Burne reakcije

Poljaci osudili odluku MOO-a, Ruski olimpijski odbor osudili kriterije za povratak

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Najavljeni kriteriji za povratak na međunarodna natjecanja su neprihvatljivi. To je diskriminacija na nacionalnoj osnovi - poručio je predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Stanislav PozdniakovVARŠAVA  Ovo je “dan sramote” za Međunarodni olimpijski odbor (MOO), rekao je u utorak zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova nakon što je MOO preporučio uvjetno vraćanje ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja.


“Što se pozitivno dogodilo na strani Rusije da njeni sportaši sudjeluju na natjecanjima. Od Buče, Irpina, Gostomela. Od svakodnevnih bombardiranja civilnih lokacija. To je dan sramote za MOO,” napisao je Piotr Wawrzyk na Twitteru.


Poljska, Ukrajina i tri baltičke zemlje u ponedjeljak su u zajedničkom priopćenju istaknule kako “ne postoji niti jedan razlog za odstupanje od režima isključenja za ruske i bjeloruske sportaše koji je MOO uspostavio prije više od godinu dana”, nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Poljska, Ukrajina, Litva, Estonija i Latvija smatrale su da “nacionalnost sportaša ne određuje njihovu ulogu, već činjenica da ih sponzoriraju/podržavaju njihove vlade ili tvrtke koje podupiru ruski režim, koji nastavlja svoj agresorski rat protiv Ukrajine.


Međunarodni olimpijski odbor u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.


Ruski olimpijski odbor osudio je kriterije za povratak ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja kao “diskriminirajuće”.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.


Za Ruse i Bjeloruse ekipna natjecanja su i dalje zatvorena. MOO je također, ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika natjecanja.


“Najavljeni kriteriji za povratak na međunarodna natjecanja su neprihvatljivi. To je diskriminacija na nacionalnoj osnovi,” poručio je predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Stanislav Pozdniakov.