Najuspješniji sportaši

PRIJEM PGŽ-a Kuglačicama Mlake najviše priznanja, sportašima i klubovima 250 tisuća kuna

Denis Frančišković

Nagrađeni pojedinci i klubovi/Foto S. DRECHSLER

Nagrađeni pojedinci i klubovi/Foto S. DRECHSLER

Istina, ovo je bila naša godina. I to nakon četiri, pet godina i stalnih doselekcija i do međunarodnih pokušaja da dođemo do samog vrha, sad smo eto uspjeli. Mi tu ne mislimo stati, želimo i nastojat ćemo ostati na vrhu još neko vrijeme - kaže Tonči Mikac



RIJEKA Tonči Mikac, trener Ženskog kuglačkog kluba Mlaka, na koncu jučerašnjeg tradicionalnog prijema od strane PGŽ-a u Guvernerovoj palači, nije znao kud više s priznanjima. Bilo ih je pune ruke, riječke kuglačice uistinu su zaslužile čestitke i darivanja, ove su godine zasigurno ostvarile najvrjednija ostvarenja u riječkom ekipnom sportu. Dovoljno je reći da su »mlakarice« osvojile zlato na Svjetskom kupu u njemačkom Ludwigshafenu u seniorskoj konkurenciji i zlato u Ligi prvaka na završnici u Zaprešiću. I zaslužile županijsku nagradu za ekipno klupsko dostignuće.


A u odlično uštimanoj ekipi briljirala je Mirna Bosak i na klupskom i na reprezentativnom planu. Mirna je osvojila zlato na pojedinačnom Svjetskom kupu u Češkoj gdje je bila i u sastavu hrvatske reprezentacije koja se na Svjetskom prvenstvu popela na krov svijeta.


– Istina, ovo je bila naša godina. I to nakon četiri, pet godina i stalnih doselekcija i do međunarodnih pokušaja da dođemo do samog vrha, sad smo eto uspjeli. Mi tu ne mislimo stati, želimo i nastojat ćemo ostati na vrhu još neko vrijeme. Istina je i da se više od ovoga ne može. No, cure su mlade, ambiciozne i željne uspjeha. Uživaju u kuglanju i jako se trude – kaže Mikac.


Vrhunska razina




Mlaka je pronašla pravu formulu uspjeha, no nije sve od jučer, uz sadašnjeg stratega, zasluge pripadaju i Loresu Agotiću. Ali ponajviše ipak curama…


– Sad je fokus na mladost, tjelesnu spremu i maksimalne zahtjeve. Jasno da iskustvo kojeg usput stječu utječe i na psihički segment, dovoljno su već zrele i stabilne nositi se s pritiscima za ostvarenje ovako visokih rezultata. Za tako velike rezultate ne možemo se ograničiti samo na regiju. Tajna uspjeha je i u selekciji, doveli smo neke igračice iz ostatka Hrvatske, ali uvijek kad su bile dovoljno mlade i kad su prepoznati njihovi kapaciteti. Ekipa je homogena i cure su definitivno prave na toj vrhunskoj razini – naglašava Mikac.


PGŽ je sportaše i klubove nagradio s ukupno 250.000 kuna te dodijelio nagrade za vrhunska pojedinačna sportska postignuća, kao i ona klupska te nagrade za najbolje juniorske i seniorske rezultate.


Najsportskija županija


Za vrhunska pojedinačna sportska dostignuća nagrađeni su: Filip Klarić, Lovro Šipek i Karlo Šaban (svi Boćarski klub Sv. Jakov), Leon Petz (BK Vargon), Mateo Pejić (Boksački klub King), Ursula Balas (JK Val), Roko Stipanović (YC Opatija), Marina Mavrinac Matulja (ŠRD Zubatac), Laura Lisac (KK Delta), Adrian Barić i Ana Jović (oboje KBK Sušak), Saša Miloš i Iris Despotović (SRD Viševica), Andrej Krstinić (ŠSK Dub), Laura Štefanac (AK Kvarner), Antonio Franko (Triatlon klub Rival), Karlo Petranović (Kuglački klub Goranin), Ana Jambrović, Marina Pavlic, Anamarija Grdić, Tihana Čavlović i Mirna Bosak (KK Mlaka), Vedran Dumenčić i Mario Muškardin (oboje Sportski klub slijepih Rijeka).


Od klubova za posebne seniorske rezultate nagrade su dobili Kuglački klub Mlaka, Sportsko-rekreacijsko društvo Viševica, Športski streljački klub Dub, Atletski klub Kvarner, Triatlon klub Rival, Športsko ribolovno društvo Zubatac i Sportski klub slijepih Rijeka.


Juniorskim rezultatima posebno su se istakli Boćarski klubovi Sv. Jakov i Vargon, Jedriličarsko društvo Val, Yacht club Croatia-Opatija, Kickboxing klub Sušak i Kuglački klub Mlaka.


Uz njih nagrađeni su i prvoligaški klubovi koji su igrali zapaženu ulogu u domaćim elitnim natjecanjima. A to su: Košarkaški klub Adria Oil Škrljevo, MRK Zamet, ŽRK Zamet, ŽRK Murvica, VK Primorje EB, ŽRK Primorje EB, Ženski nogometni klub Rijeka, HNK Rijeka, HAOK Rijeka CO i MOK Rijeka.


– Važno je na kraju zahvaliti našim sportašima i prepoznati njihove rezultate i uspjehe. Naša Županija prati sport kroz različite načine i najsportskija smo županija u Hrvatskoj. To možemo reći s ponosom, deset posto stanovnika PGŽ-a bavi se sportom. Društveno smo osviješteni po tom pitanju, a tako će biti i dalje – ustvrdio je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.