Veliko iščekivanje

Španjolska policija demantirala da je pokrenula istragu protiv Novaka Đokovića, javio se i njegov veliki navijač – prvi čovjek Pfizera

P. N.

Novak Đoković/Foto Reuters

Novak Đoković/Foto Reuters

Australska Vlada još uvijek nije donijela odluku o deportaciji Novaka



MELBORUNE Još nije donijeta odluka o statusu Novaka Đokovića i tome hoće li mu biti dopušteno da ostane na Australian Openu. Dio vladi naklonjenih australskih medija tvrdi da će Novak tijekom današnjeg dana biti deportiran iz zemlje, neki idu toliko daleko da smatraju da će zaraditi čak petogodišnju kaznu zbog davanja krivih podataka.


“Čujem da će Alex Hawke sutra izbaciti Jokera”, napisao je Bongiorno.





NOVO! – 14:05 O slučaju Đoković progovorio je i Albert Bourla, generalni direktor Pfziera, koji se predstavio kao veliki navijač Novaka Đokovića.


– Ne mogu ulaziti u dokumentaciju i je li Novak imao sve što je potrebno za ulazak u zemlju, ali smatram da je preboljenje vid zaštite od infekcije, ne samo u ovom slučaju nego generalno. Međutim, samo na određeno vreme. U mnogim zemljama širom Europe certifikat važi šest mjeseci nakon posljednje doze cijepiva, a u slučaju preležanog virusa samo tri mjeseca nakon pozitivnog testa. Dakle, zaštita koju dobijate preboljenjem traje manje nego u slučaju cijepiva – tvrdi Bourle.


NOVO! – 14:00 Španjolska policija demantirala je da je primila nalog Vlade za istragu, niti provodi bilo kakve radnje protiv Novaka Đokovića. Cijelu priču pokrenuli su neki španjolski mediji, čini se bez prave osnove.


NOVO!!! – 10:56 Pozitivan test australskog tenisača Bernarda Tomića, koji se nedavno tijekom kvalifikacija za Australian Open, javno požalio da ima simptome korone i da na turniru vladaju loši epidemiološki uvjeti (nema PCR testiranja, već se igrači sami testiraju u sobama!), mogao bi izazvati veliki međunarodni skandal koji najmanje treba Australcima u ovom trenutku. Naime, prema informacijama iz Melbournea priprema se masovno PCR testiranje svih Tomićev kontakata, a to znači i dijela tenisača, sudaca, te ostalog osoblja s turnira. Iako su uglavnom svi cijepljeni potpuno jasno je da omikron nije jamstvo da nisu pozitivni pa čak i ukoliko nemaju vidljivih simptomima. U slučaju da se potvrdi masovno širenje virusa među sudionicima jasno je da će turnir doživjeti veliku blamažu, a samim time i napori australske Vlade da kroz “slučaju Đoković” pokažu svojim građanima, ali i svjetskoj zajednici, kako uvođenjem vrlo strogih mjera uspješno vode državu kroz epidemiju.


NOVO!! – 9:16: Justin Quill, odvjetnik iz Melbournea, gostovao je na CNN-u i ponudio nekoliko zanimljivih pravnih detalja vezanih uz “slučaj Đoković”.


– Na konačno odluku se dugo čeka zato što je australska Vlada pretrpjela veliku sramotu kad su na sudu izgubili spor protiv Đokovića. Ne mogu si priuštiti da im se tako nešto ponovno dogodi. Čak i ako Hawke odluči ukinuti Đokovićevu vizu, tenisač ima pravo tražiti od suca dodatno vrijeme za predaju nove žalbe. U tom periodu može ostati u državi! Ako Hawke procijeni da nema dovoljno jake argumente protiv Đokovića, neće ići na deportaciju – rekao je Quill i dodao kako končanu odluku očekuje prije početka Australian Opena jer bi se inače radilo o PR-ovskoj katastrofi za australsku Vladu.


NOVO!! – 8:45: Dio australskih medijia nagađaju da po svemu sudeći danas neće biti odluke imigracijskog ministra Alexa Hawkea oko statusa Novaka Đokovića. Tvrde da australska Vlada i dalje taktizira bojeći se krivog poteza.


NOVO!! – 8:00: Prema srpskim medijima Novaku prijeti još jedan proces zbog mogućeg administrativnog propusta. Naime, španjolska policija dobila je nalog tamošnje Vlade da istraži kako je Đoković ušao u zemlju, a budući da je od 31. prosinca do 3. siječnja boravio u Marbelli da bi onda preko Dubaija krenuo put Melbournea. Trenutno u Španjolsku mogu ući jedino potpuno cijepljeni državljani Srbije. Jasno, Đoković je baš kao i u slučaju Australije mogao dobiti medicinsko izuzeće, no pitanje je li zatražio i dobio takvo uvjerenje.


NOVO!! – 7.:15 Obavljen je ždrijeb Australian Opena. “Najtraženiji svjetski kriminalac” je nositelj broj jedan. Novak će tako u prvom kolu igrati protiv svojega sunarodnjaka Miomira Kecmanovića, a s Nadalom bi se mogao sastati u polufinalu. Jasno, ako mu prethodno ne presudi Alex Hawke.


NOVO!! – 6:30: Australski premijer Scott Morrison, pred kojim je izborna godina, puno je oprezniji, na današnjoj (po europskom vremenu jutrošnjoj) presici nije zvučao tako uvjerljivo upitan o daljnjem razvoju situacije oko Đokovića.


– Odluku o Đokoviću ima Alex Hawke, ministru imigracije, i trenutno nemamo vijesti kakva će ona biti. Ništa se nije promijenilo u tom pogledu – rekao je Morrison za kojega je pitanje Đokovića vrlo osjetljiva tema u svjetlu skorašnjih izbora, ali i poljuljanog povjeranja građana u njegovu COVID politiku. Australija je zemlja s vrlo represivnim epidemiološkim mjerama koje ne donose želje rezultate, a premijera prati i nekoliko afera (testovi, putovanje Vladinim zrakopolovom na Havaje u vrijeme “lockdowna”), te proturječnih izjava i poteza.


Baš kao i u slučaju Đokovića gdje je očito sve prepustio ministru imigracije koji sukladno zakonu može označiti Đokovića “kriminalcem” i pod objašnjenjem da je prijetnja za zajednicu protjerati ga iz zemlje. No, jasno je da bi takav potez u svjetlu nedavne odluke suca Kellyja izazvao i neke druge negativne reakcije. Kako u podijeljenoj Australiji tako i širom svjetske teniske i sportske zajednice koja se u dosta visokom postotku solidarizirala s Novakom unatoč njegovu priznanju da je evidentno kršio mjeru samoizolacije.