Zlatko Mateša

Predsjednik HOO-a poručuje: “U Tokiju imaju spremno nekoliko scenarija u slučaju razbuktavanja koronavirusa”

Igor Duvnjak

Zlatko Mateša/D. ŠKOMRLJ

Zlatko Mateša/D. ŠKOMRLJ

Želja nam je da naši tamo sigurno odu i da se sigurno vrate, propisi u Olimpijskom selu su takvi da kad netko završi natjecanje – odlazi - objasnio je Mateša



POREČ »Poreč je grad sporta«, glasna je poruka izrečena u lijepo uređenim prostorima u sklopu hotela Valamar Diamant. Isto tako je zvučno odjeknula poruka Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora, najava da će Olimpijske igre u Tokiju iduće godine biti sigurno održane, pandemiji koronavirusa usprskos. Sve se to odvijalo u sklopu otvaranja sada već tradicionalne sportske manifestacije Sport Fest, koja doživljava četvrto izdanje i odvijat će se do nedjelje. Otvorio ju je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.


– Zaista mi je drago što se vraćamo manifestacijama, nastavljamo s ovom koja je održavana tri godine zaredom. U Poreču imamo šest javnih dvorana, 130 igrališta, to je impozantna brojka za grad od 20 tisuća stanovnika. Poreč je grad sporta, u odnosu na broj stanovnika broj sportaša i rekreativaca smješta ga u vrh u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.


Sportska zbivanja se održavaju u obližnoj dvorani Žatika, a organizatori su pritom najavili još bogatije i atraktivnije izdanje ove manifestacije, na kojoj će se kroz sajamsku, konferencijsku i zabavnu cjelinu obuhvatiti razne sportske teme. Sve kako bi razni sportski entuzijasti, rekreativci i profesionalci na jednom mjestu imali priliku upoznati se s novitetima u profesionalnoj sportskoj opremi, u prehrani te u uslugama specijaliziranih tvrtki koje se bave uslužnim djelatnostima u sportu. Šarenilo brojnih štandova, videosnimke velikih uspjeha hrvatskih sportašica i sportaša i razna ponuda uz dobro raspoloženje nije pokvarena oblačnim vremenom i kišom, čemu su uostalom svjedočili slavna atletičarka Kvarnera Sara Kolak i Darko Franović, dugogodišnje rukometno ime Zameta još iz prvoligaških dana bivše države.


Videoveza




Željko Vela bio je voditelj razgovora na pozornici, razgovarao je s uglednim gostima, predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom te najslavnijim i najuspješnijim vaterpolskim trenerom na svijetu Ratkom Rudićem, kojima su elektroničkim putem mogla biti postavljana i pitanja, dok treći predavač, istaknuti nogometni trener Nenad Bjelica nije došao jer se oporavlja od operacije lopatice, obratio se svima videovezom.


– Veliko zadovoljstvo je biti u Poreču, jedinom gradu u Hrvatskoj koji je partner HOO-a – rekao je Zlatko Mateša, okrečući se potom planetarnom sportskom događaju broj 1, Olimpijskim igrama u Tokiju, predviđenima za termin od 23. srpnja do 8. kolovoza. Bez obzira na pandemiju koronavirusa najavio je Igre. – Bio sam nedavno s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasom Bachom, potvrdio mi je da će Igre u Tokiju biti održane. Kada je riječ o špekulacijama oko razbuktavanja koronavirusa, za taj je slučaj u Tokiju iduće godine predviđeno nekoliko scenarija. Hoće li biti publike na borilištima? Provedena je anketa u Japanu, 58,5 Japanaca izjasnilo se da publike na natjecanjima treba biti, ali, naravno, u ograničenom broju. Igara će biti. Naša bi delegacija tamo mogla brojiti oko 140 ljudi, 26 ih se kvalificiralo, ostale očekuju kvalifikacije, nadamo se da će ih biti 80-90. Želja nam je da naši tamo sigurno odu i da se sigurno vrate, propisi u Olimpijskom selu su takvi da kad netko završi natjecanje – odlazi.


Nenad Bjelica

Nenad Bjelica


Proslavljeni trener Ratko Rudić, u SAD-u još 2007. godine primljen u Kuću slavnih, da bi nakon toga nastavio nezapamćenu kolekciju medalja s brojnim zemljama, srećom i s Hrvatskom, s kojom je sve osvojio. Nazvan je s pravom najvećim trenerom svih vremena u vaterpolu, u sadržajnom izlaganju je imao što poručiti.


Gospodin vaterpolo


– Moramo se vratiti sportskim natjecanjima, ne bude li tako, sport će otići deset godina unatrag. Zato se treba održavati ovaj festival sporta. Vaterpolo je sport star 150 godina, uz nogomet smo najstariji sudionici Olimpijskih igara, još od 1900. godine. Od tada smo stalno na Igrama – kazao je Ratko Rudić, slavni »Gospodin vaterpolo«. – Hrvatska u vaterpolu postiže velike uspjehe, to je još od doba bivše Jugoslavije. Prijelomna je 2007. godina kada smo u Melbourneu postali svjetski prvaci, to je bilo najvažnije. Preskočena je barijera, nakon toga smo praktički svake godine osvajali medalju. Imamo niz natkrivenih bazena, kapaciteta je dovoljno. U radu sam se držao pravila, usavršavao se i istraživao, nisam ulazio u rutine. Kada nešto osvojiš, onda moraš uložiti još više rada. Inače, pravila traže sami igrači. Hrvatska? Izbornik Ivica Tucak jako dobro radi, imamo vrhunske igrače, a mladi dolaze. Sada je specifična situacija oko ovog koronavirusa, ne zna se kako će pojedini igrači na to računati, stožer mora voditi računa i o tome.


Nenad Bjelica, slavno nogometno igračko i trenersko ime, videovezom je istaknuo niz točaka bitnih u stvaranju momčadi i okruženja za vrhunski rezultat, među kojima su za trenera važni odabir kvalitetnih suradnika, odabir karakternih igrača, humani odnosi i ozbiljna atmosfera, uzajamni respekt svih u klubu, optimizam i pozitivan stav…


Ratko Rudić


 


– Predavači će u Poreču kroz razna predavanja prenijeti svoje bogato iskustvo u raznim područjima poput sportskog marketinga, poduzetništva u sportu, sportskog turizma, nutricionizma i prehrane, ali i u temama poput popularizacije žena u sportu te životu nakon sportske karijere.


U raznim porečkim događanjima ovih dana posebno zanimljivo bit će predstavljanje avanturističkih sportova u Fun Zoni, smještenoj oko dvorane Žatika gdje će recimo posjetitelji moći isprobati te pokazati svoje vještine u preko šezdeset sportova.