Petar Muslim

Nekadašnji trofejni igrač Primorja EB vratio se na Kantridu: “Pokušat ćemo Primorje vratiti u Premier ligu”

Valentina Prokić

Petar Muslim/Foto Arhiva NL

Petar Muslim/Foto Arhiva NL

Od 2011. do 2016. godine Primorje EB je bilo među najboljim momčadima u Europi. S Brguljanom i sa mnom te s mladim pojačanjima imamo zdravi temelj. Ovakva momčad ima perspektivu - kaže Muslim



RIJEKA  Petar Muslim polako odrađuje posljednje obaveze u Hannoveru i broji dane do povratka u Hrvatsku. Točnije, u Rijeku gdje će u novoj sezoni opet zaigrati za Primorje EB. Društvo će mu raditi još jedan iskusni vaterpolist, Crnogorac Darko Brguljan, suigrač iz Waspo 98 Hannovera, u kojem je proveo posljednje tri godine.


– Bio sam tri godine u Italiji, pa tri godine u Njemačkoj, to je sada već šest godina izvan Hrvatske. Iz rodnog Splita sam otišao još kao 18-godišnjak, pa sve dane koje nisam proveo u Splitu računam kao one koje sam proveo daleko od kuće. No, supruga mi je iz Rijeke, tako da mi je Rijeka dom i napokon se vraćam kući. Bilo mi je lijepo, ali dosta je. Zaželio sam se kuće i malo uživanja u životu – rekao je Petar Muslim, 34-godišnji Splićanin, čiji povratak u Primorje EB nije mogao proći nezapaženo. Iskusni trofejni vaterpolist odabrao je Primorje EB, iako nema sumnje da bi ga i neki drugi hrvatski klubovi, koji su u ovome trenutku jači od riječkog, rado vidjeli u svojim redovima.


Mladost i iskustvo


– Postojale su samo dvije opcije, ili ću se kompletno ostaviti vaterpola ili ću se vratiti u Primorje EB. U Primorju EB sam proveo pet predivnih godina, tako da smo se Igor Hinić, Samir Barać i ja brzo dogovorili. Postojala je velika želja s moje strane, a bitno mi je bilo da se dovede još koji iskusni igrač. U Primorje EB je došlo još nekoliko igrača, tako da je napravljen veliki korak – dodao je Muslim, kojeg se ljubitelji riječkog vaterpola itekako dobro sjećaju iz dana u kojima je riječka momčad, sastavljena od brojnih reprezentativaca, osvajala trofeje i postizala vrhunske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni.


Sve osim medalje je neuspjeh



Petar Muslim pratio je nastupe pomlađene hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.


– Hrvatska je ostvarila veliku pobjedu protiv Srbije, no sve ovo drugo je, po mojem mišljenju, bilo ispod naše razine. Došlo je do smjene generacija, je li prerano ili ne, vrijeme će pokazati. No, za Hrvatsku je sve osim medalje neuspjeh. Uskoro je na rasporedu Europsko prvenstvo u Splitu i nadam se, odnosno očekujem, da će biti dosta bolje – komentirao je Muslim.

Današnje Primorje EB je pak sastavljeno od mladih igrača koji su prošle sezone osvojili peto mjesto u prvenstvu Hrvatske, a iako su osvojili prvo mjesto u A1 Regionalnoj ligi i osigurali kvalifikacije za viši rang natjecanja, nisu se uspjeli plasirati u Premier regionalnu ligu.


– U razdoblju od 2011. do 2016. godine Primorje EB je bilo među najboljim momčadima u Europi. No, danas se mora od nekuda krenuti. S Brguljanom i sa mnom te s mladim pojačanjima imamo zdravi temelj, a mladi igrači mogu nešto od nas i naučiti. Ovakva momčad ima perspektivu – mišljenja je Muslim.


Primorje EB najavilo je iskorak u novoj sezoni, a dovođenje novih igrača potvrdilo je ozbiljne klupske namjere da se pokuša napraviti više u odnosu na prošlu sezonu.


Iskorak


– Ja volim ciljeve, a naš cilj je da pokušamo vratiti Primorje EB u Premier regionalnu ligu, da ne igramo, kako mi kažemo, drugu ligu. Nakon toga, trebamo pokušati izboriti LEN kup ili kvalifikacije za Ligu prvaka. Teško je reći kako će to sve izgledati jer su se i druge momčadi sigurno pojačale.


Petar Muslim sa svoje 34 godine ima što ponuditi mladim igračima na Kantridi. U svojoj bogatoj karijeri igrao je u trofejnim domaćim klubovima, Mladosti i Primorju, kao i u ništa manje trofejnom njemačkom prvaku, koji je drugu godinu zaredom osvojio dvostruku krunu pobjednika Kupa i prvenstva, a tu je i njegova niska uspjeha s hrvatskom reprezentacijom s kojom je osvojio olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine, tri svjetske bronce, svjetsko srebro te europsko zlato.


– Prvenstveno se moramo upoznati s dečkima i oni s nama. Sigurno će nam trebati mali period privikavanja i upoznavanja, ali meni to predstavlja izazov. Stvarno mislim da Darko i ja možemo puno pomoći ovoj ekipi i to nam je prvi cilj, zbog toga i dolazimo da pokušamo svi zajedno napraviti iskorak. Što će od toga biti, to ćemo tek vidjeti, ali tu smo da zajedno radimo – smatra Splićanin s riječkom adresom.


 


 


Od suigrača do šefova

Predsjednik Primorja EB Samir Barać, trener Igor Hinić i Petar Muslim dobro se poznaju dugi niz godina. Zajedno su igrali u momčadi koja je u Londonu 2012. godine osvojila olimpijsko zlato. Tako će bivši suigrači sada biti Muslimovi »šefovi«.


– Nego što, jesu šefovi. Igrali smo dosta zajedno, s Igorom sam igrao i u Mladosti, sa Samirom u Primorju, a s obojicom u reprezentaciji, tako da se jako dobro poznajemo. Mislim da to može biti samo plus – kaže Muslim.