Vaterpolska bajka

Petar Muslim zaključio je igračku karijeru: “Apeliram na Grad da omogući ovoj djeci da igraju Europu”

Igor Duvnjak

Primorjaši nakon osvajanja bronce protiv Mladosti/Foto HVS

Primorjaši nakon osvajanja bronce protiv Mladosti/Foto HVS

Mi kao klub, naime, nemamo ta sredstva da im to omogućimo - kaže Muslim



RIJEKA   Zaveslaj po zaveslaj, vaterpolisti Primorja Erste banke nastavljaju kročiti stazama na kojima se osvajaju odličja. Mlada momčad predvođena znanim imenima, kormilarom struke Igorom Hinićem, prvim čovjekom kluba Samirom Baraćem, uz Valtera Matoševića najtrofejnijim riječkim sportašem te Damirom Glavanom, u trofejnom vodstvu nakon osvajanja trećeg mjesta u ligi dobila je i iskusno ime kalibra Petra Muslima.


Njegovo druženje s riječkim klubom koji ima više nego stoljetnu tradiciju započelo je još prije osam godina, a u karijeri osim »primorjaške« nosio je i kapicu Mladosti, iste one koja je »potopljena« u odlučnom trećem susretu za broncu koji je zaključen dramatičnim izvođenjem peteraca. Muslim se tom utakmicom uz Savu oprostio s igračkom karijerom, nakon te »točke na i« izuzetno je ponosan na ovu brončanu medalju koja je za njega posebno zasjala, poput onih reprezentativnih odličja najvećeg, reprezentativnog sjaja.


– Činjenica je da smo dan nakon utakmice s Mladosti još slavili – kaže Petar Muslim, zvijezda iza koje su između ostalih i naslov olimpijskoga pobjednika i europskog prvaka, igrač koji se s 35 godina oprašta od aktivnog natjecateljskog vaterpola. Odmah pritom ističe da je rijedak primjer ovoga što su »kapice« s Kantride ostvarile ušavši u veći rang »preko reda«. – U cijeloj ovoj našoj priči posebno je zanimljiva jedna činjenica. Mi smo, naime, startali kao momčad iz Druge lige, Primorje je posljednjih godina igralo Drugu regionalnu ligu. I eto, sada smo iz te Druge regionalne lige izborili kvalifikacije za Ligu prvaka. Ne samo u vaterpolu već i gledajući, recimo, košarku ili neki drugi sport, malo je slučajeva da je klub iz Druge lige izborio Ligu prvaka. Cijenim da je ovo unikat. Smatram da se stvorila određena pozitivna energija te da smo napravili stvarno lijepi rezultat.


Iskorak i problem




Muslim, koji je godinama međunarodna zvijezda hrvatskog sporta, čovjek koji se nauživao trijumfa, itekako cijeni ovo treće mjesto, sve kao roditelj koji odmah prigrli tek rođeno dijete.


– Vjerujte mi, ova je sezona bila nešto posebno. Ja sam nametnuo Brguljana, Nizozemca Te Rielea te sebe u ovu priču. Zahvaljujem Igoru Hiniću i Samiru Baraću što su to prihvatili i napravili smo na kraju jedan nevjerojatan rezultat.


U trenutku feštanja »primorjaškog« uspjeha za pamćenje jedan iz one megatrofejne momčadi Primorja EB ne zaboravlja odmah kako život teče dalje.


– Mislim da ćemo sada kao klub imati jedan drugi problem. U godinu dana napravljen je veliki iskorak i ja kao Petar, koji se vratio u Primorje volontirati, apeliram na Grad i na gradonačelnika Filipovića da omogući ovoj djeci, koja su tako veliki talenti, da u novoj sezoni igraju Europu. Mi kao klub, naime, nemamo ta sredstva da im to omogućimo. Sjećam se dok sam igrao u Zagrebu, Italiji, Njemačkoj i Splitu, kada se igralo neko veliko natjecanje, da bi Grad uskakao pomažući barem plaćanjem nekih putovanja, avionskih karata ili dijela troškova. Šteta bi bila da se nakon ovog iskoraka sada vratimo opet u rikverc, da propadnemo u Drugu ligu. To bi bila katastrofa jer su ovi dečki tako talentirani i dobri da im moramo omogućiti da napreduju, da igraju Europu i stasaju. Pri ovom apelu smatram da su za grad kao što je Rijeka to smiješni novci.


Stare staze


Muslim se pritom ponovo vratio značaju koji za njega ima ovaj doseg nakon bogate trofejne karijere.


– Ovo mi je prva brončana medalja koju sam osvojio u životu, tijekog cijele igračke karijere bio sam ili prvi ili drugi, nikada treći. Ali radujem se ovom trećem mjestu možda više nego ikada. Zato što su ti dečki, od kojih neki imaju 14 ili 16 godina, dobili jednu Mladost, koja je jedan od najtrofejnijih klubova na svijetu, koja je bila sedam puta prvak Europe. I zato smatram da je minimum da im Rijeka kao grad omogući igranje kvalifikacija Lige prvaka, da nešto pokažu i da napreduju. I da Primorje opet vratimo na stare staze.


S Muslimove adrese stižu velike pohvale na račun mladog vala Primorjaša pred kojima je svijetla budućnost. Na Kantridi očito plivaju nasljednici velikih bivših imena.


– Prošao je jedan perfektan period Primorja, a onda se dogodio veliki pad i sada se mi ponovo dižemo. Imamo talenata, uopće nije problem mladih igrača koji će sutra biti nositelji igre u A reprezentaciji, ali da bi to postali, moramo im omogućiti igranje europskih utakmica. Bez toga oni ne mogu u reprezentaciju i igrati, recimo, na Olimpijskim igrama. Ja se pak nikada ne bih vratio u Primorje da u sve ovo nisam vjerovao, a na koncu smo i to dokazali u bazenu. Ovoj ekipi su nedostajala samo dva iskusna igrača kako bi igrala na potrebnoj razini. Pritom podsjećam da nije lako dovesti top igrača kada si u Drugoj ligi, nitko ne želi doći. Moja je karijera gotova, ali ovo mi je možda njezina najljepša točka, to da usred Zagreba dobijemo Mladost. Za sve što su dečki ostvarili sada, Grad i klub im moraju uzvratiti. Govorim sve to u vrijeme kada je malo riječkih klubova koji će igrati Europu – zaključuje Muslim.