Turnir u odbojci na pijesku

Nevera zaustavila Filipa Silića i Nikšu Dell Orca u pohodu na prvu titulu u Ičićima

Ivan Volarić

FIlip Silić tijekom finala/R. BRMALJ

FIlip Silić tijekom finala/R. BRMALJ

Uzbudljivo muško finale pripalo je Slovencima Vidu Jakopinu i Tadeju Boženiku



IČIĆI Slovenci Vid Jakopin i Tadej Boženik, te Mađarice Patricia Juraszik i Lilla Villiam pobjednici su Mastersa u Ičićima, turnira koji tradicionalno predstavlja centralni događaj pjeskaške sezone u Hrvatskoj. Sjajne Mađarice u finalu su nadigralie (2:0; 21:17, 21:19), Berlinčanke Astrid Munkwitz i Maju Roško, Hrvaticu rođenu u Njemačkoj. Puno više uzbuđenja donijela je muška završnica turnira. Uzbudljiv meč za treće mjesto dobili su (2:0) Slovenci Danijel Pokeršnik i Črt Bošnjak. Mađari Olah Botond i Izsak Soos pružili su dobar otpor, ali su na kraju morali stisnuti ruku velikoj nadi slovenske odbojke i četverostrukom pobjedniku Ičića – starijem bratu Pokeršniku. Finale je donijelo malu dramu. Iako nošeni podrškom publike Varaždinac Filip Silić i Splićanin Nikša Dell Orco (obojica nastupaju za KOP Opatiju), nisu uspjeli doći do prvog slavlja na pijesku Ičića. Dobili su prvi set 21:17, stizali prednost Slovenaca u drugom setu, ali nisu uspjeli izbjeći ulazak u treći set (17:21).


Oblaci nad Učkom


Nad Učku su se navukli sivi oblaci, podigao se jaki vjetar što je na kraju možda bilo i odlučujuće. Silić i Dell Orco su stigli do 13:13, prvu meč loptu Slovenci su iskoristili nakon što je Silić servirao u vrh mreže. Čak pet servisa u petom setu nije pogodilo svoj cilj. Nevera je na kraju zaobišla Ičiće. Na radost organizatora iz KOP Opatije koji su nakon muškog finala upriličili podjelu nagrada, te neformalno druženje na plaži.


Foto galerija: Završnica Mastersa u Ičićima, turnira u odbojci na pijesku Foto: Roni Brmalj


– Zadovoljni smo jer je ovogodišnje izdanje turnira pratilo dosta problema. Do zadnjeg trenutka nismo znali što će reći Stožer Civilne zaštite – govorio je Ivan Đorđević, direktor turnira. – Nismo stavili tribine, željeli smo na taj način izbjeći masovno okupljanje. Međutim, ljudi su se s plaže spontano okupljali i pronalazili svoje mjesto oko terena. Hvala svima na pomoći, posebno našim članovima KOP Opatije.


Opatijski par




Turnir je donio kvalitetnu odbojku, možda i kvalitetniju nego prijašnjih godina.


– U muškom dijelu turnir je bio barem podjednako jak kao i prijašnjih godina. Ženski dio je definitivno najjači do sada. Najpozitivnija stvar je što smo u finalu imali domaći par, koji je odigrao ravnopravan meč. Zanimljivo je da Nikša i Filip inače ne igraju zajedno pa smo možda dobili i jednu novu kombinaciju – nastavio je Đorđević, koji je nastupio na turnir u paru sa sugrađaninom Sandrom Dukićem. Opatijska kombinacija stigla je do četvrtfinala.


– Našli smo se tek ove godine. Obojici nedostaju sati treninga i utakmica na pijesku budući da smo više fokusirani na obaveze u dvoranskoj odbojci. Nadam se da će Opatija i dogodine imati svoj par na pjeskaškoj sceni.


Atmosfera na turniru je bila neočekivano dobra iako nije bilo tribina, TV prijenosa…


– S tribinama cijela priča izgleda ozbiljnije. Međutim, svi sudionici su oduševljeni s ovim ležernijim pristupom. Sve je proteklo u opuštenijoj atmosferi nego inače, više je vladalo domaćinsko ozračje i svi su u svemu tome pronašli sebe – rekao je Đorđević.