OI u Tokiju

Novozelanđani i Kanađanke slavili u osmercima, njemačka posada srebrna nakon dramatičnog finiša

Hina

Novozelandski osmerac/Foto REUTERS

Novozelandski osmerac/Foto REUTERS

Ovo je drugo novozelandsko zlato u osmercu nakon pobjede u Munchenu 1972. godine



TOKIO Veslači Novog Zelanda osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u osmercu, dok su u ženskoj konkurenciji slavile Kanađanke.


Drugo novozelandsko zlato u povijesti u osmercu osvojili su Thomas Mackintosh, Hamish Bond, Tom Murray, Michael Brake, Daniel Williamson, Phillip Wilson, Shaun Kirkham, Matt Macdonald i Sam Bosworth.


Bila je to iznimno zanimljiva i dramatična utrka, a Novozelanđani su slavili s rezultatom 5:24.64 minuta. Drugi su bili Nijemci sa 0.96 sekunde zaostatka nakon što su u posljednjim metrima prestigli brončane Britance sa svega 0.13 sekunde prednosti.




Ovo je bilo drugo novozelandsko zlato u osmercu nakon pobjede u Munchenu 1972. godine, dok su Britanci osvojili četvrtu uzastopnu medalju u ovoj disciplini nakon srebra u Pekingu, bronce u Londonu i zlata u Riju.


Zanimljvo je bilo i u ženskom osmercu, a na koncu su slavile Kanađanke s rezultatom 5:59.13 minuta. Srebro je osvojio osmerac Novog Zelanda sa 0.91 sekunde zaostatka, dok su treće bile Kineskinje (+2.08).


Kanađankama je to bilo prvo olimpijsko zlato u osmercu nakon Barcelone 1992. godine, a pobjedničku posadu su činile Lisa Roman, Kasia Gruchalla-Wesierski, Christine Roper, Andrea Proske, Susanne Grainger, Madison Mailey, Sydney Payne, Avalon Wasteneys i Kristen Kit.


U muškom samcu slavio je Grk Stefanos Ntouskos osvojivši prvo veslačko zlato za svoju zemlju. Srebro je osvojio Norvežanin Kjetil Borch, a broncu naš Damir Martin.


To je treće olimpijsko odličje za 33-godišnjeg Martina, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te srebra u samcu iz Rio de Janeira 2016. Usto ima i dva naslova svjetskog prvaka iz četverca na pariće (2010, 2013) te dva europska zlata u samcu (2015, 2016).


U ženskoj konkurenciji zlato je osvojia Novozelanđanka Emma Twigg ispred Ruskinje Hanne Praktasen i brončane Austrijanke Magdalene Lobnig.


Bivša svjetska prvakinja je slavila s rezultatom 7:13.97 što je novi olimpijski rekord.