Poruka iz Pariza

Novak Đoković se obrušio na Wimbledon i ATP: “Donijeli su odluke u kojima gube sve strane…”

Portal Novi list

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

Tek prije nekoliko dana sam saznao da su oni dobili preporuke Vlade Britanije. U tom dokumentu je bilo nekoliko opcija, ne samo jedna, a oni nisu razgovarali ni sa ATP-jem, ni s igračima kao pojedincima, niti s ruskim i bjeloruskim tenisačima i tenisačicama - rekao je Nole



PARIZ  Novak Đoković se oglasio iz Pariza nakon što su ATP i WTA kaznili Wimbledon  oduzimanje prava na dodjelu bodova


– Izgubit ću 4.000 bodova ove godine bez prilike da ih branim – Australian Open i Wimbledon. Individualno, to negativno utječe na mene. Razgovarao sam u posljednjih nekoliko dana s menadžmentom i predsjednikom ATP-ja, kao i nekim članovima Savjeta igrača… Kolektivno, drago mi je što su se igrači ujedinili s ATP-jem i pokazali Grand slamu da kada se dogodi pogreška – a dogodila se sa strane Wimbledona – moramo pokazati da će biti posljedica. Podržavam igrače i jedinstvo igrača, oduvijek sam to radio i oduvijek ću raditi. Na Wimbledonu i LTA je bilo da donesu tu odluku… Ipak, tek prije nekoliko dana sam saznao da su oni dobili preporuke Vlade Britanije. U tom dokumentu je bilo nekoliko opcija, ne samo jedna, a oni nisu razgovarali ni sa ATP-jem, ni s igračima kao pojedincima, niti s ruskim i bjeloruskim tenisačima i tenisačicama. Da komuniciraju i da vidimo ima li mjesta za kompromis, da možda ispadne kako treba. Mislim da je odluka Wimbledona pogrešna, ne podržavam je, ali tema je izuzetno osjetljiva – šta god da se odluči, stvoriće se konflikt i razjedinićemo se umjesto da se ujedinimo – rekao je Novak pa svoje opširno obraćanje nastavio u istom tonu.


– Čuo sam da je postojala preporuka WTA i ATP da igrači i igračice Bjelorusije, Rusije i Ukrajine mogu odigrati egzibiciju, ili da igraju zajedno u miksu, pa da novac ode žrtvama u Ukrajini… Bilo je različitih ideja, ali nije bilo komunikacije sa strane Wimbledona. Da li postoji bolje rješenje od pukog oduzimanja poena i nedozvoljavanja igračima da obrane ili da zarade bodove… Svi su pogođeni. Za mene i za druge koji su odigrali dobro prošle godine na Wimbledonu, mi ne možemo braniti te poene, a neki neće imati priliku da zarade nove. Situacija je jedinstvena i čudna. Wimbledon je i dalje Grand slam, taj turnir je bio moj san kada sam bio dijete, ne gledam na njega kroz prizmu novca i nagradnog fonda, za mene je to nešto drugo. Ali opet, moraju postojati neki standardi i uzajamno poštovanje. Uvijek će biti skupina igrača koja će se žaliti – zaista je teško reći što je ispravno, a što pogrešno. Ovo je jedna od onih odluka u kojima gube sve strane – rekao je Đoković i dodao kako unatoč svemu planira svoj odlazak i nastup u Wimbledonu.