Vrijedna obljetnica

Počelo obilježavanje stote obljetnice Veslačkog kluba Jadran: “Vjetrovi povijesti nisu nas štedjeli…”

Valentina Prokić

Veslači Jadrana s trenerom Vierijem Malovcem, predsjednikom Zrilićem i gradonačelnikom Filipovićem/V. KARUZA

Veslači Jadrana s trenerom Vierijem Malovcem, predsjednikom Zrilićem i gradonačelnikom Filipovićem/V. KARUZA

Kroz povijest Jadrana ispričana je i povijest grada na Rječini - kaže gradonačelnik Marko FilipovićRIJEKA  Veslački Klub Jadran slavi sto godina svoga postojanja u godini kada je Rijeka Europski grad sporta. Obljetnica je to kojom se mogu pohvaliti rijetki sportski kolektivi te je tom prigodom osmišljen program koji će se protezati kroz cijelu godinu, sve do središnje proslave početkom prosinca, kada će biti predstavljena i nova klupska monografija. Obilježavanje rođendana počelo je otvaranjem retrospektivne izložbe »Veslački klub Jadran Rijeka 1922. – 2022.« na postamentima na Korzu.


– Nama je ovo samo prvih sto godina. U rujnu ćemo imati i drugu izložbu na kojoj će biti prikazano što smo napravili tijekom ove godine jer sadašnja izložba prikazuje našu povijest. Vjerujem da će mnogi djedovi i bake, majke i očevi, kada prođu Korzom, moći reći da su i oni bili dio bogate klupske povijesti. Prvo natjecanje imamo već u subotu, Indoor Otvoreno prvenstvo Rijeke na simulatorima na Zametu, gdje će nastupiti brojni natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije i ostalih zemalja iz okruženja. Iz prošle godine možemo se pohvaliti rezultatima kakve dugo vremena nismo ostvarili, zlata kadetkinja i juniora u četvercu te zlato juniorskog osmerca – rekao je Ivo Zrilić, predsjednik VK Jadran.


Jadran danas ima više od stotinjak članova u Školi veslanja, a pozivaju sve mlade da se uključe te postanu budući nositelji kvalitete i osvajači medalja.


Izložba na Korzu/V. KARUZA
– Čestitam Jadranu stoti rođendan. Malo je klubova u Rijeci, a i šire, koji se mogu pohvaliti tako dugom i bogatom poviješću. Nemoguće je nabrojiti sva ostvarenja na brojnim natjecanjima, Olimpijskim igrama, svjetskim, europskim i državnim prvenstvima. Kroz povijest VK Jadran ispričana je i povijest grada na Rječini. Kao grad smo preživjeli sedam država, vjetrovi povijesti nisu nas štedjeli, ali smo uvijek našli načina da izlazimo u susret Jadranu i potrebama njegovih veslača jer su i oni prošli dio te povijesti zajedno s gradom. Nadam se da će ova izložba potaknuti mlade da se uključe u veslanje i pomognu da se tradicija nastavi – rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.


Zrilić je najavio brojne manifestacije kroz godinu, što natjecateljske, što više kulturnog karaktera, poput skorašnjeg predstavljanja poštanske marke u Veslačkom domu.