Miting Dijamantne lige

Prvi dan mitinga u Zurichu u znaku Ryana Crousera i Marije Lasickene, Sandra Perković kreće po naslov

Hina

Sandra Perković/Foto PIXSELL

Sandra Perković/Foto PIXSELL

U natjecanju kuglaša Crouser je prvi put u karijeri osvojio Dijamantnu ligu hicem od 22,67 metara



ZUERICH  Prvog dana natjecanja finala atletske Dijamante lige u Zuerichu, koje je održano na improviziranom stadionu na središnjem gradskom trgu, briljirali su američki bacač kugle i svjetski rekorder Ryan Crouser te ruska skakačica u vis Maria Lasickene, a oboje su trijumfirali postavivši nove rekorde mitinga.


U natjecanju kuglaša Crouser je prvi put u karijeri osvojio Dijamantnu ligu hicem od 22,67 metara. U konkurenciji kuglašica slavila je njegova sunarodnjakinja Maggie Ewen s 19,41 m, ispred Portugalke Auriol Dongmo (18,86 m) i Šveđanke Fanny Roos (18,75 m).


U skoku u vis Maria Lasickene je imala pravu konkurenticu u Ukrajinki Jaroslavi Mahučih koja je do visine 205 cm bila bez ijednog rušenja. Ruskinja je visinu novog rekorda mitinga preskočila u drugom pokušaju, a Mahučih je dvaput rušila i odlučila treći pokušaj ostaviti za 207 cm. Nije uspjela i tako je ostala na drugom mjestu, dok je treća s prekočenih 201 cm bila Australka Nicola McDermott..




U skoku u dalj pobjedu je odnijela srbijanska rekorderka Ivana Španović skokom od 6,96 m. Šveđanka Khaddi Sagnia je bila druga sa 6,83 m, a Ukrajinka Marina Beh-Romančuk je završila kao treća (6,75 m).


Kod daljaša je slavio Šveđanin Thobias Montler (8,17 m) ispred Amerikanca Steffina McCartera (8,14 m). Na cm do granice od osam metara ostao je trećeplasirani Južnoafrikanac Ruswahl Samaai (7,99 m).


Pobjednica utrke na 5000 m je Francine Niyonsaba iz Burundija, olimpijska i svjetska doprvakinja na 800 m, koja je trebala 14:28.98 minuta za tu dionicu. Druga je ciljem prošla Kenijka Hellen Obiri (14:29.68), a treća Etiopljanka Ejgayehu Taye (14:30.30).


U istoj disciplini kod atletičara slavio je Etiopljanin Berihu Aregawi (12:58.65 minuta). Drugi je bio Birhanu Balew iz Bahreina (13:01.27), a treći Kenijac Jacob Krop (13:01.81).


U četvrtak su na rasporedu preostale discipline u kojima će se atletičarke i atletičari natjecati na legendarnom stadionu Letzigrund. Hrvatskim ljubiteljima atletike najzanimljivije će biti natjecanje bacačica diska u kojem će se za pobjedu u Dijamantnoj ligi boriti Sandra Perković, a uz nju će biti i 21-godišnja Marija Tolj.