Svjetski kuglački kup

Najbolja hrvatska kuglačica kreće s nastupom na Svjetskom kupu: “Ne želim se zaletjeti s obećanjima jer onda to ne završi dobro”

Denis Frančišković

Valentina Gal, Luka Požega, Amela Nicol Imširović, Alen Kujundžić i Paula Polanšćak

Valentina Gal, Luka Požega, Amela Nicol Imširović, Alen Kujundžić i Paula Polanšćak

Ne želim ništa posebno obećavati ni prognozirati, nego jednostavno ići od ogleda do ogleda. Kao reprezentacija ekipno smo doslovno sve osvojile. Osobno, s ovakvih natjecanja još nemam medalju. Nekako potajno priželjkujem da bi ovaj put to mogla biti prva - kaže Gal



RIJEKA Mlaka je ovog vikenda centar svjetskog kuglanja, a nakon jučerašnjeg juniorskog »zagrijavanja« danas »pale motore« i najbolji seniorski kuglači i kuglačice na Svjetskom pojedinačnom kupu. Boje Hrvatske uz Alena Kujundžića iz Zaprešića brani i Valentina Gal, Koprivničanka, članica riječke Mlake koja pak osvojenim trofejima posljednjih godina piše povijest riječkog i hrvatskog kuglanja. Na rasporedu je prvo kolo i četvrfinale u seniorskoj konkurenciji, dok se polufinala i finala igraju sutra.


Šesterostazna kuglana Mlaka na Jardinu ugostit će ukupno 64 natjecatelja iz 13 zemalja u natjecanju s velikim ulogom.


– Pozitivna nervoza? Uvijek je prisutna, ništa bez nje. Ali samo dok ne krene samo natjecanje – kaže Valentina Gal. – Konkurencija je velika, ipak su to najbolji pojedinci iz ponajboljih kuglačkih zemalja. Bit će teško i napeto. Priprema? Tri puta tjedno plus teretana. No, kad su ovakva natjecanja oni se još dodatno pojačavaju, gotovo su dvostruko duži jer se treba spremati na mogućnost kuglanja dva puta dnevno.


Dvosjekli mač




Od Valentine se puno očekuje, ali ona se rukovodi onom o nezahvalnoj metodi prognoza pred ovako veliko i važno natjecanje.


– Ne želim ništa posebno obećavati ni prognozirati, nego jednostavno ići od ogleda do ogleda. Krenut ću jako, ali koncentrirano. Ne treba se niti zaletjeti, jer onda to ne završi dobro – dodaje Mlakarica.


Iako trenira u Koprivnici, a za Mlaku samo nastupa, ovdašnja kuglana nije joj već duže vrijeme nepoznanica.


– Kuglana je relativno poznata, ali to ne mora apsolutno ništa značiti. Meni osobno ne predstavljaju veliku stvar sama kuglana i podloga, kad god stanem na stazu, nastojim se što bolje koncentrirati i odraditi sve najbolje što znam. Podrška navijača? Uvijek je važna i dobrodošla, ali nekako i dvosjekli mač. Ipak, nadam se da će publika biti glasna – kaže kuglačica čije su vitrine pune odličja i pehara. Posljednje tri godine igračica je lige i najbolja hrvatska kuglačica, posebno se pamti sezona 2019./20. kada je s Mlakom upečatljivo osvojila naslov sa stopostotnim učinkom.


– Kao reprezentacija ekipno smo doslovno sve osvojile. Osobno, s ovakvih natjecanja još nemam medalju. Nekako potajno priželjkujem da bi ovaj put to mogla biti prva. No, najbolje je da pričekamo i vidimo što će ovaj vikend donijeti – smireno će Valentina u najavi današnjeg izlaska na stazu.


Mlaka i Mikac


Mlaka je već osam godina u nizu najbolja sportska ekipa u gradu na Rječini u Plavo-zelenoj županiji, Gal već četvrtu sezonu nosi njezin dres praktički pretplaćen na pobjednice. Mlaka je proglašena i kao najbolja ženska ekipa prošle godine s dvostrukom krunom u Hrvatskoj, onom Lige prvakinja i ekipnog Svjetskog kupa.


– Zadovoljna sam u Rijeci, cure su stvarno OK, dobro se slažemo. Ekipirane smo i doslovno funkcioniramo kao jedna obitelj. Tonči Mikac kao trener je tu da nas usmjerava i vodi te sve skupa jako dobro funkcionira.


A riječi trenera Mikca posebno motiviraju, riječki stručnjak voli reći kako je Valentina tek sad na početku i kako još ima puno toga za osvojiti.


– Iako smo osvojile puno toga, uvijek postoji još nešto što nedostaje i može se osvojiti u pojedinačnom dijelu. Nema odustajanja i neke predaje, idem u nove pobjede – kaže Gal koja živi u Koprivnici, a radi u Križevcima. – Nije lako, ali kad volite kuglanje i sport, onda to i dobro posložite. Velika mi je podrška i obitelj. Uvijek mogu računati na njih.


Gal protiv Estonke, Kujundžić protiv Mađara

Valentina Gal će danas na drugu stazu od 10.40 sati, a protivnica će joj biti Triinu Saetali uz Estonije. U istoj stazi prvog kola Alena Kujundžića iz Zaprešića čeka od 14.10 Mađar Zsombor Zapletan.


Prođe li prvi krug, Valentinu od 15.20 očekuje četvrtfinalni susret s boljom iz ogleda Laure Runggatscher iz Italije i Tatjane Zlojutro iz BiH, a u 17.40 sudar s boljim iz meča Jaroslav Hazva (Češka) i Peter Nemcek (Slovačka).


Nedjeljna polufinala počinju u 9.30, finala u 13, dok je proglašenje najboljih u 14.45 sati.