Samir Barać

Predsjednik vaterpolista Primorja EB nakon sjajnog uspjeha: “S većinom igrača smo dogovorili ostanak”

Zlatko Horvat

Samir Barać/V. KARUZA

Samir Barać/V. KARUZA

Ostao je Niko Čubranić, kojeg želimo zadržati, dok za Muslima moramo naći zamjenu - rekao je čelnik Primorja EB



RIJEKA Samir Barać, predsjednik vaterpolista Primorja EB, najbolje zna što je prošao od preuzimanja kluba u ljeto 2017. godine.


– Ne mogu niti objasniti koji je ovo rezultat. Mi smo s ovim dečkima izborili Ligu prvaka! Moram naglasiti da će sustav biti promijenjen, neće biti kvalifikacija kroz turnire, već će se igrati jedan turnir. Kalendar je zgusnut pa će biti promijenjen način natjecanja, koji tek treba biti prezentiran klubovima. U svakom slučaju, tko ispadne s tog turnira, ulazi u Europa kup. Još je sve u zraku. Nazire se sustav, ali se ne naziru momčadi. Morat ćemo pričekati kako bismo vidjeli što su smislili – kaže Barać.


Riječani su prošli put od briljantnoga početka (5:1) do pada, velikog povratka poslije dva gola minusa u posljednjih 45 sekundi igre, dvaju promašenih peteraca do velikog trijumfa.




– Najljepša stvar koja se dogodila u ovome doigravanju je da su dečki prihvatili taj izazov. Shvatili su koliko vrijede, koliko su kvalitetni. Dali su svi zajedno zadnji atom snage. Pokazali su jedno veliko, veliko srce, prvo za svoj razvoj, a onda za klub i grad. Igrati u Zagrebu, pred domaćom publikom, sa svime što nosi jedno gostovanje, te na kraju pobijediti na ovakav način, velika je stvar. Ovo je nevjerojatno kompaktna momčad, na čelu s trenerom Igorom Hinićem i pomoćnim trenerom Bobanom Voštićem. Jako se puno trenira i ljudi ne znaju koliko je tu rada uloženo. Treninzi su dvaput dnevno, odricanja su velika, tu su još škola, fakulteti, posao… Ovo je mlada momčad koja se profesionalno postavila prema treninzima i utakmicama i zato su i više nego zaslužili ovo što im se dogodilo. Cjelokupni rad tijekom cijele godine im se vratio.


Čak bi i Petar Muslim ostao igrati još jednu sezonu da se ne mora toliko trenirati. Zato je rekao – dosta.


– Vaterpolo je nemilosrdan sport. Jednostavno, da biste igrali, morate trenirati. To je osnovno pravilo, nema druge. Tu ne možete prodavati maglu. Osim toga, Petar je došao u neke godine, a igrao je na jednoj od najtežih pozicija što se tiče sporta. Na leđima je 20 godina nosio bekove koji su teži od njega. To je specifična pozicija koja odnosi puno energije. Osvojio je sve što je mogao osvojiti, igračka karijera mu je više nego blistava i ono što je on nama priredio, zajedno s Brguljanom, Kadivecom, Crippom, Te Rieleom, zasebna je priča. Kako su se uklopili i pošteno ponijeli prema sportu… Petar je veliki primjer sportskog uspjeha.


Muslim ostaje u klubu i to je dokaz da se u Primorju brinu za svoje velikane.


– Naša je želja da ta stoljetna tradicija opstane. Dogodilo se da je opstala zahvaljujući jednoj ljubavi i pripadnosti klubu i mi to želimo nastaviti, kao što su to radile prošle uprave i igrači. Primorje je veliki klub i mi ga želimo napraviti što kvalitetnijim. Ova utakmica u Zagrebu pokazala je dosta toga, dečki su ostavili srce u bazenu za pobjedu. To je sjajna stvar, svi koji prate riječki vaterpolo, i oni mlađi, vidjeli su da je sve moguće kada se čovjek bori i daje sve od sebe. Ovo je veliki uspjeh momčadi, željeli su biti bolji i rad im se vratio. Ta njihova ambicija nas je dovela do ovoga. Želimo više, želimo da budu na okupu više od četiri godine. S većinom igrača smo se dogovorili, ostao je Niko Čubranić, kojeg želimo zadržati, dok za Muslima moramo naći zamjenu. Jako smo bili zainteresirani za povratak Lovre Paparića, ali ne znam hoće li se to ostvariti. U protivnom morat ćemo posegnuti za drugim rješenjima.


Čak ni sinoćnja fešta nije bila u kompletnom sastavu.


– Mlađi juniori, a njih su trojica u prvoj ekipi, otputovali su u Novi Sad na Final 10…