Marijo Možnik

Predsjednik gimnastičkog Saveza digao glas protiv Stožera: “Otvorite dvorane, djeca odustaju od sporta”

Hina

Mario Možnik/Foto PIXSELL

Mario Možnik/Foto PIXSELL

Pravi gimnastički trening na otvorenom je nemoguć i sportaše stavlja u nesigurne i opasne uvjete - kaže Možnik



ZAGREB Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza (HGS) i bivši uspješni hrvatski gimnastički reprezentativac Marijo Možnik uputio je dopis mnistarstvu turizma i sporta, Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kojemu izražava zabrinutost zbog zabrane treniranja u dvoranama.


Možnik, koji je 2015. godine osvojio naslov europskog prvaka na preči, a 2014. i broncu na svjetskom prvenstvu na istoj spravi, u svom dopisu naglašava kako je gimnastika bazični sport koji je Hrvatskoj od osamstaljenja Hrvatskoj donio jednu olimpijsku, četiri svjetske i pet europskih medalja, no kako je jedino sigurno mjesto za treniranje preko 10.000 gimnastičarki i gimnastičara u 58 klubova diljem Hrvatske isključivo dvorana.


“Velika hrvatska delegacija muške i ženske sportske gimnastike u subotu odlazi na Europsko prvenstvo u Basel još jednom razveseliti svoju zemlju. Hvala Vam što ste dopustili da branitelji europskih medalja Tin Srbić, Filip Ude, Aurel Benović, dvostruka olimpijka Ana Đerek i njihove kolegice i kolege iz vrha naše gimnastike mogu trenirati i maksimalno se pripremiti za ovo natjecanje. Ipak, samo Tin, Filip, Aurel i Ana nisu hrvatska gimnastika. Oni su šlag iznad desetak tisuća djece i mladih sportaša kojima su uzor, koja sanjaju dostići njihovu razinu, ali kojima je slijedom raznih neutemeljenih Odluka posljednjih mjeseci uskraćeno pravo sanjati.




Gimnastika je izrazito kompleksan bazični sport. Sport u kojemu je zbog specifičnosti sprava dvorana jedino sigurno mjesto za treniranje i napredak. Međutim, posljednjom Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite u kojoj je zabranjeno treniranje i natjecanje za najveći dio našeg sporta, a kako bi održali djecu i mlade u sportu i popustili pred pritiscima nezadovoljnih roditelja ili pak održali financijsku egzistenciju, mnogi su klubovi primorani poseći za improviziranim treninzima na otvorenom. Naravno, pravi gimnastički trening na otvorenom je nemoguć i sportaše stavlja u nesigurne i opasne uvjete. Za razliku od nekih drugih sportova kojima je Odlukom ipak dopušteno treniranje, a njihov sport je moguće prakticirati u sigurnim uvjetima i na otvorenom”, stoji u Možnikovu dopisu.


Predsjednik HGS-a ukazuje i na paradoks prema kojemu su paralelno sa zatvorenim gimnastičkim dvoranama, teretane otvorene i to bez epidemioloških uporišta u smislu razlikovanja aktivnosti koje se provode u teretanama, također na raznim spravama, kao i u gimnastici.


“Hrvatski gimnastički savez od početka pandemije COVID-19 redovito izvještava svoje klubove članice i sportaše o svakoj novoj epidemiološkoj preporuci, svakoj odluci… Niti jedan prigovor na pridržavanje epidemioloških mjera hrvatska gimnastika sve ove teške mjesece nije dobila, i zato s pravom možemo postaviti pitanje: zašto smo kao sport u neravnopravnom položaju s ostalim sportskim kolegama?


Prema svim statistikama tjelesna aktivnost kod djece u Republici Hrvatskoj je pri dnu europskih zemalja. Ne smijemo ni pomisliti kakvo će tek mentalno zdravlje djece i mladih biti nakon svih ovih zabrana i zatvaranja. Koliko djece i mladih odustaje od bavljenja sportom… Ako se i dalje nastave diskriminirajuće mjere za naš sport, jedna velika, vrijedna baza od desetak tisuća djece po cijeloj Hrvatskoj biti će nepovratno uništena. Njihovi snovi su ionako već mjesecima poljuljani”, dodao je Možnik izražavajući nadu kako će prozvani shvatiti probleme gimnastičkih klubova te potrebe djece i mladih sportaša, roditelja, trenera i cijele gimnastičke obitelji.