Automobilizam

Ovoga vikenda vozi se 22. Velika nagrada Cazina, na listi prijava dominiraju – Hrvati

Miroslav Krpan

Niko Pulić/M. KRPAN

Niko Pulić/M. KRPAN

rvatsko brdsko prvenstvo ovom, šestom utrkom u nizu, ulazi u svoj drugi, praktično završni i odlučujući dio sezone



ZAGREB  Međunarodna autoutrka na brdskim stazama, »22. Velika nagrada Cazina 2022.«, u susjednoj Bosni i Hercegovini, što se održava od ovog vikenda, sljedeća je stanica hrvatskog brdskog prvenstva. Na stazi Sedra – Ostrožac, zvanoj »Krajiška zmija«, dugoj 3.870 metara, s prosječnim usponom 4,16 posto, u organizaciji Auto moto kluba Motor Sport Cazin, nastup su prijavila tek 72 vozača iz šest europskih zemalja. Utrka se boduje za FIA CEZ Prvenstvo Srednjoeuropske zone, CEZ Historic te Prvenstva Republike Hrvatske za sportska i turistička vozila, kao i povijesna vozila. Brojke očito upućuju na činjenicu da nema šezdesetak hrvatskih vozača iz 22 kluba, utrke s tradicijom od 1999. godine gotovo da ne bi bilo, a dobar dio sudačke ekipe su sportski znalci klubova Hrvatskog auto i karting saveza. Hrvatsko brdsko prvenstvo ovom, šestom utrkom u nizu, ulazi u svoj drugi, praktično završni i odlučujući dio sezone.


U Kategoriji I lider prvenstva očekivano je Dean Dimitrijević (Fly with Kolman Zagreb), trenutno sa šest bodova prednosti ispred mladog riječkog asa Matije Jurišića, koji u domaćem prvenstvu, na posudbi, brani boje vodeće ekipe Autokluba Župa Dubrovačka. Ipak, treba spomenuti da Jurišić, već drugu sezonu za redom uspješno, kao matični vozač AK RI autosport, uporedo s domaćom, vozi i europsku sezonu u kojoj ga očekuju još tri nastupa, od kojih se oni u Ilirskoj Bistrici i Buzetu preklapaju s hrvatskim prvenstvom.


Dimitrijević i Jurišić vodeći su u svojim grupama 1 i 3, dok u preostale četiri čelne pozicije drže veteran Niko Pulić (AK Konavle) u Grupi 2, a istovremeno i njegov sin Ivan u Grupi 5, s tri pobjede Grupe 4 vodeći je Marino Poropat (Fly with Kolman), dok je bez pobjede, ali s pet drugih mjesta, na čelu jedne od najbrojnijih, Grupe 6 Florian Šalec (AK Zagorje).




Nakon treninga, što počinju u 13 sati, borbe za bodove odvijat će se u nedjelju u dvije vožnje. Prva je na rasporedu u 11 sati.