Svjetski skijaški kup

Nikad neizvjesnije u borbi za kralja Sljemena: “Kruni” se može nadati desetak skijaša!

Davor Petrović

Clement Noel, aktualni "kralj" Sljemena/Foto PIXSELL

Clement Noel, aktualni "kralj" Sljemena/Foto PIXSELL

U prvom redu, to su Kristoffersen, Noël, Zenhäusern, Feller, Vinatzer i Foss-Solevaag. Međutim, i drugi ešalon sasvim sigurno ima više nego solidne izglede za uspjeh



ZAGREB  Za razliku od nedavnog ženskog izdanja utrke zvane Snježna kraljica, u kojoj je sva napetost bila svedena na četveroboj Petre Vlhove, Katharine Liensberger, Michelle Gisin i Mikaele Shiffrin, današnji muški slalom na Sljemenu nudi maksimalnu neizvjesnost. Naime, razlike između najboljih svjetskih slalomaša su minimalne i nije pretjerano reći da se prstima jedne ruke mogu brojiti stotinke koje ih dijele.
Zapravo, dovoljno je pogledati rezultate dvaju dosadašnjih slaloma u ovoj sezoni održanih 21. i 22. prosinca prošle godine. Alta Badia je donijela pobjedu Švicarca Ramona Zenhäuserna, s osam, odnosno dvanaest stotinki prednosti pred dvojicom Austrijanaca, Manuelom Fellerom i Marcom Schwarzom. Ta razlika stane u treptaj oka, ali samo pod uvjetom da kapak putuje vrlo brzo.


Povrh toga, tamo je prvih šesnaest skijaša bilo smješteno u jednoj sekundi, što jasno sugerira da u muškom slalomu vlada velika izjednačenost. Jednostavno, u najzahtjevnijoj tehničkoj disciplini odlučuju minimalne nijanse i nadahnuće pojedinca na dan održavanja utrke.


Mali zaostaci


Zatim, drugi slalom, održan u Madonni di Campiglio, okončan je trijumfom Norvežanina Henrika Kristoffersena, kojem su u leđa gledali zemljak Sebastian Foss-Solevaag i Talijan Alex Vinatzer. Pobjednik je bio 33 stotinke brži od najbližeg pratitelja, no pravi pokazatelj odnosa snaga u muškom slalomu definitivno predstavlja razlika u borbi za preostala mjesta na postolju.


Kristoffersenu otvaranje



Početak prve vožnje muškog slaloma na Crvenom spustu zakazan je za 12.15 sati. Na startu će se naći 55 skijaša, a stazu će postaviti Jacques Theolier, trener talijanske reprezentacije. Trideset najbržih izborit će plasman u drugu vožnju, koja počinje u 15.30 sati. Tu stazu će osmisliti Austrijanac Martin Krosleitner.


Startni brojevi: 1. Henrik Kristoffersen (Norveška), 2. Seabastian Foss-Solevaag (Norveška), 3. Marco Schwarz (Austrija), 4. Alexis Pinturault (Francuska), 5. Daniel Yule (Švicarska), 6. Ramon Zenhäusern (Švicarska), 7. Clement Nöel (Francuska), 8. Loic Meillard (Švicarska), 9. Aleksandar Horošilov (Rusija), 10. Dave Ryding (Velika Britanija), 11. Alex Vinatzer (Italija), 12. Linus Strasser (Njemačka), 13. Victor Muffat-Jeandet (Francuska), 14. Manuel Feller (Austrija), 15. Michael Matt (Austrija), 16. Filip Zubčić (Hrvatska), 33. Istok Rodeš (Hrvatska), 52. Matej Vidović (Hrvatska), 53. Samuel Kolega (Hrvatska).

Foss-Solevaag je bio samo stotinku brži od Vinatzera, koji se, bez obzira na minimalni zaostatak, može smatrati sretnim. Naime, četvrtoplasiranom Felleru pobjedničko postolje je pobjeglo za jednako kratak fragment vremena, dok je petoplasirani Francuz Clement Noël bio deset stotinki sporiji. Povrh toga, u Madonni di Campiglio je prvih devetnaest skijaša bilo nagurano unutar 1.01 sekundi.


