In memoriam

Otišao je istaknuti riječki društveni i sportski radnik, poseban trag ostavio je u plivanju

Portal Novi list

Željko Lukanović

Željko Lukanović

Kap. Željko Lukanović u sportskom životu Rijeke bio je aktivan od 1983. i Balkanskog prvenstva u plivanju, otkad je predano promicao plivanje



RIJEKA  Kap. Željko Lukanović (Rijeka, 1952.), istaknuti riječki društveni radnik, preminuo je 2. prosinca 2022. u Rijeci u krugu obitelji. Nakon završene Pomorske škole u Bakru i Više pomorske škole u Rijeci, zaposlio se u Jugoliniji za koju je plovio i radio u sjedištu sve do početka propasti kompanije, koju nikad nije prežalio. Od 1993. radio je u Jadroliniji, a u mirovinu je otišao kao rukovoditelj dužobalnih i međunarodnih linija 2016. godine.


U sportskom životu Rijeke bio je aktivan od 1983. i Balkanskog prvenstva u plivanju, otkad je predano promicao plivanje. Od sporta se oprostio organizacijom Europskog prvenstva u plivanju na novom bazenskom kompleksu na Kantridi 2008. godine. Ostat će zapamćen kao vješt organizator, omiljeni vođa puta i vrijedan član kolektiva koji je postizao vrhunske plivačke rezultate.


Od 2011. aktivan je u razvoju društvenog života na Drenovi, gdje je s malim društvom volontera pomogao da se pokrenu raznolike kulturne aktivnosti. Taj je rad rezultirao preuzimanjem nekadašnje pogranične zgrade gdje su provodili aktivnosti u sklopu Europske prijestolnice kulture. Vrhunac tih napora svakako je obnova i uređenje zgrade u kojoj danas djeluje Društveni centar Drenova.




Željkov život obilježili su nesebičan rad za zajednicu i briga o drugima. Iza sebe ostavlja suprugu Vesnu, djecu Marina i Martinu, sestru Vesnu te voljene unuke Paolu, Erika i Antu.


Posljednji ispraćaj Željka Lukanovića bit će na Centralnom gradskom groblju Drenova u srijedu 7. prosinca u 15 sati.