Matea Butorac

Plivačica Primorja Aqua Maris otputovala na SP u Japan: “Velika čast, ali i nagrada za sve uspjehe”

Ivana Vaupotić

Matea Butorac/Foto A. KRIŽANEC

Matea Butorac/Foto A. KRIŽANEC

Nemam neka prevelika očekivanja, moja jedina želja je da pokažem što znam i dam sve od sebe - kaže Matea, koja će nastupiti 17. srpnja u solu



RIJEKA  Matea Butorac otputovala je jučer u Japan na najvažnije natjecanje u 18-godišnjoj karijeri u umjetničkom plivanju. Svjetsko prvenstvo, što će se od 14. do 30. srpnja održati u Fukuoki. Bit će to prvo seniorsko Svjetsko prvenstvo plivačice Primorja Aqua Marisa, koje će joj poslužiti za skupljanje iskustva u iznimno jakoj konkurenciji.


– Nemam neka prevelika očekivanja, moja jedina želja je da pokažem što znam i dam sve od sebe – rekla je Matea Butorac, višestruka prvakinja Hrvatske, koja će na svjetskoj smotri nastupiti zahvaljujući prijedlogu Valerije Petračine, njezine trenerice i od rujna prošle godine izbornice hrvatske reprezentacije, Hrvatskom savezu umjetničkog plivanja, koji je taj prijedlog prihvatio. Matea će tako biti jedina hrvatska predstavnica na svjetskoj smotri, a nastupit će 17. srpnja u slobodnom solu.


– U našem sportu ne postoje kvalifikacije za velika natjecanja, na njih se odlazi prijavom nacionalnom Savezu koji onda to može ili ne mora prihvatiti. Velika mi je čast što sam dobila priliku nastupiti na Svjetskom prvenstvu, to je velika nagrada za sve moje rezultate tijekom svih ovih godina, ali i velika motivacija za daljnji rad – dodala je 20-godišnja plivačica Primorja AM, koja je 2017. godine kao mlađa juniorka imala premijeru juniorskom EP-u u Beogradu, nakon čega je svake godine bila jedna od uzdanica hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima. Najveći uspjeh ostvarila je prije dvije godine na EP-u u Pragu zauzevši 12. mjesto u tehničkom solu.


Nova pravila




– Nastup za reprezentaciju je uvijek nešto posebno. Uvijek osjećam veću tremu i odgovornost, to je pozitivna trema koja me tjera da budem na visokoj razini, ali nastojim da to ne utječe toliko na mene i moju izvedbu.


Matea Butorac završne je pripreme odradila u Zagrebu gdje praktički živi posljednje dvije godine otkad studira na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Treniralo se po sedam sati na dan.


Valerija Petračina/Foto A. KRIŽANEC


– Bilo je teško preseliti se u Zagreb, fakultet je dosta zahtjevan i teško je sve uskladiti. Učenje, predavanja i rad u laboratoriju oduzmu dosta vremena, a tu su i svakodnevni treninzi, ali zasad uspijevam.


Ono s čime će se Matea susresti u Japanu su nova pravila prema kojima se ocjenjuje težina svih sedam elemenata u koreografiji koju će izvesti. U slučaju da neki od elemenata, odnosno hibrida, kako ih zovu u umjetničkom plivanju, ne izvede kako treba, dobit će takozvani »basemark«, kojim se koeficijent elementa spušta za 0,5 bodova. Uvođenjem novih pravila želi se umjetničkom plivanju dati dodatnu dozu zanimljivosti, ali i nepredvidljivost oko osvajačica medalja.


Pohvale


– Većinom su plivačice Rusije, Ukrajine i Španjolske na pobjedničkom postolju, stoga je Svjetska federacija vodenih sportova odlučila uvesti nova pravila bodovanja, čime plasman može biti sasvim neočekivan, odnosno pobjednik se ne može unaprijed znati, kao što je to bio slučaj svih ovih godina. Konkurencija će biti stvarno jaka, s tim da mislim da su Kineskinje najviše spremne i da će one biti te koje će osvajati zlata. No, tu su već tradicionalno Španjolke, Ruskinje i Ukrajinke, Grkinje koje se natječu pod austrijskom zastavom, SAD, ali i Izrael, koji je dolaskom španjolske trenerice jako napredovao – rekla je Valerija Petračina, koja ima samo riječi hvale za Mateju Butorac.


– Matea je počela trenirati kao petogodišnjakinja koja se godinu dana bojala zaroniti. A sada je već godinama najbolja hrvatska plivačica. Ona je zaista jako pametna, odgovorna, organizirana i vrijedna djevojka, čim smo dobili potvrdu Saveza da će ići na Svjetsko prvenstvo sto posto se posvetila pripremama unatoč tome što je paralelno polagala ispite na fakultetu. S njom je gušt raditi. Tako da je odlazak u Japan apsolutno zaslužila – zaključila je Valerija Petračina.