Super Bowl

Pola sata iza ponoći počinje veliki finale NFL sezone i američkog nogometa

Marinko Krmpotić

Foto REUTERS

Foto REUTERS

  Neće 49ersima biti lako staviti ruke na trofej Vincea Lombardija jer Kansas City Chiefsi, ponajprije zbog briljantnog razigravača Patricka Mahomesa, sve više podsjećaju na dinastiju New England Patriotsa



PARADISE  Pola sata iza ponoći noćas će na Allegiant Stadiumu u gradu Paradise, u Nevadi, početi 58. Super Bowl, završna utakmica NFL sezone 2023., po mnogima financijski najznačaniji svjetski sportski događaj. Ukoliko vam se u konkurenciji Olimpijskih igara i brojnih iznimno značajnih svjetskih prvenstava, posebno onog u općenito najpopularnijem sportu, nogometu, ova procjena čini nerealnom i »američki« navijačkom – možda je dovoljno kao argument istaknuti činjenicu da najjeftinije karte za NFL finale vrijede nevjerojatnih od šest do osam tisuća dolara! U večerašnjoj završnici sezone ogledat će se prvak NFC konferencije San Francisco 49ersi i najbolja momčad AFC konferencije, a to su Kansas City Chiefsi, prošlogodišnji pobjednici ovog natjecanja.


Kreativnost


Kladionice blagu prednost daju kalifornijskoj ekipi koju vodi Kyle Shanahan, koji je u svojoj sedmoj sezoni kao trener San Francisco 49ersa ostvario omjer 12:5, što je bilo dovoljno da postane najuspješnija ekipa NFC-a. Glavna snaga momčadi je mladi quarterback Brock Purdy, a uz njegovu kreativnost i nadarenost velike nade kalifornijski klub polaže i u izvrstan napad u kojem su najistaknutiji running back Christian McCaffrey, a tik do njega su Brandon Aiyuk, George Kittle i Deebo Samuel. Ova su četiri igrača u sezoni ostvarila rekord NFL-a s osvojenih tisuću jardi, pa je i iz tog podatka jasno koliko su SF 49ersi opasni u napadu. I dok su u napadu opasni, u obrani su – opaki. Ponajprije zahvaljući Nicku Bosi, ali i igračima kao što su Javon Hargrave, Arik Armstead, Fred Warner i Charvarius Ward. Želja za osvanjem Super Bowla kod igrača iz San Francisca je ogromna, tim više što su posljednja dva finala izgubili. Pobjede li, 49ersi će osvojiti šesti Super Bowl te time ući u društvo najuspješnijih koji čine New England Patriotsi i Pittsburgh Steelersi.


No, staviti ruke na trofej Vincea Lombardija neće biti nimalo lako jer će isto željeti »poglavice« iz Kanzas Cityja. Kansas City Chiefsi, ponajprije zbog briljantnog razigravača Patricka Mahomesa, ali i niza drugih odličnih igrača, sve više podsjećaju na dinastiju New England Patriotsa, kluba koji je desetak godina vladao američkim nogometom zbog sjajnog quarterbacka Toma Bradyja i vrhunskog trenera Billa Bellichicka. Chiefsi su osvojili prošli Super Bowl, kao i onaj pred tri godine, a ovo će im u posljednjih pet sezona biti već četvrti finale pa se već počinju raspredati priče o tome može li Mahomes dostići fantastičnog Bradyja koji ih ima sedam.


Iskusni Reid




Suprotno tim pričama, Chiefsi su sezonu odigrali osrednje i s omjerom 11:6 bili čak i blago razočaranje, posebno stoga jer je Mahomes ostvario statistički nekoliko svojih najlošijih rezultata u pojedinim kategorijama, a uz to su posebno loši bili hvatači ekipe koji su u jednom trenutku imali najviše izgubljenih lopti u NFL-u. No, iskusni trener Andy Reid, koji ih vodi već jedanestu godinu, itekako zna pripremiti momčad pa su u doigravanju Chiefsi pokazali koliko su dobra i pobjeda željna ekipa. Posebno dobro igrao je running back Isaih Pacheko, a povremeno su svoj nemali doprinos davali veteran Travis Kelce, Rashee Rice, Clyde Edwards-Helaire i Marquez Valdes-Scantling. Upravo u činjenici da Chiefsi nisu igrali baš bajno, ali ipak dospjeli u Super Bowl, mnogi vide i njihovu veliku šansu jer je očigledno riječ o ekipi koja i uz slabiju igru može doći do pobjede.


Prognozirati krajnji ishod jako je teško. Pred četiri godine iste su se ove ekipe susrele u 54. Super Bowlu i tada su Chiefsi bili vrlo uvjerljivi pobjedivši s 31:20, a Patrick Mahomes proglašen je MVP-jem finala. Tu je utamicu sudio, a i noćašnju će, Bill Vinovich. Znači li sve to da će se povijest ponoviti tek ćemo vidjeti. Brock Purdy i ekipa s takvim se predviđanjima nimalo ne slažu.


Taylor stiže iz Japana

Kako Super Bowl uvijek prate razne priče i pričice, tako je i ovog puta u središte pažnje došla nenogometna tema vezana uz ljubavnu vezu Travisa Kelceja iz Chiefsa i čuvene američke pop pjevačice Taylor Swift. Swiftova je pratila u svečanoj loži navijanjem i plesom sve domaće utakmice svog Travisa, kao i gostovanja u play offu, a zbog pojačane medijske pažnje brojni novinari ovaj Super Bowl nazivaju Taylor Swift Bowl ili Swiftie Bowl! Naravno, lijepa Taylor očekuje se i u Nevadi kamo će doletjeti posebnim avionom iz Japana gdje je ovog vikenda održala koncerte.


Američku himnu na uvodu u utakmicu otpjevat će country pjevačica Reba McEntire, a u ostalom dijelu programa prije utakmice nastupit će reper Post Malone i R&B pjevačica Andra Day, a u poluvremenu šou priprema R&B i pop pjevač Usher.

 


 


Milijunu za 30 sekundi

Vrtoglave brojke uvijek su vezane i uz zakup reklamnog prostora pri prijenosima Super Bowla. Ove godine za 30 sekundi CBS naplaćuje od 6,5 do 7 milijuna dolara, a zanimljivo je da je ove godine posebno izražen interes jakih kompanija vezanih uz zdravlje i ljepotu. Pojačanje interesa tog sektora tumači se pretpostavkom da će, ponajprije zbog Taylor Swift, TV prijenose pratiti puno više žena!