Filip Mihaljević

Najbolji hrvatski bacač kugle danas u kvalifikacijama SP-a: “Znamo što treba baciti za medalju i dobar plasman”

Ivana Vaupotić

Filip Mihaljević/Foto REUTER

Filip Mihaljević/Foto REUTER

  Moj je cilj baciti najbolji rezultat sezone, hoće li to biti top deset ili top tri, stvarno je teško predvidjeti. Konkurencija je strašna, iako mislim da je borba za medalje ipak malo otvorenija - kaže Mihaljević



RIJEKA  Filip Mihaljević prvi će od osmeročlane hrvatske reprezentacije nastupiti na Svjetskom prvenstvu u atletici, što danas počinje u Budimpešti. Najboljeg hrvatskog bacača kugle od 10.30 sati očekuju kvalifikacije, a za plasman među 12 najboljih kuglaša, koji će se nadmetati u večerašnjem finalu (20.35 sati), trebat će baciti kvalifikacijsku normu od 21,40 metara. Rezultat je to koji je 29-godišnji Livnjak ove sezone prebacio pet puta, a njegova se kugla najdalje zaustavila na mitingu Dijamantne lige u Chorzowu na kojem je s hicem od 21,63 metra zauzeo četvrto mjesto.


– Zadovoljan sam dosadašnjim dijelom sezone, bilo je tu jako dobrih natjecanja. Naravno da uvijek može bolje, uvijek postoji imperativ da kugla još dalje leti, ali trebalo je nešto ostaviti i za druga natjecanja. Moj je cilj da u Budimpešti bacim najbolji rezultat sezone, za to smo radili – započeo je Filip Mihaljević, koji se sa svojih 21,63 metra nalazi na 16. mjestu prijavljenih natjecatelja na Svjetskome prvenstvu. Posljednja dva i pol tjedna s trenerom Markom Mastelićem proveo je u Sloveniji.


– Još od svibnja naše su oči uperene prema Budimpešti. Ova sezona ima neobičan raspored, svi veći mitinzi, osim Zagreba, održani su prije Svjetskoga prvenstva i nije bilo baš puno vremena za trenirati. Neke stvari smo radili pametnije, nismo žurili, iz tjedna u tjedan dizao sam formu. Da je raspored bio drugačiji, možda bih bacio i malo dalje. Dobro smo radili, zdrav sam, i u pozitivnom i dobrom duhu očekujemo Svjetsko prvenstvo – nastavio je Filip Mihaljević koji će danas nastupiti na svojoj četvrtoj svjetskoj smotri.


Kvaliteta




U Londonu 2017. zapeo je u kvalifikacijama u kojima je zauzeo 14. mjesto, dvije godine kasnije u Dohi bio je 11., prošle godine u Eugeneu bio je šesti u finalu (21,82). Nekoliko tjedana kasnije još je jednom dokazao svoju kvalitetu i osvojio zlato na Europskom prvenstvu u Münchenu. Danas prvo treba proći kvalifikacije, a onda slijedi borba za što bolji plasman u nikad jačoj konkurenciji.


– Joj, te kvalifikacije, priznat ću da su meni osobno uvijek nezgodne, pogotovo uz ovakvu konkurenciju. Ali mislim da će i ujutro i večeras biti žestoko.


O konkurenciji ne treba trošiti previše riječi, bacanje kugle od 2019. jamči spektakl. U glavnoj ulozi je već uobičajeno Amerikanac Ryan Crouser, koji je krajem svibnja u Los Angelesu s hicem od 23,56 metara opet pomaknuo granicu svjetskog rekorda. Drugi najbolji hitac sezone u vlasništvu je njegovog sunarodnjaka Joea Kovacsa (22,69), slijedi ga Novozelanđanin Tom Walsh (22,58), a društvu osmorice čija je kugla ove sezone letjela preko 22 metra nedavno su se pridružili Jamajčanin Rajindra Campbell (22,22) i Talijan Zane Weir (22,15).


– Kugla je nastavila u ritmu u kojem ide zadnjih četiri, pet godina, ide prema još većoj razini, ali što je, tu je. U vrhu smo, borimo se, već sam više puta svojim dobrim nastupima i rezultatima dokazao da pripadam tu gdje jesam. Kugla neće usporiti jer smo svi mladi, osim Kovacsa koji je možda polako na zalasku karijere. Nema više nade da će se s 20 metara ući u finale i da će 21,40 biti medalja. To je vrijeme iza nas. Znamo što treba baciti za medalju i dobar plasman.


Brojke


A to je hitac preko 22 metra, kojim bi Filip pomaknuo granicu svojeg i najboljeg hrvatskog rezultata (21,94).


– Nemam pripremljene nikakve brojke, moj je cilj baciti što dalje. Znam da svi žele ta 22 metra, ja ih želim više od svih, ali teško je bilo što predvidjeti. Konkurencija je strašna, iako mislim da je u usporedbi s prijašnjim godinama borba za medalje ipak malo otvorenija. Crouser je, naravno, korak ispred svih i mislim da ga je stvarno teško pobijediti. On je toliko dominantan da čak i da ima malo lošiji dan teško je za očekivati da neće osvojiti zlato. Kovacs ove sezone nije dominantan kao prijašnjih godina, pobijedio sam ga dva puta u Poljskoj. Mislim da će za medalju konkurirati još jedan Amerikanac, Payton Otterdahl, možda će i Talijani biti u igri. Bit će tu nas šest, sedam koji ćemo se boriti za što bolji plasman. Ja sam tu u topu pet, s imperativom da se uključim u borbu za postolje. Naš je cilj baciti što bolji rezultat pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Hoće li to biti top deset ili top tri, to je stvarno teško predvidjeti – dodao je Filip Mihaljević koji je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu bio najbolji Europljanin.


– Pa sigurno da bih bio zadovoljan da i sada budem najbolji Europljanin, iako je ovo Svjetsko prvenstvo uvijek krajičkom oka gledano koga si pobijedio od Europljana. Pritisak postoji, on uvijek postoji u vrhunskom sportu, da ga nema, ne bi bilo niti rezultata. On te tjera prema naprijed. Uz Kovacsa, Crousera i Walsha jedini sam u zadnje tri godine ušao u finale Dijamantne lige. To je potvrda kvalitete, znaju da vrijedim i da se mogu umiješati u borbu za bolji plasman – zaključio je Filip Mihaljević.


Sandra i Sara

Osim Filipa Mihaljevića hrvatske boje u Budimpešti branit će još sedmero atletičara, a predvodit će ih dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković, koja unatoč problemima s ozljedama ide još jednom ispisati povijest. Svoju predstavnicu imat će i Kvarner, riječ je o Sari Kolak, koja će nakon tri neuspješna velika natjecanja loviti plasman u finale. Ostatak hrvatske reprezentacije čine bacači diska Marija Tolj i Martin Marković, skakač udalj Filip Pravdica te Marino Bloudek (800 m).