov prvaka brani Rusija, koja je u crnomorskoj luci Batumiju 2019. godine pobijedila ispred Ukrajine i Engleske. Prema prosječnom rejtingu najveći favorit je Rusija (2720), a uz bok su joj Azerbajdžan (2717) i Francuska (2708). S prosječnim rejtingom od 2598 bodova, Hrvatska je rangirana kao 14. reprezentacija.




Do 22. studenoga odigrat će se devet kola po švicarskom sustavu natjecanja u tempu od 90 minuta za prvih 40 poteza, plus 30 minuta za završetak partije i dodatak od 30 sekundi poslije svakog poteza.


Reprezentacija Hrvatske do sada je nastupila 13 puta. Debitirala je na 10. Europskome prvenstvu u Debrecenu 1992. godine na kojem je osvojila izvrsno 7. mjesto, a isti rezultat ponovila je i na 11. EP-u u Puli 1997. Najviši domet ostvarili smo 2017. godine na 21. EP-u u Hersonissosu na otoku Kreti osvajanjem 4. mjesta, a odlični smo bili i u Batumiju 2019. kada je osvojeno 5. mjesto.


Za obranu posljednjih sjajnih rezultata Hrvatske izbornik Zdenko Kožul za Čatež je odabrao velemajstore Ivana Šarića, Antu Brkića, Marina Bosiočića, Hrvoja Stevića i Sašu Martinovića.