PH u vaterpolu

Primorjaši večeras igraju uzvrat polufinala PH: “Uz podršku do treće utakmice u Gružu”

Igor Duvnjak

Roko Vuković/V. KARUZA

Roko Vuković/V. KARUZA

Volimo igrati na domaćem terenu na kojem možemo zablistati u punom sjaju. Nadamo se da će tako biti i večeras - kaže Roko Vuković



RIJEKA Dok hladni val diljem Kvarnera kao da prkosi odmicanju travnja i proljeću, navijačicama i navijačima mlade momčadi Primorja Erste bank srca grije pomisao na novu sportsku loptačku feštu u vodi pod krovom bazena na Kantridi, na drugi polufinalni susret play-offa hrvatskoga prvenstva protiv gostiju iz dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja, što počinje u 20 sati. Susret samo pojačava dojam o zgusnutom ritmu značajnih utakmica u sezoni protkanoj važnim ispitima, među kojima je i onaj prošli pod Srđem između večerašnjih pretendenata na finale, pri čemu su Jugaši bili itekako uvjerljivi, što govori i pobjeda 15:9. U taboru Primorjaša su bez mnogo kukanja nastojali zaboraviti na to što je bilo, izdižući se na željenu razinu, dovoljnu da se mogu suprostaviti tako renomiranom suparniku koji već desetljećima spada u redove institucija svjetskog vaterpola. U slučaju pobjede Riječana, treća se utakmica igra u Dubrovniku, večeras se na Kantridi, bude li ishod neriješen poslije 32 minute igre, izvode peterci.


– Kada je riječ o vremenu nakon dubrovačkog susreta, zaboravili smo ono što je bilo loše u našoj igri – kaže Karlo Babić o duelu u kojem su Riječani na početku susreta prokockali niz prilika, što su domaćini polako počeli naplaćivati. – Analizirali smo sve naše pogreške. Naš početak utakmice je čak bio u redu, onih 5:2 na »poluvremenu« bio je rezultat s kojim smo još uvijek bili u igri. Ali promašili smo stvarno dosta prilika, među njima su peterac i kontranapadi. Analizirali smo sve naše propuste i smatram da ako večeras na Kantridi pred našom publikom pružimo maksimum, tada ćemo ovu polufinalnu seriju uspjeti produžiti na tri utakmice.


Izazovan tjedan


Imena u dubrovačkom sastavu gledateljima na tribinama puno govore o snazi večerašnjih gostiju riječkog bazena, Babić i suigrači ih »upoznaju« iz blizine, u duelima u vodi.




– Kada smo u vodi nema respekta prema nikome, dajemo svoj maksimum kao da je nasuprot bilo tko. Tada nam i nije bitno tko je ispred nas. Susresti se sa ovakvim suparnicima nije nam neki stres, to nam je više izazov da se trudimo još više i da damo nešto još bolje od sebe.


Na sportskom usponu pred momčadi trenera Primorjaša Igora Hinića dva su koraka nakon kojih bi mogla uživati u krasnoj panorami, misli se na finale hrvatskoga prvenstva i polufinale LEN Euro kupa. No, famozna »Kvaka 22« je što se pritom ne zna koji je od dva koraka zahtjevniji, kako ovaj večerašnji s Gosparima, tako i subotnji, također na Kantridi, protiv grčkog Vougliamenija koji je u Ateni slavio s pet golova razlike. Ipak, do subote će proći nekoliko dana, sve su misli okrenute večerašnjem susretu. U šumi reklama kojom se krećemo je i ona o tečaju praktične filozofije, u slučaju Primorjaša praktična filozofija je da ih samo večerašnja pobjeda ostavlja u utrci za finale.


– Bliži nam se završnica sezone i nema puno mjesta za odmor – kaže Roko Vuković, jedan iz buketa mladih Primorjaša. – Nakon dubrovačkog susreta odmorili smo se onoliko koliko nam je vrijeme dozvolilo. Nadamo se samo da smo se uspjeli dovoljno pripremiti da Jugu AO pružimo maksimalno jak otpor.


Vrhunski hrvatski vaterpolisti, među koje na radost njihovih navijača spadaju i momci iz Primorja EB, kao da igraju u NBA ritmu, u ovom izazovnom tjednu očekuju ih dvije vrlo teške utakmice.


Vrhunac sezone


– Tako je to sa zgusnutim rasporedu, riječ je ipak o smiraju sezone, ovo je vrhunac raznih natjecanja za koji smo se, uostalom, manje-više i pripremali. Ovo je kraj svega onoga za što smo radili i sada ćemo samo dati svoj maksimum pa ćemo vidjeti da li je to bilo dovoljno.


Naravno da je i njemu i prijateljima u momčadi večerašnji susretu s Dubrovčanima samo još jedan od velikih izazova s kojima su se susretali u uzbudljivoj sezoni. U ovom slučaju na Kantridu stiže niz svjetskih prvaka iz momčadi izbornika Ivice Tucka, čijem se podvigu na Svjetskom prvenstvu radovala cijela Hrvatska. Jasno da ih ovakve utakmice jako motiviraju, motiviraju i navijače uz čiju su pomoć Hinićevi »mladi lavovi« na Kantridi ostvarivali zapažene uspjehe.


– Jasno da nam je sve ovo veliki motiv, igramo s velikim imenima, s velikim klubovima koji imaju dugu povijest. Negdje izvan bazena nam je čast reći da smo sa svojim klubom i dečkima s kojima smo odrastali igrali protiv tako velikih igrača, s tako značajnim imenima i klubovima u ovako jakim natjecanjima. To je pohvala te nagrada za sav trud koji smo uložili. Večerašnja utakmica je nagrada i za našu publiku koja će na djelu vidjeti nih aktualnih svjetskih prvaka. Navijače, naravno, pozivam da dođu u što većem broju i podrže nas koliko god mogu. Na Kantridi smo već ove sezone pred nakrcanim tribinama ostvarili lijepe uspjehe, publika nam daje vjetar u leđa. Volimo igrati na domaćem terenu na kojem možemo zablistati u punom sjaju. Nadamo se da će tako biti i večeras – zaključio je Roko Vuković.