Samim time je savršeno jasno da će danas na crvenom spustu izvjesna biti jedino neizvjesnost. Zapravo, nezahvalan je svaki pokušaj izdvajanja kandidata za pobjedničko postolje, a kamoli traženje favorita za sljemensku kristalnu krunu. Naravno, moguće je izdvojiti nekoliko imena, ali tu nema baš nikakvih jamstava da će taj netko biti najbrži.


Doduše, sa sigurnošću se može pretpostaviti da bi razlike ipak mogle biti nešto veće od onih zabilježenih u Alta Badiji i Madonni di Campiglio jer je sljemenski slalom najduži u Svjetskom kupu. Uostalom, za ilustraciju je dovoljno usporediti pobjednička vremena ostvarena na prvim dvama slalomima ove sezone s Crvenim spustom prije godinu dana.


Zubčićev motiv


Konkretnije, Zenhäusern je u Alta Badiji pobijedio s 1:45.43, a Kristoffersen je pokorio Madonnu di Campiglio s 1:35.35. Noël je pak prošle sezone osvojio kristalnu krunu na Sljemenu s vremenom 1:57:14. Elementarna matematika jasno pokazuje koliko je Crveni spust duži, a samim time i zahtjevniji u kontekstu fizičke pripreme i održavanja koncentracije na visokoj razini.


Kada se u obzir uzme velika izjednačenost najboljih svjetskih slalomaša današnjice, jasno je da se pobjedi na Sljemenu može nadati njih desetak. U prvom redu, to su Kristoffersen, Noël, Zenhäusern, Feller, Vinatzer i Foss-Solevaag. Međutim, i drugi ešalon sasvim sigurno ima više nego solidne izglede za uspjeh.


Što se hrvatskog skijanja tiče, teško je očekivati plasman na pobjedničko postolje. Filip Zubčić je odličan u veleslalomu, ali dosad nije uknjižio niti jedan plasman među deset najboljih u slalomu. Doduše, ove sezone i na tim utrkama bilježi napredak, a nastup na Sljemenu sigurno će mu donijeti dodatan motiv.


Istok Rodeš je prije četiri godine bio juniorski svjetski prvak u slalomu, a 2019. je osvojio sedmo mjesto na Crvenom spustu. No, on je ove sezone propustio mjesec dana treninga zbog ozljede i još uvijek nije u optimalnom stanju, što znači da pred njega u ovom trenutku ne treba stavljati prevelika očekivanja na Sljemenu. Preostala dvojica hrvatskih predstavnika, Samuel Kolega i Matej Vidović, također traže pravu formu.


Sva dosadašnja postolja

2008. 1. Mario Matt (Austrija), 2. Ivica Kostelić (Hrvatska), 3. Reinfried Herbst (Austrija)
2009. 1. Jean-Baptiste Grange (Francuska), 2. Ivica Kostelić (Hrvatska), 3. Giuliano Razzoli (Italija)
2010. 1. Giuliano Razzoli (Italija), 2. Manfred Mölgg (Italija), 3. Julien Lizeroux (Francuska)
2011. 1. Andre Myhrer (Švedska), 2. Ivica Kostelić (Hrvatska), 3. Mattias Hargin (Švedska)
2012. 1. Marcel Hirscher (Austrija), 2. Felix Neureuther (Njemačka), 3. Ivica Kostelić (Hrvatska)
2013. 1. Marcel Hirscher (Austrija), 2. Andre Myhrer (Švedska), 3. Mario Matt (Austrija)
2014. Utrka nije održana zbog nedostatka snijega
2015. 1. Marcel Hirscher (Austrija), 2. Felix Neureuther (Njemačka), 3. Sebastian Foss Solevag (Norveška)
2016. Utrka nije održana zbog nedostatka snijega
2017. 1. Manfred Mölgg (Italija), 2. Felix Neureuther (Njemačka), 3. Henrik Kristoffersen (Norveška)
2018. 1. Marcel Hirscher (Austrija), 2. Michael Matt (Austrija), 3. Henrik Kristoffersen (Norveška)
2019. 1. Marcel Hirscher (Austrija), 2. Alexis Pinturault (Francuska), 3. Manuel Feller (Austrija)
2020. 1. Clement Noël (Francuska), 2. Ramon Zenhäusern (Švicarska), 3. Alex Vinatzer (Italija)