David Haggerty

Predsjednik teniske federacije stigao u Rijeku: “Hrvatska je tenisko čudo. Možda je nešto u vodi…”

Zlatko Horvat

David Haggerty/Foto V. KARUZA

David Haggerty/Foto V. KARUZA

Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika, a stalno daje igrače za velike teniske pozornice. I stalno dolaze novi klinci - kaže Haggerty



RIJEKA Od svih 12 dvoboja kvalifikacija Amerikanac David Haggerty, predsjednik Međunarodne teniske federacije (ITF), odlučio se za susret Hrvatske i Austrije i dolazak u Rijeku.


– Nisam prvi put u Hrvatskoj, ali prvi put sam u ovome kraju – rekao je David Haggerty, koji je spremno prihvatio zamolbu za kraći razgovor na kraju kojeg se zahvalio na svemu napisanom o tenisu i Davis Cupu u – tri desetljeća.


– Imali smo ujutro lijepu šetnju uz more. Prekrasno je i jedva čekam vidjeti malo više, uz dobar tenis.




Krajem 2016. godine bio je u Zagrebu na finalu Davis Cupa, u kojem je Hrvatska izgubila od Argentine 2:3, nakon što je u posljednji dan ušla s vodstvom 2:1.


– U Zagrebu sam bio nekoliko puta, uz finale Davis Cupa…


Promjene


Haggerty je zaslužan za velike promjene u Davis Cupu. Nije bilo lako mijenjati format natjecanja sa stoljetnom tradicijom. Investicijska grupa Kosmor, okupljena oko Gerarda Piquea, bivšeg nogometaša Barcelone, u 25 godina trebala je investirati tri milijarde dolara. Poslije pet godina, početkom siječnja, ITF je označio da je partnerstvo završeno.


– Prošle godine imali smo 40 tisuća gledatelja više nego godinu ranije u Davis Cupu. Tenisači su uživali, imamo kvalifikacijski krug, skupine u rujnu u četiri grada, a zatim osam reprezentacija ide na finale u Malagu. Navijačima je lakše pratiti ovaj koncept. Igrači su zadovoljni, a mi sada tražimo način kako napredovati svake godine. To radi svaki sportaš, zato to želimo i mi kao sportski djelatnici.


Teniski svijet je ostao bez Rogera Federera, koji ima veliki broj fanova. Tenisu će sigurno nedostajati igrač takve karizme.


Četvorka


– Sjećam se vremena kada smo imali Connorsa, Borga, Johna McEnroea… Kasnije Samprasa i Agassija. Uvijek smo čekali neke nove, koji su dolazili. Kod tenisača smo imali sreće, izašli su jaki igrači, vodeća četvorka osvojila je gotovo sve Grand Slam turnire u posljednja dva desetljeća. Sada stižu neki novi igrači, Tsitsipas, Alcaraz, Zverev, Sinner… Tenis je globalan sport, danas igrači dolaze iz nekih zemalja iz kojih to nikada ne bismo očekivali. Igra se u sve većem broju zemalja. Tenis je u dobroj situaciji.


Hrvatska je na ljestvici Davis Cupa na prvom mjestu, što dovoljno govori.


– Način na koji se vaši reprezentativci pripremaju ove dane, ta predanost, pokazuje zašto imate vrhunske igrače. Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika, a stalno daje igrače za velike teniske pozornice. I stalno dolaze novi klinci. Možda je nešto u vodi…