Europski bacački kup

Najbolji hrvatski bacač kugle otkazao nastup u Splitu zbog ozljede, Vetterov povijesni hitac kopljem

Ivana Vaupotić

Andrei Rares Toader/Foto PIXSELL

Andrei Rares Toader/Foto PIXSELL

Nijemac Johannes Vetter ispisao je povijest u Splitu bacivši koplje 91,12 metara, što je najdalji hitac ikada bačen na hrvatskome tlu



RIJEKA Filip Mihaljević nije uspio osvojiti četvrto hrvatsko odličje na Europskom bacačkom kupu. Bol je ipak bila jača. Najbolji hrvatski bacač kugle slovio je kao jedan od favorita za osvajanje medalje na natjecanju što je održano u antičkoj Saloni, no upaljeni živac u ramenu promijenio je njegove planove. Mihaljević je otkazao nastup nekoliko sati uoči početka nadmetanja bacača kugle u kojem je pobijedio Rumunj Andrei Rares Toader s hicem od 20,83 metra. Srebro je osvojio Portugalac Francisco Belo sa 20,47 metara, dok je bronca pripala Britancu Scottu Lincolnu sa 20,25 metara.


– Prije tjedan dana na treningu mi se ukliještio živac, bol se malo smirila, ali ipak ne dovoljno da bih mogao bacati – rekao je Filip Mihaljević. – Bio sam jako spreman, gledajući ove rezultate mislim da bih bio jedan od favorita. Međutim, to je druga strana sporta koju ljudi često ne vide, puno odricanja, razočaranja… Svima je teško ovo gledati, trebao sam bacati pred svojom publikom, roditeljima i suprugom, ali ipak mislim da je meni najteže. Nadam se da će me ovo samo motivirati za dalje.


Hrvatska je tako ostala na tri odličja s Europskog bacačkog kupa, jedino zlato osvojila je Ivana Brkljačić u bacanju kladiva u Mersinu 2005. godine, dok su bronce osvojili nekadašnji atletičari Kvarnera, Vera Begić u bacanju diska i Nedžad Mulabegović u bacanju kugle, na Tenerifima 2009. godine.




Nijemac Johannes Vetter ispisao je povijest u Splitu bacivši koplje 91,12 metara, što je najdalji hitac ikada bačen na hrvatskome tlu. Njegova pobjeda uopće nije bila upitna, vlasnik drugog rezultata svih vremena (97,76) prije desetak je dana u Offenburgu najavio da je pred njim još jedna uspješna sezona (91,50).


Danas će u Splitu nastupiti svjetske rekorderke, kladivašica Anita Wlodarczyk (15.25 sati) i kopljašica Barbora Špotakova (18 sati). Izostat će, nažalost, dvoboj Špotakove i Sare Kolak, koja će sezonu otvoriti 19. svibnja u Ostravi, no Kvarner će danas ipak imati dvoje predstavnika, Lauru Štefanac u bacanju koplja (10 sati) te Marina Premerua u bacanju diska (11.30 sati).