Teniska legenda

Nikola Pilić dobit će nasljednika nakon 50 godina, evo što je rekao o Noletu: “Da to isto napravi Federer, njega ne bi izbacili…”

Zlatko Horvat

Nikola Pilić/Foto Arhiva NL

Nikola Pilić/Foto Arhiva NL

Imamo nekoliko dobrih igrača u parovima. Drago mi je da će jedan od naših igrača osvojiti trofej. Žao mi je Ćorića. Zverev je dolazio u moju akademiju. Sazrio je - kaže Pilić



RIJEKA Borna Ćorić nije uspio izboriti polufinale US Opena preko Alexandera Zvereva, ali Hrvatska će svejedno imati pobjednika u New Yorku. U konkurenciji muških parova. Nakon što je 31-godišnji Nikola Mektić izborio prvo finale na Grand Slam turnirima u paru s Nizozemcem Wesleyem Koolhofom, uspjelo je to i 27-godišnjem Splićaninu Mati Paviću s Brazilcem Brunom Soaresom. Pavić je time zaokružio krug, US Open je bilo jedino finale koje je nedostajalo. Splićanin već ima jednu Grand Slam titulu, osvojio je Australian Open 2018. s Austrijancem Oliverom Marachom, dok je s istim partnerom gubio finala Wimbledona 2017. i Roland Garrosa godinu kasnije. Grand Slam naslov u parovima ima još Ivan Dodig, Roland Garros 2015. s Brazilcem Marcelom Melom, dok je prvi i posljednji Hrvat koji je osvojio US Open u konkurenciji muških parova bio Nikola Pilić prije točno 50 godina. Uspjelo mu je to s Francuzom Pierreom Barthesom.


– Prošlo je pola stoljeća od tog trijumfa s Pierreom Barthesom. U finalu smo dobili prva dva igrača svijeta, Roda Lavera i Roya Emersona i time se možemo ponositi – kaže Nikola Pilić, legenda hrvatskog i svjetskog tenisa, koji je 27. kolovoza proslavio 81. rođendan. – To su različita vremena, tada su svi igrali parove. Danas to nije potrebno, najbolji igrači ne igraju parove jer ih to opterećuje. Mi imamo i nekoliko dobrih igrača u parovima. Konkurencija je jaka i kada momci dođu u finale, to je apsolutno uspjeh. Drago mi je da će jedan od naših igrača osvojiti trofej.


Potencijal


Trofej u pojedinačnoj konkurenciji podignut će netko tko još nije imao tu prigodu. No, Ćorić je otpao iz konkurencije.




– Žao mi je Ćorića. Prvo četvrtfinale je uspjeh, ali da je poveo 2-0 u setovima, imao bi puno samopouzdanja, njegov moral bio bi jak, dok bi Zverev vjerojatno pukao. U svakom slučaju, Borna je imao dobar turnir, zaradio je dosta bodova, vratio se na ono što je bio prije dvije godine. Nakon toga su ga malo usporile ozljede. Zverev? Dolazio je u moju akademiju, trenirao sam ga nekoliko tjedana kada je imao 12, 13 i 14 godina. Dobar sam s njegovim roditeljima, ima velik potencijal, koji do sada nije iskoristio. Međutim, sazrio je.


Još je jedan tenisač dolazio u Pilićevu akademiju u Münchenu. Danas prvi tenisač svijeta Novak Đoković, koji je nastup na turniru završio diskvalifikacijom, nakon što je pogodio linijsku sutkinju lopticom u vrat.


– Pokušavam biti objektivan kada je Novak u pitanju. Međutim nenamjerno je pogodio ženu. Mogli su mu uzeti taj set i opaliti 100 tisuća dolara kazne, ali imam osjećaj da su ga čekali. Da to isto napravi Roger Federer, njega ne bi izbacili s turnira.


Prevelika kazna


Tim Henman nije imao sreće 1995. u Wimbledonu. Britanci su desetljećima čekali pobjednika, a Henman je pogodio sakupljača lopti, koji je odlučio pretrčati mrežu baš kad je Henman raspalio po loptici. Za Britanca nije bilo milosti.


– Bio sam tada Wimbledonu i diskvalificirali su ga. Ali nisu McEnroea, Serena Williams je vrijeđala sve 15 minuta i nikome ništa. Po meni, Novak je trebao biti kažnjen, ali ne i dikvalificiran. To je previše s obzirom na to da lopta nije išla brzo, da je slučajno pogodio linijsku sutkinju, koja je pala kao da ju je gađao mitraljezom.


Đoković je u posljednje vrijeme u medijima manje eksponiran zbog tenisa, a više zbog drugih stvari. Od Adria Toura i koronavirusa do osnivanja sindikata tenisača.


– Ja sam 1972. bio jedan od sedmorice tenisača koji su pokrenuli ATP. Wimbledon je bojkotiran jer su nas tretirali kao krumpire. Poslije bojkota sve je bilo drugačije, proširene su svlačionice, povećan je broj minuta za zagrijavanje. Sada dosta igrača nije zadovoljno, a Nadal i Federer su kontra… Je li trenutak bio pravi, o tome se može diskutirati, ali nešto je trulo. Uostalom, Pospisil, Isner i Đoković nisu slučajno izašli iz Savjeta igrača – zaključuje Pilić.