Euro kup vaterpolista

Primorjaši u Ateni igraju prvu utakmicu četvrtfinala Euro kupa: “Imamo veliki motiv”

Igor Duvnjak

Mauro Ivan Čubranić/Foto V. KARUZA

Mauro Ivan Čubranić/Foto V. KARUZA

Oni su, kao i mi, mlada i poletna momčad, imali su i dobre rezultate u Ligi prvaka. Ali, isto tako imaju i mana koje smo mi proučili, tako da znamo što nas čeka na utakmici - kaže Mauro Ivan Čubranić  



RIJEKA Vaterpolski čvorovi dolaze na češalj dolaskom proljeća, domaća i međunarodna klupska sezona sve je bliže kulminaciji, srećom po riječki vaterpolo, u tom vrenju je i momčad vaterpolista Primorja Erste bank, današnji atenski gost Vouliagmenija u prvoj četvrtfinalnoj utakmici LEN Euro kupa (17 sati). Uzvrat je za tri tjedna na Kantridi. Prošlo je deset godina otkad je megatim legendarnog čelnika Predraga Slobode osvojio titulu državnoga prvaka i bio treći u Europi postavši nagodinu i viceprvak Europe, sada »neki novi klinci« s Kantride pričaju svoje zanimljive priče s loptom u vodi.


Daleko je rujan kada su u kvalifikacijama za Ligu prvaka u duelu današnjih suparnika momci iz Vouliagmenija svladali Primorjaše 14:12, iz riječkog tabora pritom poručuju da se to odvilo u osvit sezone, dok su se ekipe još uigravale tražeći pravu formu. Primorje EB je od tada snažnim zaveslajima išlo naprijed i ugodno iznenadilo plasmanom među osam najboljih klubova u Europi.


– U odnosu na ono razdoblje, sada našu ekipu vidim svakako na jednoj višoj razini – kaže »gromobran« pred mrežom Riječana, Mauro Ivan Čubranić, koji je brojnim zapaženim dosadašnjim prezentacijama već zakucao na vrata reprezentacije. Zadovoljan je pritom izdanjima svoje ekipe. – Iza nas je već puno utakmica u Europi te onih u domaćem prvenstvu i hrvatskom Kupu koje smo odigrali na visokoj razini. To nam je svakako podiglo samopouzdanje, porasla nam je igra. Smatram da smo se svi skupa dobro uklopili i uigrali kako bismo se i dalje nastavili nadmetati s ovako jakim ekipama protiv kojih možemo tražiti pobjedu.


Atmosfera




Navijači Primorja EB, koji će nestrpljivo očekivati vijesti iz Atene, ohrabreni su izdanjima mlade i ambiciozne momčadi koja složnim zaveslajima hita za ciljevima.


– Glavni adut je naše zajedništvo i to što pritom nema posebnog isticanja pojedinaca. Kod nas je najjača momčad, uostalom, ovo je momčadski sport i zato nam i ide ovako dobro. Nema pojedinačnog isticanja, momčad je ta koja je najbolja i zato su iza nas ovakvi rezultati.


Dobro raspoloženje u ekipi jedan je od važnih preduvjeta za uspjeh u važnim i zahtjevnim utakmicama poput današnje protiv Vouliagmenija.


– Atmosfera u našoj momčadi je stvarno super. Svi smo uglavnom tu negdje po godinama. Imamo i nekoliko starijih igrača, ali i to je zbilja super i sve zajedno dobro funkcionira, nema tu nikakvih problema, sve ide glatko.


U redovima grčkih domaćina, čiji je trener nekadašnji as s Kantride Vlado Vujasinović, čitav je niz znanih imena u čije su se kvalitete Čubranić i prijatelji mogli uvjeriti još jesenas.


– U njihovoj ekipi s desne strane je grčki reprezentativac Kapotsis, kao i Kalogerpoulos slijeva, osvajači su medalja na međunarodnim natjecanjima u proteklih nekoliko godina u grčkoj reprezentaciji koja igra odlično. Srpski centar Ubović je pak igrao za Srbiju i na svjetskom i na europskom prvenstvu. Vratar Tzortzatos je drugi golman grčke reprezentacije. Ovo su oni stariji igrači, a tu je i nekolicina mladih grčkih reprezentativaca. Uglavnom, naši domaćini znaju igrati. Oni su, kao i mi, mlada i poletna momčad, imali su i dobre rezultate ove sezone u Ligi prvaka. Ali, isto tako imaju i mana koje smo mi proučili u videoanalizama, tako da znamo što nas čeka na utakmici.


Plan


Naravno da su i jedna i druga ekipa proučavale suparničku igru i pripremale taktiku, tek će utakmica dati odgovor tko će teoriju uspjeti pretvoriti u praksu.


– Naš plan je da u igru uđemo kako treba od prve minute te da održavamo dobar ritam do kraja utakmice. U našoj prošloj utakmici oni su pali pri kraju, možda u tome i ima malo prostora da ih napadnemo u tom razdoblju. Sigurno da je zadaća i zatvoriti centra Ubovića, koji je kvalitetan, kao i njihove šutere koje ja moram posebno promatrati.


Čubraniću i suigračima u polju ispred njega ovo je još jedan veliki ovosezonski međunarodni izazov.


– Motivi su veliki. Ne može nam ovo biti neki veliki teret, ali sigurno da možemo razmišljati o polufinalu, da nam to može biti neki motiv za dalje i da se za to moramo i boriti. Eto, došli smo do ovdje, zaslužili smo to, možemo igrati i uživati u tome.