SP u plivanju

Plivačica Kantride nakon što je ostala bez polufinala na SP-u u Budimpešti: “Imala sam preveliku želju”

Ivana Vaupotić

Meri Mataja/Foto HPS

Meri Mataja/Foto HPS

Nije baš najbolje završilo. Mislila sam da ću plivati brže, ali jednostavno nisam imala osjećaj u vodi - rekla je jedina predstavnica hrvatskoga plivanja u mađarskoj prijestolnici



RIJEKA  Meri Mataja nije se uspjela plasirati u polufinale utrke na 50 prsno na Svjetskome prvenstvu u plivanju, što danas završava u Budimpešti. Plivačica Kantride u kvalifikacijama je plivala 32.34 sekunde, rezultat je to 70 stotinki sporiji od njezinog i mlađeseniorskog hrvatskog rekorda kojim je osigurala nastup na svojoj seniorskoj svjetskoj premijeri.


– Nije baš najbolje završilo. Mislila sam da ću plivati brže, ali jednostavno nisam imala osjećaj u vodi – rekla je Meri Mataja, jedina predstavnica hrvatskoga plivanja u mađarskoj prijestolnici, koja je uoči i nakon kvalifikacijske utrke polagala maturu. Naime, dan uoči kvalifikacija u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji pisala je ispit iz hrvatskog jezika, a nakon utrke pisala je esej u hrvatskoj ambasadi u Budimpešti.


– Taj dio je dobro prošao, zadovoljna sam. Bilo je zanimljivo, pisala sam u tišini, u školi bi mi sigurno bio malo veći stres – dodala je 18-godišnja plivačica Kantride i vratila se analizi utrke.




– Krenula sam na silu, imala sam preveliku želju pa sam napravila nekoliko pogrešaka. No, što je, tu je. Ovo mi je veliko iskustvo za dalje, sigurna sam da gore od ovoga ne može pa će idućega puta biti lakše.


Za plasman među 16 najboljih prsašica svijeta trebalo je plivati 31.02 sekunde.


– Rezultati su strašno napredovali, cure su stvarno jako brze. Treba se priviknuti na činjenicu da je ovo ipak jedna velika razina više.


Meri Mataja plivala je u skupini četiri zajedno s dvostrukom svjetskom prvakinjom i braniteljicom naslova, Amerikankom Lilly King, koja je u kvalifikacijama isplivala deveti rezultat (30.70), da bi se u današnji finale plasirala kao posljednja, osmoplasirana (30.35). Najbrža je bila svjetska rekorderka, Talijanka Benedetta Pilato (29.83), drugim se rezultatom u finale plasirala Litvanka Ruta Meilutyte (29.97), dok je treća bila Južnoafrikanka Lara van Niekerk (29.99).