Sara Kolak

Olimpijska pobjednica iz Rija ima novog trenera: “Opet uz sebe imam nekoga tko se konstantno trudi”

Ivana Vaupotić

Sara Kolak/Foto REUTERS

Sara Kolak/Foto REUTERS

Dugo sam razmišljala, zato je potraga za novim trenerom tako dugo trajala. Još se upoznajemo, ali dobro radimo i to je ono što mene jedino zanima - kaže atletičarka Kvarnera



RIJEKA Sara Kolak, atletičarka Kvarnera i olimpijska pobjednica u bacanju koplja iz Rio de Janeira 2016. godine, ima novog trenera. Riječ je o Gorazdu Rajheru, nekadašnjem slovenskom bacaču koplja i donedavnom treneru Kristjana Čeha, slovenskog bacača diska i mlađeseniorskog prvaka Europe, koji je na Olimpijskim igrama u Tokiju zauzeo peto mjesto, s kojim trenira u Ptuju.


– Do ove suradnje nije došlo preko noći, dugo sam razmišljala, zato je potraga za novim trenerom tako dugo trajala. Odlazak u inozemstvo nije bio opcija, tražila sam trenera koji je u blizini, a ima znanja. I odabir je pao na Gorazda. Kontaktirala sam ga, popričali smo, oboje smo si uzeli nekoliko dana za razmisliti nakon čega smo dogovorili probni rok od mjesec, dva koji će nam dati odgovor hoće li naša suradnja funkcionirati. I funkcionira – započela je Sara Kolak, koja je završila višemjesečnu agoniju potrage za prvim čovjekom struke nakon što je poslije Olimpijskih igara u Tokiju okončala suradnju s Andreasom Thorkildsenom.


Proces koji traje


Legendarni norveški bacač koplja i dvostruki olimpijski pobjednik je kao trener najbolje hrvatske bacačice koplja radio od kolovoza 2019. godine, nakon što je Sara Kolak prekinula suradnju s Andrejem Hajnšekom, slovenskim trenerom zbog kojega se prije pet godina iz Rijeke preselila u Celje i s kojim je ostvarila najveće uspjehe u karijeri, a do kraja njihove suradnje došlo je zbog Thorkildsenovog naprasnog otkazivanja odlaska na Olimpijske igre u Tokio. Norvežanin je odlazak u japansku prijestolnicu otkazao dva dana uoči puta, a kao razlog je naveo strah za vlastito zdravlje zbog problema s koronavirusom. Sara Kolak je tako prije Tokija ostala bez trenera, a u Tokiju bez plasmana.


Sara Kolak i Gorazd Rajher




– Prvi dojmovi su super, naravno da je potrebno još neko vrijeme da se sve poklopi. Ovo je proces koji traje, još se upoznajemo, ali dobro radimo i to je ono što mene jedino zanima. Sigurno će biti i kritika, što god napraviš u životu, netko će te kritizirati, ali ne opterećujem se time. Mislim da je u ovome trenutku najvažnije da opet treniram i što uz sebe imam nekoga tko se konstantno trudi – dodala je Sara Kolak, koja će, ako sve bude po planu, sezonu tradicionalno otvoriti na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske, što će se održati 5. i 6. ožujka u Splitu.


Izazov


– Plan je da sezonu otvorim u Splitu, opet sam počela trenirati nakon što sam nedavno preboljela koronavirus. Sve je, srećom, dobro prošlo, ali još sam malo oprezna. Polako se vraćam, sada samo trebam uhvatiti svoj stari ritam i vjerujem da će sve biti dobro.


Novom suradnjom zadovoljan je i Gorazd Rajher, koji je osim Kristjana Čeha radio s Veronikom Domjan, slovenskom rekorderkom u bacanju diska, te Ninom Kolarič, slovenskom rekorderkom u skoku udalj.


– Velik je izazov raditi sa Sarom Kolak i biti trener sportašice koja se bavi disciplinom koju sam ja trenirao kao klinac. Sigurno da je drugačije kada, kako ja to volim reći, sportaša podigneš iz pelena i s njim radiš pet, šest godina. Sara je vrhunska sportašica, ne zanima me Tokio i ono što je bilo, mene zanima jedino što će biti i je li spremna raditi onako kako ja želim. Još uvijek nismo na razini koju želim, ali ja nikad nisam skroz zadovoljan, jednostavno sam takav tip te uvijek želim i mislim da može bolje. Ova tri mjeseca, koliko radimo zajedno, pokazala su da dobro funkcioniramo i da možemo raditi zajedno – poručio je Gorazd Rajher.