Rezime

Predsjednik HPO-a nakon rekordne berbe medalja u Tokiju: “Što moramo napraviti da bi naši sportaši završili na TV ili naslovnici?”

Hina

Matija Sloup ostao je na korak od medalje u bacanju kugle/Foto REUTERS

Matija Sloup ostao je na korak od medalje u bacanju kugle/Foto REUTERS

Pitam se kada će naši sportaši osvanuti na naslovnicama dnevnih listova i što još moraju napraviti da bi zaslužili direktan prijenos natjecanja na televiziji" naglasio je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a



TOKIO Hrvatski sportaši s invaliditetom zaključili su Paraolimpijske igre u Tokiju sa rekordnih sedam medalja.


Do sada su hrvatski paraolimpijci najviše medalja osvojili u Londonu (2012) i Rio de Janeiru (2016), po pet.


Ovoga puta osvojili su tri srebra i četiri brončane medalje u četiri sporta, atletici, plivanju, stolnom tenisu i tekvandou.




“Imajući u vidu djelomičnu smjenu generacije, mlade nade, nove sportove i situaciju u kojoj naše paraolimpijke i paraolimpijci nisu imali priliku odmjeriti snage i pripremati se na međunarodnim natjecanjima, ovo su više nego fantastični rezultati,” istaknuo je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić, dodavši: “Vjerovali smo u naše sportaše i sportašice, ali smo bili svjesni kako konkurencija ne spava, pa nismo sa sigurnošću mogli reći što ih čeka u Tokiju. I upravo u toj situaciji, osvojiti rekordan broj medalja velik je uspjeh.”


Kovačić je istaknuo kako je ovaj paraolimpijski ciklus koji je uzrokovan pandemijom iznimno dugo trajao, te je nosio brojne izazove.


“Znamo da sportašima nije bilo lako, no marljivo su se pripremali za POI, čak i u trenucima kada je odlazak u dvoranu i na borilište bilo onemogućeno.”


Nakon što su Olimpijske i Paraolimpijske igre odgođene za godinu dana, bilo je upitno hoće li se i 2021. održati.


“Na trenutke se činilo kao da je svijet stao i razmišljati o organizaciji jednih od najvećih sportskih događaja na svijetu u određenim je trenucima djelovalo kao nemoguća misija. Sudjelujući na sastancima IPC-a i slušajući Organizacijski odbor Tokija, bilo je jasno da su im stavovi ujedinjeni i da neće dozvoliti da sportaši i sportašice na bilo koji način budu zakinuti za krunu njihove sportske karijere tj. prilici da odmjere snage na najznačajnijem sportskom događaju. I iako je nedostajalo emocionalnog naboja sa tribina, Igre su organizirane i održane na najvišoj razini,” smatra Kovačić.


Raduje što je Hrvatska u Tokiju nastupila s rekordnih osam sportova, pri čemu smo prvi put imali predstavnike u boćanju, triatlonu i tekvandou.


“Širenje ponude sportova je odličan pokazatelj razvoja paraolimpijskog pokreta. Ove su godine kao novi sportovi uvršteni – parataekwondo, paraboćanje i paratriatlon – a fascinantno je kako je hrvatska sportska baština upravo u jednom od ta tri sporta postala bogatija za jednu medalju.”


Kovačić je istaknuo da ukoliko se želite natjecati na svjetskoj razini i ostvarivati vrhunske rezultate nije dovoljno davati maksimum, već je potrebna cjelokupna infrastruktura što znači da sve institucije moraju surađivati i osigurati najbolje moguće uvjete kako za trening, tako i za pripreme i natjecanja, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.


Na kraju je istaknuo kako ga zabrinjava odnos medija prema sportašima s invaliditetom.


“Usprkos razvoju, ogromnim naporima naših paraolimpijki i paraolimpijaca te njihovim sportskim dostignućima i medaljama i dalje primjećujemo kako nas mediji marginaliziraju. Pitam se kada će naši sportaši osvanuti na naslovnicama dnevnih listova i što još moraju napraviti da bi zaslužili direktan prijenos natjecanja na televiziji,” naglasio je predsjednik HPO-a.