Superliga odbojkašica

Odbojkašice Rijeke namučile favorizirane Mladostašice, Riječanke su odigrale vrlo dobru utakmicu protiv aktualnih prvakinja

Denis Frančišković

Mia Volarić, Mara Štiglić i Viktoria Trcol/M. LEVAK

Mia Volarić, Mara Štiglić i Viktoria Trcol/M. LEVAK

Riječanke su zapaženo odigrale drugu i treću dionicu, uzele set i napunile se samopouzdanjem

Rijeka CO – Mladost 1:3




RIJEKA Zaostala utakmica 17. kola Superlige odbojkašica: Rijeka CO – Mladost 1:3 (14:25, 17:25, 25:19, 15:25). Dvorana mladosti. Gledatelja: 60. Suci: Poropat i Markulin.


RIJEKA CO: Volarić (L), Štiglić 16, Žarković 1, Gregorović, Trcol 9, T. Popić 2, Koraca 16, Brkičić, Mioč 6, Pavačić, Aničić 2, Francetić.


MLADOST: Freund 13, A. Popić 11, Perić 5, Smoljan (L), Papac, Kulić 20, Marković 12, Cvetičanin 1, Štimac (L), Sesar, Tomić 13.




Napad poeni: Rijeka CO 42, Mladost 54. Blok poeni: Rijeka CO 7, Mladost 13. Servis poeni: Rijeka CO 3, Mladost 6. Servis pogreške: Rijeka CO 8, Mladost 10.


Odbojkašice Rijeke Croatia osiguranja poražene su u zaostaloj utakmici od najbolje hrvatske ekipe, ali nisu razočarale. Za razliku od samo nekoliko dana ranije, kad su s Brdima odigrale poprilično blijedo i pobijedile, Riječanke su odigrale dobru utakmicu na visokoj energetskoj razini. Pokazalo se da je za takva izdanja ipak ponekad »potrebno dvoje«.


Trcol se istakla


Dobrim dijelom susreta izabranice Igora Lovrinova dobro su parirale polufinalisticama Kupa CEV-a sa značajnim riječkim pedigrom. Naime, gostujući sastav vodi znani stručnjak Leo Barić, a boje Zagrepčanki već duže vrijeme zapaženo brane Natalija Tomić i Astrid Popić. Obje su se predstavile kao važne karike gošći čija je glavna udarna snaga bila nezaustavljiva Dinka Kulić.


Favorizirane gošće prezentirale su svu raznovrsnost i kvalitetu potencijala, posebno u prvom setu, no riječki je sastav posebno zapaženo odigrao drugu i treću dionicu susreta i uzeo jedan, ali vrijedan set. Riječanke su pokazale da dobrim dijelom mogu nositi i s najboljim domaćim sastavima, a obećavajući refuli igre sigurno će napuniti ekipu dodatnim samopouzdanjem pred gostovanja u Dubrovniku i Osijeku te posebno važan domaći ogled protiv Dinama. Izbore li vizu među četiri najbolja sastava, bit će to kruna ove mlade ekipe koja će s vremenom i sazrijevanjem svakako biti sve bolja i bolja. Osim znanog dvojca Mara Štiglić – Andrea Koraca, ovaj put posebno se istakla Ana Viktoria Trcol sa zavidnim napadačkim učinkom.


U prvom setu sve je bilo u znaku Mladosti, domaće su bile na svojevrsnoj streljani i nisu uspijevale pohvatati konce igre. Zagrebački blok odlično je funkcionirao, ali i ubojit servis, gošće su se odlijepile na 9:14 pa 10:18, imale i 11 poena razlike (11:22) pa bi set smečom zaokružila Tomić.


Popravljen dojam


U drugoj dionici počele su se viđati naznake buđenja Riječanki, nakon 1:8 mala serija 3:0 popravila je dojam, a potom se počela buditi i Štiglić. Riječanke su se približile na 11:13 i dobro se držale do kraja seta, dižući ritam i popravljajući sve elemente igre. Ipak nisu uspjele značanije zaprijetiti Mladostašicama, set je zaokružen smeč-outom Korace.


Treća dionica bila je najbolji dio riječke igre. Na visokoj razini, s dignutom dinamikom u polju, raznovrsnošću u napadu i popravljenim blokom. Igralo se poen za poenom sve do 7:7 kada su dva vezana bloka Štiglić prvi put odvojile Riječanke na dva razlike. Nova dva poena uz jednu neforsiranu pogrešku gošći donijele su Rijeci i četiri poena prednosti (12:8) i naznake iznenađenja. Riječanke su zaigrale sjajno i podbeljavale prednost, nakon asa Korace na semaforu je zavjetlilo 19:13. U dramatičnoj završnici seta opet je na sceni bila Štiglić. Postigla je dva poena u nizu za 24:19 i realizirala drugu set loptu za veliko riječko slavlje.


U četvrtom setu domaće su povele 3:1, a gošće vidjele da bitno moraju popraviti pristup. As Perićeve donio je Mladosti dvostruku prednost (7:14), u smiraj seta Koraca je malo razbudila ekipu za 12:19. Ali više jednostavno nije išlo. Mladost je rutinski privela utakmicu kraju nakon koje Igor Lovrinov može biti poprilično zadovoljan. U 72 minute čiste igre Riječanke su se iznad očekivanja suprostavile velikom favoritu.