Ima nade

Post festum MI u Alžiru: Odbojkaši i rukometašice vratili vjeru u loptačke sportove

Valentina Prokić

Zlatni hrvatski odbojkaši/Foto Facebook HOO

Zlatni hrvatski odbojkaši/Foto Facebook HOO

Zlatni odbojkaši i srebrne rukometašice najavili su bolje dane na još jačim natjecanjima budući da kvalitete očito ne nedostaje, potvrdili su to mladi igrači i igračice čije vrijeme tek dolazi



RIJEKA Hrvatski sportaši i sportašice osvojili su 23 medalje na 19. Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu, čime su zauzeli 12. mjesto na ljestvici uspješnosti. Očekivanja su bila plasman među top deset reprezentacija, a malo je nedostajalo za ispunjenje cilja. Najuspješnija nacija Igara je Italija koja je osvojila 159 odličja, od čega 48 zlata, 50 srebra i 61 broncu. Slijede Turska sa 108 te Francuska s 81 medaljom.


Hrvatska je u Alžir otputovala s 55 sportaša i 50 sportašica koji su se natjecali u 17 sportova, na prošlim Mediteranskim igrama, održanim 2018. godine u Tarragoni, hrvatske je boje branilo 99 sportaša, koji su osvojili 17 medalja, od čega devet zlatnih, pet srebrnih i tri brončane, čime su bili na devetom mjestu ljestvice uspješnosti. Prvu hrvatsku medalju u Alžiru, i to broncu, osvojili su Luka Ban i Filip Špoljarec u parovima u badmintonu, a hrvatski uspjeh u Oranu zaključile su rukometašice, koje su se okitile srebrom.


Iz Španjolske 2018. godine sa zlatom oko vrata u loptačkim sportovima vratile su se odbojkašice i rukometaši, dok je Alžir bio sretan za odbojkaše, koji su osvojili zlato, dok su rukometašice bile srebrne.




– Ovo zlato je nakon dobrog rezultata u Europskoj ligi još jedan pokazatelj da rastemo kao muška odbojka. Drago nam je da smo svima u Hrvatskoj pokazali da vrijedimo te da mogu računati na nas. Ponosni smo, sretni, imamo mladu ekipu koja je kliknula zajedno s novim stručnim stožerom. Pred nama su sada kvalifikacije za Europsko prvenstvo, cilj nam je plasirati se te otići što je dalje moguće – rekao je kapetan hrvatske muške odbojkaške reprezentacije Marko Sedlaček.


Hrvatska je svoju prvu mušku odbojkašku medalju na Mediteranskim igrama osvojila još davne 1997. godine u Bariju, kada su reprezentativci u borbi za broncu svladali Italiju. Hrvati su Talijane u Oranu pobijedili još u polufinalu, nakon čega su u finalu bili uspješniji od Španjolske 3:0 (25:22, 30:28, 25:20) i nanijeli joj četvrti poraz zaredom. Zlato odbojkaša sjajna je najava za kolovoz kada počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo.


– Svaka čast momcima i stručnom stožeru, jako smo ponosni na njih. Vjerovali smo u njih, a oni su nam to sve vratili na pravi način. Ovo je samo plod naše politike otprije pet godina, kada smo si zacrtali cilj da vratimo našu odbojku u europski vrh. Strpljivim i predanim radom napredujemo iz dana u dan, krenuli smo sa stranim izbornicima i to, vidimo, daje ploda. Sjajna se kemija stvorila oko muške reprezentacije i jako sam ponosan zbog toga, pogotovo jer su posljednjih godina nekako bili malo u sjeni ženske reprezentacije koja je bila više u žiži interesa javnosti. A činjenica je da imamo obje potentne reprezentacije, i da naša ulaganja u njih, pogotovo priča o 100 dana priprema ima podloge. Ovo mediteransko zlato dokaz je da smo da pravom putu i na njemu ćemo i dalje ustrajati. No, sada je vrijeme za slavlje, za igrače, jer oni su iznijeli najveći teret, mi smo tu samo da im omogućimo nesmetan rad – rekao je Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza.


