Raspad sustava

Nakon Pro Recca i Primorje EB otkazuje Ligu prvaka!

Orlando Rivetti



Marco Birri, LEN-ov direktor za vaterpolo, glavni kočničar novih ideja (i Volpijev kritičar…), u razgovoru za naš list nije imao – komentar. Rekao je kako se nada da će se sve odlučiti u korist sporta. A o povlačenju iz Lige prvaka talijanskih klubova i – »Primorja«, da je riječ o glasinama, vrijeme će pokazati koliko su istinite, a stvar je klubova i njihovih Saveza hoće li igrati. Duboko filozofske misli čovjeka koji je plaćen da bi imao mišljenje, komentar, stav i prijedlog izlaza iz najnovije krize. 


    Predrag Sloboda, predsjednik »Primorja« (i Hrvatskog vaterpolskog saveza), na odmoru je u Trogiru. Bistri ideje, traži izlaz iz financijske krize u novonastaloj situaciji. Zakopčan je do grla. Riječani će, sigurno je, izgurati sezonu smanjenjem ugovora igračima. Pitanje je na koliko će razboja igrati. Službene odluke još nema. I Zoran Roje plovi negdje kvarnerskim otocima. Ali Liga prvaka iduće sezone je pod velikim upitnikom. Odustajanje su najavili talijanski klubovi, a najvjerojatnije neće igrati ni »Mladost« (navodno su ranije odlučili iz financijskih razloga), a niti »Primorje«!   


Dvostruki gubitak


Odgovor je to na Birrijevo »No comment!«. Toliko i moćnoj i velikoj vaterpolskoj organizaciji, koja svakom klubu nastup u Ligi prvaka naplaćuje kotizaciju od 10.000 eura, plus 1.500 po nastupu. A nagrada za četvrto mjesto na finalnom turniru je 1.250 švicarskih franaka! 


    Toliko se pričalo o promjenama, pravila igre i marketinškog ponašanja, približavanja televizijskim gledateljima, pa o Superligi, natjecanju u kojem bi svaki klub dobio po 50.000 eura, ali LEN ne želi izgubiti ukusni kolač kojega im drugi – mijese i peku.  

  Odlazak Volpija i Birrijeva ravnodušnost su dvostruki gubitak. Produbljenje jaza i krize vaterpolo sporta. Ne mora Volpi biti u pravu, ali barem ima neku viziju, za razliku od začahurene LEN-e. Ovako je upitna i Liga prvaka, odnosno njena kvaliteta. Bez »Primorja« i »Mladosti«, te Talijana… 


    Glave skupa, gospodo. Pustite Volpija, spasite vaterpolo.