Kup Opatije u jedrenju

Najnovije mjere Vlade prekinule regatu u Opatiji, dio jedriličara ne smije nastupati

Marina Kirigin

Ove mjere su trebale biti najavljene barem tjedan dana ranije. Tada ne bismo krenuli u organizaciju ove sportske priredbe - kaže Mario Šikić, predjsednik JK Opatija



OPATIJA Nove epidemiološke mjere prekinule su 47. izdanje Kupa Opatija, međunarodne jedriličarske regate koja je započela proteklog petka u Opatiji. Na natjecanju za »laseraše« okupilo se 39 posada iz šest zemalja – Švicarske, Italije, Crne Gore, Austrije, Latvije i Hrvatske. Međutim, zbog donesenih mjera Vlade Republike Hrvatske, čije je provođenje od njihove objave krenulo praktički nakon dan i pol, regata je u svom drugom danu obustavljena.


Mario Šikić, predsjednik Jedriličarskog kluba »Opatija« koji je organizator ove tradicionalne priredbe, rekao je kako su razlog prekida regate nove nacionalne epidemiološke mjere, ali i činjenica da su neke uprave klubova, koje su imale svoje natjecatelje u Opatiji, zatražile povratak svojih jedriličara kućama. Isto tako dodao je kako je vrlo nedorečena odluka o kategorizaciji sportaša koji smiju nastupati i trenirati u doba pandemije. Kaže kako su na regati imali i svjetsku prvakinju, koja je sportaš prve kategorije, ali dio natjecatelja nisu bili sportaši registriranih kategorija.


– Žao mi je da smo morali prekinuti regatu za koju smo predhodno dobili zeleno svjetlo od Stožera za njezino održavanje. Mislim da su ove mjere prenaglo donesene, odnosno da su trebale biti najavljene barem tjedan dana ranije. Tada ne bismo krenuli u organizaciju ove sportske priredbe na koju su nam došli sportaši iz šest zemlja, a na što su potrošena značajna sredstva – rekao je Šikić.




Prvog dana regate zbog bonace nije održano niti jedno jedrenje