Spektakl na Platku

Ove subote na Platku se održava Euro kup u skibikeu, snowscootu, 3-Ski i skibobu, stižu najbolji vozači iz 14 zemalja

Valentina Prokić

Loren Franović, Jure Lučić, Emanuel Bastaja/Skibike klub Croatia

Loren Franović, Jure Lučić, Emanuel Bastaja/Skibike klub Croatia

Želja mi je da se isplati sve ovo što Jure radi i sve što smo napravili dosad svi zajedno, da napravimo školu skibikea i snowscoota te da dobijemo sponzora, koji će nam dati podršku - rekao je Emanuel Bastaja



RIJEKA Odbrojavaju se dani do utrke međunarodnog Euro kupa u skibikeu, snowscootu, 3-Ski i skibobu, koja će se održati u subotu na Platku, na stazi Radeševo 2 u organizaciji Skibike kluba Croatia. Jure Lučić, pokretač je cijele skibike priče u Hrvatskoj, u koju su se, još lani kada se na Platku održala demo vožnja, a na koju su na kraju došli svi svjetski vozači i napravili spektakl, uključili Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera i GSC Platak. Plus Red Bull, koji je uvijek podrška ekstremnim sportovima,


Hrvatsku će u subotu predstavljati četvorka iz kluba organizatora, Jure Lučić, Teo Žikić i Loren Franović u skibikeu te Emanuel Bastaja u snowscootu.


Lovranska zvijezda


– Očekujem da ovo bude najbolje natjecanje u skibikeu uopće. Organizacija je na daleko višoj razini od organizacije svih ostalih skibike utrka dosad – rekao je Emanuel Bastaja, 23-godišnji Lovranac i jedna od domaćih uzdanica u subotnjem spektaklu.




Bastaja cijeli život nešto vozi, board, romobil (scooter), a priča o skibikeu krenula je s romobilom na plaži.


– Jure Lučić je došao na plažu i vidio me kako vozim romobil. Dao mi je bicikl s debljim gumama, koju je imao na krovu auta i rekao mi je da probam. Odvozio sam cijelu dužinu plaže na zadnjem kotaču, a nakon što sam probao skibike, rekao je: »Ti ćeš biti moj vozač«. Sve je nakon toga povijest, isprobavali smo svakakve prototipove koje je Jure radio, bike na zemlji, na vodi, vozio sam i neke utrke i ostao u svemu tome – prisjetio se Bastaja, dodavši kako su kolege i on spremni za ono što ih očekuje u subotu.


– Spremni smo maksimalno koliko možemo biti s obzirom na to koliko smo trenirali ovu godinu. Cilj je u sezoni proći što bolje na svim utrkama tako da na kraju budem dobro plasiran u ukupnom poretku. Jasno je da neće biti lagano jer je konkurencija vrlo jaka. Dolaze najbolji rideri iz cijelog svijeta i bit će jako zabavno i zanimljivo, već smo i nestrpljivi da sve počne – poručila je lovranska zvijezda, koji je u svojoj karijeri nastupio i na World Roller Gamesu, najvažnijem svjetskom natjecanju u sportovima na kotačićima te je dva puta pobjeđivao na Pannonian Challengeu, najvećem festivalu ekstremnog sporta.


– Želja mi je da isplati ovo sve što Jure radi i sve što smo napravili dosad svi zajedno, da napravimo školu skibikea i snowscoota te da dobijemo sponzora, koji će nam dati podršku za naša putovanja ili dijelove. Nadam se da će se to i ostvariti ako dobro odradimo utrku – zaključio je Bastaja.


Dosad se prijavilo pedesetak vozača u sve četiri discipline iz čak 14 zemalja. Zadnji su upali Španjolci, Bugari i Česi. Sve to ide u prilog tome da je utrka Euro kupa na Platku itekako veliki mamac za ljubitelje ekstremnih sportova. Iako u nazivu stoji Euro kup, dolaskom Amerikanaca postaje natjecanje svjetskog nivoa, ali ima i »kvaka«.


– Natjecanje se ne može zvati Svjetski kup bez obzira na Amerikance, jer nemamo »uzvratne« vožnje u Americi. No, možda se uskoro i to promijeni. Što se tiče moje ekipe, dečki su sjajni, na svjetskoj razini i siguran sam da ćemo napraviti rezultat – optimističan je alfa i omega skibikea u Hrvatskoj Jure Lučić, Omišanin s riječkom adresom, koji je jučer postavio stazu na kojoj će u sve četiri discipline startati istovremeno, što dosad nije bio slučaj na utrkama. A to znači još više spektakla.


Rezultat i zabava


Treći član ekipe na skibikeu Riječanin Loren Franović priželjkuje također dobar rezultat, ali i ne samo to.


– Očekujem puno natjecatelja, dobru stazu, još bolju zabavu i nadam se čim boljem rezultatu. Mislim da smo spremni jer smo već odradili kvalitetan trening u Austriji, ali probat ćemo do početka utrke još se malo utrenirati – rekao je 23-godišnji Loren Franović.


Franović je u skibike stigao preko Emanuela Bastaje, a vozio je MTB spust.


– Želim napraviti što bolji rezultat i ne samo na Platku, već ostvariti dobre vožnje u Sloveniji i Njemačkoj. No, istovremeno je cilj zabaviti sebe i publiku za koju se nadam da će je biti u velikom broju, jer ovo je ipak spektakl koji se ne može bilo gdje vidjeti. Konkurencija je jaka, dolaze sjajni vozači iz Europe i Amerike, ali bez obzira na sve njih, mislim da mi imamo dosta dobre šanse za dobar rezultat – poručio je odlučno Loren Franović, koji zajedno s kolegama želi podići ovaj atraktivan sport na višu razinu te i dalje uživati u vožnji i adrenalinu.


Utrka na Platku prva je ove sezone u Euro kupu. Premijera je trebala biti u Austriji, ali otkazana je zbog nedostatka snijega. Platak tako postaje prva stanica.


Program

Subota


9 – 10.30 treninzi


11 – 15.30 utrka


15.30 – 16 proglašenje


16 – 18 ekshibicije