Novi mandat ili...

Predsjednik MOO će nakon OI u Parizu objaviti da li će se ponovo kandidirati

Hina

Thomas Bach/Foto REUTERS

Thomas Bach/Foto REUTERS

Thomas Bach se prema aktualnoj Olimpijskoj povelji ne može treći put kandidirati za dužnost predsjednika MOO-a



LAUSANNE  Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach će tek po završetku Olimpijskih igara u Parizu objaviti želi li se 2025. ponovno kandidirati za dužnost koju obnaša već 11 godina.


Glasnogovornik MOO-a Mark Adams rekao je u srijedu da je ova odluka temeljena na odgovarajućoj preporuci Etičkog povjerenstva MOO-a i da ju je jednoglasno odobrio Izvršni odbor.


“Jasno je da vrijeme takve odluke nosi veliki rizik da zasjeni tijek Olimpijskih igara kao i samu predizbornu kampanju”, navodi se u preporuci Etičkog povjerenstva, koju je citirao Adams.




“Stoga, kako bi se zaštitio ovaj izborni proces, preporučuje se predsjedniku MOO-a da odgodi svaku takvu odluku do kraja Olimpijskih igara.”


Igre u Parizu na rasporedu su od 26. srpnja do 11. kolovoza.


Thomas Bach se prema aktualnoj Olimpijskoj povelji ne može treći put kandidirati za dužnost predsjednika MOO-a. No, na posljednjem zasjedanju MOO-a u listopadu u Mumbaiju, brojni članovi su zatražili od Bacha da se ponovno kandidira, za što je potrebna promjena Olimpijske povelje. MOO je objavio da je takva promjena moguća i glasovanjem na daljinu.


Bach nije isključio ostanak, ali je također rekao da je vjeran Olimpijskoj povelji.


Ograničenja mandata i dobi uvedena su u MOO-u nakon skandala s kupovinom glasova pri odlučivanju o domaćinstvu Zimskih olimpijskih igara 2002., koje je dodijeljeno Salt Lake Cityju. Predsjednik u prvom izboru dobiva mandat na osam godina, a može se kandidirati i za drugi mandat u trajanju od četiri godine.