Borilački sportovi


Nakon što su hrvatske rukometašice pobijedile Srbiju u polufinalu (31:20), za zlato su se nadmetale sa Španjolskom i osvojile srebro (25:29), no to nije umanjilo slavlje Hrvatske kojoj je to peta medalja s MI-a. Nakon zlata, srebra i dvije bronce, stiglo je novo srebro za pomlađeni hrvatski sastav u kojem su nove igračice dobro iskoristile dobivenu priliku. Izborniku Nenadu Šoštariću s prvotnog je popisa nedostajalo čak osam igračica, ali mladost je priliku iskoristila na najbolji način, a tome je kumovalo igranje bez rezultatskog pritiska.


– Odlično smo odigrale polufinale sa Srbijom, no nažalost, u finalu protiv Španjolske nije išlo. Možda nam je ponestalo snage i malo koncentracije na kraju utakmice, ali zadovoljne smo – komentirala je kapetanica rukometašica Stela Posavec.


Borilački sportovi nastavili su tradiciju osvajanja medalja i u Oranu, olimpijska pobjednica iz Tokija, Matea Jelić (do 67 kg), te Ivan Šapina (preko 80 kg) u taekwondou i Anđelo Kvesić (preko 84 kg) u karateu pozlatili su hrvatska očekivanja. Na njihov su se uspjeh s čak pet odličja nadovezali judaši, prije svega Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), seniorska i mlađeseniorska prvakinja Europe, koja je osvojila srebro, dok su se broncama okitile Iva Oberan (do 63 kg), Petrunjela Pavić (do 78 kg) i Nika Petanjek (preko 67 kg).


Drugi po broju osvojenih medalja u hrvatskoj delegaciji bili su natjecatelji u taekwondou, osim zlatnih Mateje Jelić, koja je obranila naslov iz Španjolske, te Ivana Šapine bronce su osvojili Bruna Duvančić (do 49 kg) i Lovro Brečić (do 68 kg). Borilački krug zatvorila su braća Anđelo i Ivan Kvesić. Novopečeni europski prvak Anđelo opravdao je očekivanja i u Oranu i osvojio zlatno odličje, dok je Ivan (do 84 kg), povratnik nakon ozljede, osvojio broncu.


Atletski predstavnici mogu biti zadovoljni svojim nastupom, Marija Tolj osvojila je zlato u bacanju diska s osobnim rekordom od 64,71 metra, što je osmi rezultat na svijetu ove sezone i ohrabrujuća najava za SP u Eugeneu, dok je Martin Marković zauzeo drugo mjesto u disku sa 62,49 metara.


Trofejna niska


Iako su svi bili uvjereni da će gimnastičar Tin Srbić, osvajač olimpijskog srebra u Tokiju, biti taj koji će donijeti zlato, ipak je to učinio njegov kolega Mateo Žugec osvojivši najsjajnije odličje na konju s hvataljkama. Srbić nakon velike zavrzlame s rezultatima nije niti ušao u finale, već je ostao na devetom mjestu kao prva rezerva. Slavlje gimnastičara upotpunio je Jakov Vlahek koji imao srebrnu vježbu na konju s hvataljkama.


Hrvatski strijelci nisu zakazali niti na ovom natjecanju, Miran Maričić u gađanju zračnom puškom te Anton Glasnović u trapu svojim su kolekcijama medalja dodali srebro s Mediteranskih igara. Maričić je bio vrlo blizu finalnog raspucavanja, a u mješovitim parovima s Valentinom Gustin ostao je korak do postolja.


Hrvatsko boćanje nastavilo je svoju trofejnu nisku, u Oranu su odličje osvojili brzinci. Ria Vojković srebrna je kod boćarica, dok je Marino Milićević u vrlo jakoj konkurenciji uspio stići do bronce.


Iako se u jedrenju očekivalo nekoliko odličja, do njega je jedino dojedrila Palma Čargo, koja je u jedrenju na dasci (IQFOIL) osvojila broncu, jednako kao i hrvač Antonio Kamenjašević.


Hrvatski sport u Oranu nije podbacio, posebno raduju odličja iz ekipnih sportova koji su posljednjih godina nekako prorijedili velike uspjehe. I odbojkaši i rukometašice najavili su bolje dane na još jačim natjecanjima budući da kvalitete očito ne nedostaje, potvrdili su to mladi igrači i igračice čije vrijeme tek dolazi.